Οι δύο επιλογές του Μητσοτάκη για Επίτροπο

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης INTIME

Η ονοματολογία για τον επόμενο Έλληνα επίτροπο συνεχίζεται. Το πρόσωπο όμως εξαρτάται και από το χαρτοφυλάκιο, αλλά και από το ποια λογική θα υιοθετήσει τελικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ.

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, κατά το απόφθεγμα του Ουμπέρτο Έκο. Υπάρχουν όμως -εκτός από τον κίνδυνο απρόοπτων και έκτακτων γεγονότων- σενάρια και πολιτικές ζυμώσεις.

Έτσι, στην καρδιά του καλοκαιριού, συνεχίζεται η ονοματολογία για τον επόμενο Έλληνα Επίτροπο. Το πρόσωπο όμως εξαρτάται και από το ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει τελικά η χώρα μας. Αλλά και ποια λογική θα υιοθετήσει τελικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επιλογή του.

Ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Politico δεν είχε κρύψει ότι προσδοκά ένα “βαρύ” χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για τη στήριξη του στην επανεκλεγείσα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Περιέγραψε μάλιστα εμμέσως τι χαρτοφυλάκιο θα επιθυμούσε, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναδεικνύει «αφενός την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου θα επιθυμούσε κάποιο από τα χαρτοφυλάκια Ανταγωνιστικότητας, Ενέργειας ή Άμυνας– αν και το τελευταίο θεωρείται προφανώς πολύ δύσκολο. Δεν θα ήταν όμως κακή επιλογή και η θέση αντιπροέδρου Μεσογείου (με αρμοδιότητα στο μεταναστευτικό) ή η θέση του επιτρόπου Γεωργίας, που θα επαναδιαπραγματευθεί την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η πονηρή σχολή σκέψης…

Τίθεται όμως και το ερώτημα ποια πολιτικά κριτήρια όσον αφορά στο πρόσωπο θα βαρύνουν στην επιλογή του κ.Μητσοτάκη. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι στο γαλάζιο στρατόπεδο ποντάρουν πλέον στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ως τον πιθανότερο επόμενο επίτροπο.

Ο ίδιος και το θέλει και το έχει συζητήσει τρις με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως αν και φέρεται να το άφησε ανοιχτό ως αντάλλαγμα για τη στήριξη του κ.Τζιτζικώστα στις ευρωεκλογές, δεν έχει δεσμευτεί κιόλας.

Έμπειρα γαλάζια στελέχη ωστόσο θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να στείλει στις Βρυξέλλες τον κ.Τζιτζικώστα, επειδή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένα από τα λίγα στελέχη που θα μπορούσαν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε περίπτωση που σχηματιζόταν ένα νέο δεξιό κόμμα προκειμένου να εκφράσει τους δυσαρεστημένους της “λαϊκής δεξιάς”. Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει ο πολιτικός χώρος, ιδίως στο βορρά. Δεν έχει υπάρξει όμως μέχρι στιγμής το πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει τους δυσαρεστημένους δεξιούς.

… και η “παραδοσιακή” λογική

Η άλλη σχολή σκέψης βέβαια είναι η “παραδοσιακή”, δηλαδή ο πρωθυπουργός να επιλέξει ένα πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του για τον επόμενο Έλληνα επίτροπο, ειδικά εάν πάρει ένα χαρτοφυλάκιο με ουσιαστικές αρμοδιότητες και οικονομικό αντίκτυπο όπως το Ανταγωνιστικότητας ή το Ενέργειας. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή θα ήταν μία “βολική” αφορμή να επιστρέψει στο προσκήνιο ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου. Αλλοι ότι ιδανική επιλογή, στην περίπτωση που η χώρα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, θα ήταν ο Θοδωρής Σκυλακάκης.

Βέβαια όλα αυτά παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου, καθώς στις καραμπόλες μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί με άλλο χαρτοφυλάκιο από αυτό που αρχικά συζητούσε ή να ζητηθεί πχ να στείλει γυναίκα επίτροπο. Από τις γυναίκες της ΝΔ πάντως το μόνο όνομα που έχει ακουστεί μέχρι στιγμής είναι αυτό της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως. Και πάλι με το σκεπτικό ότι έτσι ο πρωθυπουργός ξεφορτώνεται μία επίδοξη δελφίνο, δεδομένου ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος μπορεί να θέσει μόνο εν ενεργεία βουλευτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα