Φωτιά στην Εύβοια: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο – Μπαράζ εκκενώσεων

Διαβάζεται σε 5'
Φωτιά στην Εύβοια: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο – Μπαράζ εκκενώσεων
Πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια σε δασική έκταση EUROKINISSI

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Εύβοια, όπου η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον Πισσώνα έχει λάβει διαστάσεις.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, το μεσημέρι της Τετάρτης, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Ευβοίας.

Τις τελευταίες ώρες, οι φλόγες έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη προκειμένου να σωθούν οι οικισμοί και το πευκοδάσος που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμμαχό τους, ωστόσο, δεν αποτελούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, κατευθύνοντας τη φωτιά σε εκτάσεις που δεν έχουν καεί τα προηγούμενα χρόνια.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα.

Από αέρος επιχειρούν, 11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο για τον συντονισμό, ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Λίγο πριν τις 16:30 εξεδόθη μήνυμα από το 112, που ζητούσε από τους κατοίκους στην περιοχή Αφράτι να απομακρυνθούν προς Βασιλικό.

Ακολούθησε, λίγο μετά τις 17:30, δεύτερο μήνυμα για εκκένωση τριών ακόμη οικισμών. Πρόκειται για τα χωριά Καμάρι, Καλύβια και Αγιο Γεώργιο, οι κάτοικοι των οποίων καλούνται να απομακρυνθούν προς τη Χαλκίδα.

Ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα του στρατού

Οι κάτοικοι οχυρώνουν το Αφράτι, καθώς η φωτιά κατευθύνεται προς την κοινότητα Αφρατίου. Πυροσβεστική, εθελοντές, δήμος και πολίτες βρίσκονται στη γέφυρα του Αφρατίου σε ετοιμότητα.

Έχουν παρατάξει κατά σειρά μηχανήματα προκειμένου να προχωρήσουν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Ταυτόχρονα, η δήμαρχος ζήτησε την ενίσχυση της προσπάθειας κατάσβεσης με περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και είναι πιθανό να κατευθυνθεί και προς τον Δήμο Ερέτριας.

EUROKINISSI

EVIMA.GR

EVIMA.GR

EUROKINISSI

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού«Η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι» είπε χαρακτηριστικά.

Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Εύβοια

«Καλησπέρα σας από το κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς οι δυνάμεις μας έχουν αντιμετωπίσει και συνεχίζουν να δίνουν μάχη με δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Στο Πευκόδασος Κιλκίς, στο Αχλαδοχώρι Σερρών, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, στη Νοτομάτα Κεφαλονιάς, στην Κυπαρισσία Μεγαλόπολης, στο Γεράκι Ηλείας και σε άλλες περιοχές οι επίγειες δυνάμεις πολιτικής προστασίας με τη συνδρομή εναέριων μέσων αντιμετώπισαν πολύ επικίνδυνες πυρκαγιές.

Η δυσκολότερη εξ αυτών, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων εξελίσσεται στην Εύβοια. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Πισσώνας. Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 bf, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας  δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς.

Γι’ αυτό εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή μάχη με τις φλόγες δίνουν 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος και 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός Εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα ακόμη για το συντονισμό τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας και τη βοήθεια μηχανημάτων έργου κυρίως βόρεια του οικισμού Αφράτι, εκεί όπου το μέτωπο έχει και τη μεγαλύτερη δυναμική.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται πολύ υψηλός και για αύριο Πέμπτη, με το δείκτη επικινδυνότητας να είναι στο επίπεδο 4 σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα