pixabay

AΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 10 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ρίξει κάποιος μία ματιά στα ευπώλητα βιβλία εν μέσω καλοκαιριού. Εμείς το κάναμε και ιδού τα συμπεράσματα.

Αν κάποιος κάνει μία βόλτα στις ελληνικές παραλίες και ρίξει ένα βλέμμα πάνω σε ψάθες και ξαπλώστρες, δίπλα σε αντηλιακά, ρακέτες, κινητά και σταυρόλεξα, θα δει και πολλά βιβλία.

Τα καλοκαιρινά μπάνια έχουν συνδυαστεί με καλοκαιρινά αναγνώσματα, δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι τα βιβλιοπωλεία “γνωρίζουν” μεγάλες δόξες και δεκάδες φερέλπιδων αναγνωστών γεμίζουν τους διαδρόμους τους αναζητώντας τα κατάλληλα βιβλία.

Σημασία δεν έχει αν οι περισσότεροι “κολλούν” στα reels των κινητών τους και το βιβλίο το γυρίζουν πίσω αδιάβαστο και ελαφρώς αλατισμένο και αμμοβολισμένο. Σημασία έχει η πρόθεση, κάποια στιγμή ίσως βαρεθούν τις οθόνες και διαβάσουν κάποια σελίδα τους.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ρίξει κάποιος μία ματιά στα ευπώλητα των μεγάλων βιβλιοπωλείων εν μέσω καλοκαιριού. Εμείς κοιτάξαμε τα ευπώλητα βιβλία στα βιβλιοπωλεία των Public, της Πολιτείας, της Πρωτοπορίας και του Ιανού.

Τα βιβλία που οι περισσότεροι διαβάζουν στην παραλία

Άλλη μια πρωτιά στα βιβλία για τη Λένα Μαντά

Στην πρώτη θέση στα Public και στον Ιανό “ποζάρει” το βιβλίο της Λένας Μαντά “Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι: Η επόμενη γενιά” (εκδόσεις Ψυχογιός), η συνέχεια δηλαδή της ιστορίας “Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι” που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες αρκετά χρόνια πριν.

Λένα Μαντά

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: “Είκοσι χρόνια μετά, το σπίτι δίπλα στο ποτάμι κρατάει το πιο πικρό του ποτήρι για τις πέντε γυναίκες του. Το τέλος μιας εποχής πλησιάζει.

Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι. Πάντα εκεί για τη Θεοδώρα, τις πέντε κόρες της και τα παιδιά τους. Ορκίστηκαν να μη φύγουν ποτέ ξανά. Να μη χωρίσουν. Ν’ αντιμετωπίσουν ενωμένες τις προκλήσεις.
Δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους…
Είκοσι χρόνια μετά το ποτάμι τιμωρεί ή διδάσκει;
Κυλάει τα νερά του αμέτοχο σε χαρές και λύπες και θαυμάζει το σπίτι που παραμένει όρθιο… Για πόσο ακόμα;”

Ένα άγνωστο… διαμάντι

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως στο βιβλιοπωλείο της Πολιτείας, πρώτο σε πωλήσεις είναι ένα από τα γνωστότερα- άγνωστα διαμάντια της παγκόσμιας λογοτεχνίας το “Στόμα γεμάτο χώμα” του Branimir Scapanovic (εκδόσεις Κυψέλη).

Ένα παράλογο και ανελέητο κυνηγητό στα βουνά του Μαυροβουνίου που καταλήγει σε μια ελεγεία για τη ζωή και την απώλειά της, για το μίσος και την αγάπη, για την ύστατη επιθυμία του ανθρώπου για ελευθερία.

Ένα βιβλίο-καθρέφτης της ανθρώπινης ύπαρξης, που καταδεικνύει την ανάγκη των πολλών να αφανίσουν ό,τι είναι διαφορετικό και λιγότερο “κανονικό”, ώστε να αποφύγουν την επώδυνη αναμέτρηση με τον εαυτό τους.

Η σκιαγράφηση μιας Ελλάδας που έχει πάρει λάθος κατεύθυνση

Στο βιβλιοπωλείο της Πρωτοπορίας πρώτο σε πωλήσεις είναι “Η γραμμή του ορίζοντος” (εκδόσεις Εστία), το καλύτερο ίσως βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου. Ένα βιβλίο για την εξερεύνηση μιας ψεύτικης ευημερίας, η σκιαγράφηση μιας Ελλάδας που έχει πάρει λάθος κατεύθυνση.

H Γραμμή του Ορίζοντος
H Γραμμή του Ορίζοντος

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε “η ταυτότητά της γράφει Ρέα Φραντζή, ελαφρά ντυμένη, έχει μερικά λεφτά, κάθεται με την πλάτη ακουμπισμένη στον απέναντι τοίχο του μικρού μαγέρικου, στην πλατεία του Άνω Κάμπου, απέναντι από την άσπρη εκκλησία, χιλιάδες χρόνια μετά την Αποκάλυψη, εννιακόσια χρόνια από τότε που ο μοναχός Χριστόδουλος έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που ήταν ο ναός της Αρτέμιδος, τρεις μέρες από τότε που χώρισε με τον άντρα της. η άσπρη εκκλησία τρυπάει τον γαλάζιο ουρανό, για πρώτη φορά βλέπει ζωντανή μπροστά στα μάτια της την ελληνική σημαία. Κάτω από τη σημαία παρελαύνει πάνοπλος ο ξανθός κόσμος, πηγαίνει να ψηθεί, πηγαίνει για μπάνιο τρέχει να ξεκουραστεί. Κανείς δεν προσέχει τη σημαία που στέκει αόρατη, μόνο μια γυναίκα που μόλις χώρισε είναι σε θέση να την αντιληφθεί, βγάζει τα μαύρα γυαλιά και ο ήλιος την τυφλώνει.”

Αν τώρα πάρουμε τα βιβλία – best seller στα τέσσερα αυτά βιβλιοπωλεία καταλήγουμε στις εξής εκδόσεις:

Καλοκαίρι χωρίς Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δεν υπάρχει…

Μετά το “100 χρόνια μοναξιά”, που φεύγει σπάνια από τις λίστες με τα δημοφιλή, το “Τα λέμε τον Αύγουστο” έχει ήδη κερδίσει μία θέση στις καρδιές του αναγνωστικού κοινού.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ήθελε να καταστραφεί το συγκεκριμένο κείμενό του. Οι γιοι του όμως είχαν διαφορετική άποψη – και κάπως έτσι έχουμε σήμερα το ανέκδοτο μυθιστόρημα «Τα λέμε τον Αύγουστο» (εκδόσεις Ψυχογιός).

Γεμάτο εκπλήξεις και συναισθηματισμό, το βιβλίο είναι ένας βαθύς στοχασμός πάνω στην ελευθερία, τη λύπη, την προσωπική μεταμόρφωση και τα μυστήρια της αγάπης· ένα απροσδόκητο δώρο από έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.

Ένοχος μπορεί να είναι ο καθένας

Sebastian Ftizek

Είναι δημοφιλής και περιζήτητος, σταθερός στα ευπώλητα και έχει φανατικούς αναγνώστες. Ο λόγος για τον Sebastian Fitzek που η παρουσία του και μόνο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προκάλεσε μία πρωτοφανή κοσμοσυρροή. Στο τελευταίο του βιβλίο, “Μίμικ” (εκδόσεις Διόπτρα), η ηρωίδα του, η Χάνα Χερμπστ, η πιο έμπειρη ειδικός στην ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου στη Γερμανία, προσπαθεί να αναλύσει τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς σε ένα βίντεο παραδέχεται πως δολοφόνησε την ίδια της την οικογένεια.

Η πλοκή είναι καταιγιστική και οι διαρκείς ανατροπές συντηρούν μέχρι τέλους το αναγνωστικό ενδιαφέρον, καθώς προκαλούν τον αναγνώστη σε ένα διανοητικό παιχνίδι όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται αρχικά και ένοχος μπορεί να είναι ο καθένας.

Δωσίλογοι και πολιτικές

Έκπληξη που στα δημοφιλέστερα βρίσκουμε το βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη “Οι δωσίλογοι” (εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

Οι δωσίλογοι

Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε την πολιτική, οικονομική και ένοπλη συνεργασία με τον κατακτητή, όπως εκδηλώθηκε στον νομό Αττικής. Μέσα από τη μελέτη αρχείων που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται, περιγράφεται η δράση αυτών που συνεργάστηκαν, εξετάζονται οι λόγοι και οι μηχανισμοί ανάπτυξης του φαινομένου της συνεργασίας καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που ευνόησαν την εμφάνισή της.

Οι πολιτικές που ακολούθησαν οι τρεις ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις, ο ρόλος εμπόρων, βιομηχάνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων στις οικονομικές συναλλαγές με τους κατακτητές, η δράση της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, των Ταγμάτων Ασφαλείας, των Ελλήνων πρακτόρων των Ες-Ες και άλλων, που συγκρότησαν το ένοπλο σκέλος της συνεργασίας, και η δικαστική τους αντιμετώπιση μετά το τέλος της κατοχής, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μελέτης.

Ο Χωμενίδης και η πάπια που… ξέρει

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το όνομα του Χρήστου Χωμενίδη στα δημοφιλέστερα. Το τελευταίο του βιβλίο “Ξέρει η πάπια πού είναι η λίμνη” (εκδόσεις Πατάκη) είναι στις προτιμήσεις των περισσοτέρων.


Στο οπισθόφυλλο του βιβλίο διαβάζουμε: “… Μέσα μου ζει ένας σκάνταλος τύπος, ένας καλικάντζαρος. Θα λαχταρούσε η ζωή μου όλη να είναι πιρουέτες. Να ακροβατώ έξω νου και νόμου, να παραβιάζω ωράρια και να γονιμοποιώ ωάρια, να αδιαφορώ για τις συνέπειες των πράξεών μου – σάμπως αυτοί που τις μετρούν και τις ξαναμετρούν βγάζουν καμία άκρη; Ξεφεύγουν μήπως από το τυχαίο κι από το πρόσκαιρο της ύπαρξης; Να νιώθω τις στιγμές σαν νότες, να υπακούω στον εσωτερικό μου μονάχα ρυθμό…

Μέσα μου επιμένει να χοροπηδάει το πιτσιρίκι εκείνο που έκανε διαρκώς ζημιές, που έβγαζε σε όλους γλώσσα, που ο κόσμος του ήταν άγραφο χαρτί, άλλοτε το ζωγράφιζε, άλλοτε το μουτζούρωνε, κάποτε του έβαζε φωτιά…
Θαυμάζω όσους ξεκινούν για το περίπτερο και βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου. Τους όπου γης και πατρίς, τους ανθρώπους-πουλιά. Εγώ είμαι δέντρο.

Γίνεται δέντρο το πουλί, πουλί το δέντρο; Ως δέντρο τι μπορείς να ελπίζεις;
Να δροσίζεις όποιους ξαποσταίνουν στον ίσκιο σου. Να σε προτιμούν τα φτερωτά, για να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Να απολαμβάνουν τους καρπούς σου τα σκιούρια και οι αλεπουδίτσες. Κυρίως δε, όταν σηκώνεται άνεμος, να φουσκώνουν οι φυλλωσιές σου σαν πανιά καραβιού κι ας σε κρατούν οι ρίζες σου στο ίδιο μέρος. Να κάνεις τον αέρα μουσική κι η μουσική σου να φτάνει εκεί που εσύ δεν θα βρεθείς ποτέ. «Πάλι τραγουδάει το δέντρο…» να λένε.”

Ο Αύγουστος Κορτώ και πώς να αποφύγετε το σεξ

Ο Αύγουστος Κορτώ δε θα μπορούσε να λείπει από τα δημοφιλέστερα. Έτσι το βιβλίο “Το σεξ και πώς να το αποφύγετε” (εκδόσεις Πατάκη) είναι από τα πρώτα στις προτιμήσεις των Ελλήνων.

Πρόκειται για μια κωμική ιστορία για την καθημερινότητα των εργαζόμενων μανάδων, για τον έρωτα, που χρειάζεται πρόσφορες συνθήκες ώστε να ανθίζει παρά το πέρασμα του χρόνου, και για το σεξ, αυτή την τόσο ανθρώπινη ανάγκη, που συχνά αποφεύγουμε, κι ας νιώθουμε τη σπίθα του.

Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει από μοναξιά;

Στη λίστα βρίσκουμε και το διεθνές bestseller “Όταν το σώμα λέει όχι” (εκδόσεις Κey books), όπου ο Gabor Mate εξηγεί τι είναι το κρυφό στρες, πώς μας οδηγεί σε μια σειρά από ασθένειες – και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να θεραπευτούμε. Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει –κυριολεκτικά– από μοναξιά; Συνδέονται τα καταπιεσμένα συναισθήματα με το Αλτσχάιμερ; Υπάρχει άραγε η «προσωπικότητα του καρκινοπαθούς»;

Όταν το σώμα λέει όχι

Ο γιατρός Gabor Mate είναι ειδικός σε θέματα τραύματος, εξαρτήσεων και στρες. Στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του, για να εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κρυφό στρες στην εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, o καρκίνος και μια σειρά από αυτοάνοσα. Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας προχωρά ένα βήμα παρακάτω παρουσιάζοντας τους 7 Κανόνες της Θεραπείας, που μας οδηγούν από το στάδιο της Αποδοχής σε αυτό της Αυτονομίας.

Μια ανατροπή που ενισχύει τη συνέχεια του κύκλου της βίας

Σταθερή αξία στους πιο δημοφιλείς συγγραφείς, ο Πέτρος Μάρκαρης και το βιβλίο του “Η βία της αποτυχίας” (εκδόσεις Κείμενα).

O Πέτρος Μάρκαρης
O Πέτρος Μάρκαρης

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε “Η Αθήνα αλλάζει όψη κάτω από τις νέες οικονομικές συνθήκες και η βία εξαπλώνεται ανάμεσα στους νέους. Η δολοφονία ενός καθηγητή οικονομικών της ΑΣΟΕ μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου φέρνει τον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής Κώστα Χαρίτο και την αστυνόμο Αντιγόνη Φερλέκη αντιμέτωπους με μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις.

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία βοηθούν τους δράστες να καλύψουν τα ίχνη τους. Μια ανακοίνωση αποκαλύπτει τους λόγους, αλλά το κίνητρο είναι βαθύτερο. Η δολοφονία ενός γραμματέα μέσης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας που ακολουθεί και η σύνδεση των δύο φόνων περιπλέκει την έρευνα για την εξιχνίασή τους.

Οι κινήσεις του τμήματος Ανθρωποκτονιών δεν οδηγούν πουθενά. Μια απρόσμενη ανατροπή όμως θα ρίξει φως στην υπόθεση. Μια ανατροπή που ενισχύει τη συνέχεια του κύκλου της βίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα