Ιράν: Εν μέσω φόβων για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή η κηδεία του Χανίγια

Διαβάζεται σε 6'
Κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη
Κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη AP Photo Vahid Salemi

Με σημαίες της Παλαιστίνης και φωτογραφίες του Ισμαήλ Χανίγια, χιλιάδες έδωσαν το παρών στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, μετά την αιφνιδιαστική δολοφονία του. Ανησυχία για ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Τεχεράνη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε νωρίς στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν.

Πλήθος σε πένθος -αρκετοί παρευρισκόμενοι είχαν παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς στα χέρια- συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης.

Κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη
Κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη AP Photo Nasser Nasser

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, αναμενόταν να χοροστατήσει στις δεήσεις στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο εξήρε ως «εξαιρετικό μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης». Ο ηγέτης της Χαμάς θα ταφεί αύριο Παρασκευή στο Κατάρ, όπου ζούσε εξόριστος.

Κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη
Κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη AP Photo Mohammed Zaatari

Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ευρύτερη κλιμάκωση

Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα».

Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Αλγερία, καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία.

«Το Ισραήλ ασκεί πολιτική αιματοχυσίας και καμμένης γης, αφήνοντας πίσω καταστροφή, ατελείωτο κύμα βίας που κατακλύζει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τον Λίβανο, και τώρα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πού θα σταματήσει αυτή η τρέλα;» διερωτήθηκε ρητορικά ο αλγερινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως επιδίδεται σε «σαμποτάζ» των προσπαθειών να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη απλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.

«Φοβόμαστε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου», τόνισε η πρεσβεύτρια της Ιαπωνίας, η Σίνο Μιτσούκο, ενώ η Σλοβενία εκτίμησε πως περιοχή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

«Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη υπευθυνότητα και να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η ανάφλεξη της περιοχής», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρεσβεύτρια της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ναταλί Μπροντέρ.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του πως οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ στοχοποίησε ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολά, αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπούν επειγόντως ενέργειες που θα μπορούσαν να σπρώξουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο κενό, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

«Θα ήταν καλύτερο να μην γίνεται σεναριολογία για τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος», έκρινε από την άλλη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ, επιμένοντας για ακόμη μια φορά στο δικαίωμα του Ισραήλ -του οποίου η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνή κλίμακα- στη νόμιμη άμυνα.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπίσουμε όλο τον λαό του Ισραήλ», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός ομόλογός του, ο Τζόναθαν Μίλερ. Πρόσθεσε πως «η Χεζμπολά, η Χαμάς και Χούθι δεν είναι σε θέση να χύνουν το δηλητήριό τους παρά χάρη στο κεφάλι του ερπετού», καταφερόμενος εναντίον του Ιράν, του «υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτή της τρομοκρατίας» κατ’ αυτόν, που βοηθά αυτά τα κινήματα, αντίστοιχα στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη.

Τι δεν ξέρουμε για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε και πώς ήταν δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο σε ιρανικό έδαφος.

Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως σκοτώθηκε ενώ επισκεπτόταν την Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ιράν, μαζί με άλλα υψηλόβαθμα μέλη του «άξονα αντίστασης» του Ιράν – ο οποίος περιλαμβάνει τη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τους Χούθι στην Υεμένη.

Ο Χανίγια διέμενε σε μια κατοικία για βετεράνους σε μια περιοχή στη βόρεια Τεχεράνη, αλλά η ακριβής τοποθεσία δεν είναι γνωστή.

Σύμφωνα με ιρανικές αναφορές, ο Χανίγια σκοτώθηκε από ένα “κατευθυνόμενο εναέριο βλήμα” – αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ήταν πύραυλος που εκτοξεύθηκε από αεροσκάφος ή drone φορτωμένο με εκρηκτικά;

Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο το οποίο είναι ασυνήθιστο. Δεν έχουν έρθει στο φως εικόνες από το σημείο μετά την επίθεση, είτε στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είτε στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς για την επίθεση

Ο εκπρόσωπος και αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Χαλίλ αλ-Χάγια δήλωσε ότι ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, χτυπήθηκε απευθείας από ρουκέτα στο δωμάτιο όπου διέμενε στην Τεχεράνη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην ιρανική πρωτεύουσα, ο al-Hayya δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα για το αποτρόπαιο έγκλημα» της δολοφονίας του Χανίγια και ότι η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, δεν θα αφήσουν τη δολοφονία «να μείνει ανεξιχνίαστη».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του Χανίγια. Τόσο το Ιράν όσο και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος ηγείτο των πολιτικών επιχειρήσεων της ομάδας από την εξορία στο Κατάρ. Βρισκόταν στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ιράν, βασικού υποστηρικτή της Χαμάς, και δεν ήταν σαφές πώς έγινε η δολοφονία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα