Τι δεν ξέρουμε για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Διαβάζεται σε 2'
Μέλη της Χαμάς με πορτρέτο του Χανίγια διαμαρτύρονται για την δολοφονία του
Μέλη της Χαμάς με πορτρέτο του Χανίγια διαμαρτύρονται για την δολοφονία του AP Photo

Η αιφνιδιαστική δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια έχει δημιουργήσει σειρά από ερωτηματικά, καθώς ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά γύρω από την επίθεση.

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε και πώς ήταν δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο σε ιρανικό έδαφος.

Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως σκοτώθηκε ενώ επισκεπτόταν την Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ιράν, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα μέλη του «άξονα αντίστασης» του Ιράν – ο οποίος περιλαμβάνει τη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τους Χούθι στην Υεμένη.

Ο Χανίγια διέμενε σε μια κατοικία για βετεράνους σε μια περιοχή στη βόρεια Τεχεράνη, αλλά η ακριβής τοποθεσία δεν είναι γνωστή.

Σύμφωνα με ιρανικές αναφορές, ο Χανίγια σκοτώθηκε από ένα “κατευθυνόμενο εναέριο βλήμα” – αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ήταν πύραυλος που εκτοξεύθηκε από αεροσκάφος ή drone φορτωμένο με εκρηκτικά;

Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο το οποίο είναι ασυνήθιστο. Δεν έχουν έρθει στο φως εικόνες από το σημείο μετά την επίθεση, είτε στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είτε στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς για την επίθεση

Ο εκπρόσωπος και αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Χαλίλ αλ-Χάγια δήλωσε ότι ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, χτυπήθηκε απευθείας από ρουκέτα στο δωμάτιο όπου διέμενε στην Τεχεράνη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην ιρανική πρωτεύουσα, ο al-Hayya δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα για το αποτρόπαιο έγκλημα» της δολοφονίας του Χανίγια και ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, δεν θα αφήσουν τη δολοφονία «να μείνει ανεξιχνίαστη».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του Χανίγια. Τόσο το Ιράν όσο και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος ηγείτο των πολιτικών επιχειρήσεων της ομάδας από την εξορία στο Κατάρ. Βρισκόταν στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ιράν, βασικού υποστηρικτή της Χαμάς, και δεν ήταν σαφές πώς έγινε η δολοφονία.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα