Κολύμπι σε παγωμένα νερά: Πόσο ευεργετικό είναι τελικά;

Διαβάζεται σε 4'
Κολύμπι σε παγωμένα νερά: Πόσο ευεργετικό είναι τελικά;
Κολύμπι στα νερά ποταμού iStock

Το κολύμπι σε κρύα νερά φαίνεται να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχολογικό επίπεδο.

Η κολύμβηση σε παγωμένα νερά συνδέεται με μία σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ενέργειας, του χρόνιου πόνου κ.α. Τον τελευταίο καιρό, το κολύμπι σε κρύα νερά αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητά. Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να δροσιστούν στα νερά των πανέμορφων καταρρακτών και σε ποτάμια που βρίσκονται στη χώρα ή να τολμήσουν να μπουν στα νερά των θαλασσών κατά την χειμερινή σεζόν.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο ευεργετική μπορεί να αποβεί μια παγωμένη βουτιά για τον οργανισμό μας. Επηρεάζει τόσο την ψυχολογία όσο και την φυσική μας κατάσταση και αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο. Την στιγμή που θα βουτήξουμε στο νερό, το δέρμα μας αυτόματα παγώνει με αποτέλεσμα να προκαλείται αυξημένος καρδιακός ρυθμός και υψηλές τιμές στην αρτηριακή μας πίεση. Ταυτόχρονα, απελευθερώνονται στρεσογόνες ορμόνες όπως η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Είναι οι ορμόνες που οφείλονται για την αίσθηση αναζωογόνησης και για την κατάσταση εγρήγορσης που βρίσκονται οι κολυμβητές την στιγμή που θα βουτήξουν.

Μία βουτιά στα παγωμένα νερά των ποταμών μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αναζωογονητική για τον οργανισμό. EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι γιατί αυτή πρώτη βουτιά, το αρχικό σοκ που λέμε, έχει τόσο ωραίοι αίσθηση. Μία έρευνα εξηγεί πως παράγεται μία αντίδραση απέναντι στο παγωμένο σοκ της βουτιάς και έτσι αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την διάθεση μας. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, η διάθεση μπορεί να αλλάξει τόσο γρήγορα όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με παγωμένο νερό.

Στην ουσία, το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και ο εγκέφαλος μπορεί να συμβάλλει στην προσαρμογή αυτή με το να βοηθήσει στην ανάκαμψη του σώματος απέναντι σε μία αγχογόνο κατάσταση.

Αρκετές κλινικές μελέτες πλέον, εξετάζουν την “παγωμένη βουτιά” ως θεραπευτικό εργαλείο απέναντι σε ασθένειες όπως την κατάθλιψη ή την ημικρανία.

Παράλληλα, πολλοί αθλητές επιλέγουν τα κρύα ντους μετά από έντονες προπονήσεις ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν σαν μέθοδο για να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Αν δεν υπάρχει χρόνος για ντους την στιγμή που η εγρήγορση αυτή κρίνεται απαραίτητη, αρκεί κι ένα απλό πλύσιμο προσώπου με παγωμένο νερό.

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες της Νέδας μεταξύ των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας. Eurokinissi

Μερικές έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι η επαφή του σώματος με παγωμένο νερό μπορεί να προλάβει ακόμα και την άνοια, καθώς ο εγκέφαλος χαλαρώνει από την χαμηλή θερμοκρασία του νερού.

Πριν τολμήσει κανείς να κολυμπήσει σε παγωμένα νερά θα χρειαστεί να έχει κατά νου πως κάτι τέτοιο μπορεί να καταλήξει επικίνδυνο για ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Σε περίπτωση που κάποιος πάσχει από καρδιακά ή γενικότερα προβλήματα υγείας θα χρειαστεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Σύμφωνα με την επιστημονική δημοσιογράφο Melissa Hogenboom, τα οφέλη των παγωμένων νερών φαίνεται να είναι βραχυπρόθεσμα για τον οργανισμό. Από την άλλη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η παρατεταμένη παραμονή μας σε τέτοιας νερά καθώς το σώμα πρέπει να διατηρεί την φυσιολογική θερμοκρασία σώματος (36-37 βαθμούς Κελσίου). Όταν γίνεται με προσοχή όμως, μια παγωμένη και γρήγορη βουτιά είναι ό,τι πρέπει.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα