Είναι πολλοί οι λόγοι που οι πράκτορες του Ισραήλ δρουν όπου θέλουν στη Μέση Ανατολή. iStock

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΝ, ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ

Οι ‘δίδυμες δολοφονίες’ της Τρίτης ήταν ο τρόπος που διάλεξε το Ισραήλ να γεμίσει φόβο και παράνοια τους εχθρούς του, ώστε να μη σκεφτούν την επέκταση του πολέμου.

Οι δολοφονίες «εχθρών του έθνους» ήταν ανέκαθεν στο ρεπερτόριο των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ που δεν αγχώνονταν με λεπτομέρειες του τύπου πού θα γίνει το όποιο χτύπημα.

Αυτό συνέβαινε αφενός γιατί δεν πίστευαν πως θα υπήρχε κάποιος στη Μέση Ανατολή να τολμήσει κάτι που θα οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο, αφετέρου επειδή κάπως πρέπει να θυμίζουν ποιος είναι το ‘αφεντικό’.

Στη λίστα υπάρχει η εκτέλεση Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα σε κεντρικό δρόμο της Τεχεράνης, η δηλητηρίαση στρατιωτικών της Χαμάς σε δωμάτια ξενοδοχείων ή στη μέση δρόμου του Αμάν με ένεση που περιέχει τοξική ουσία, η ανατίναξη μέσω κινητών τηλεφώνων ή μετά την έκρηξη βόμβας σε λεωφορεία ή όπου αλλού βρίσκεται ο ‘στόχος’, ενώ πάντα υπάρχει η απειλή εναέριας επίθεσης με επανδρωμένα αεροσκάφη ή drones.

Μαζί με τους ‘στόχους’ πεθαίνουν και τραυματίζονται και άμαχος πληθυσμός.

Όπως ωστόσο, είπε το βράδυ της Τρίτης (μετά τις εκτελέσεις του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Μουχσίν Σουκρ στο Λίβανο και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν) ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ «δείξαμε ότι το αίμα του λαού μας έχει ένα τίμημα και ότι δεν υπάρχει μέρος που να είναι απρόσιτο για τις δυνάμεις μας.

«Μετά το σοκ της επίθεσης, το Ισραήλ κερδίσει σιγά σιγά το έδαφος που έχασε».

Οι δίδυμες δολοφονίες είχαν συγκεκριμένο σκοπό

Η Χαμάς τόλμησε να εκθέσει τους Ισραηλινούς με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 και τώρα πληρώνει τις συνέπειες όλη η περιοχή.

Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος της Μοσάντ στο Λίβανο και το Ιράν (και τη Χεζμπολάχ) από τη Λωρίδα της Γάζας (και τη Χαμάς), είχε ως συνέπεια να μη δουν τι ετοίμασε ο Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης που από τις 7/10 έχει κέρδισε το απόλυτο ενδιαφέρον του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των συνεργατών του.

Έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 39.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει πει πως δεν θα μείνει ζωντανός ηγέτης της Χαμάς όπου και αν βρίσκεται και ήδη έχει εκτελέσει δυο εκεί όπου αισθάνονταν πιο ασφαλείς.

Κατά τον πρώην ηγέτη των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, Άμος Γιαντλίν «όλοι ξέρουν πως έχουμε λίστα της Χαμάς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972», στο Μόναχο όταν Παλαιστίνιοι σκότωσαν 11 Ισραηλινούς αθλητές.

«Ό,τι κάναμε με όσους ήταν στη λίστα των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, επιλέξαμε να το κάνουμε και με τους υπεύθυνους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου: στόχος είναι οι πάντες, από τους κορυφαίους ηγέτες έως τον τελευταίο τρομοκράτη».

Εν τω μεταξύ, το διπλό χτύπημα της Τρίτης (αν και το Ισραήλ παραδέχθηκε το ένα) ουδόλως τυχαίο ήταν.

Όπως έγραψαν οι Financial Times για τους εχθρούς του Ισραήλ, έπειτα από τέτοια κενά δημόσιας ασφάλειας αυξάνονται ο φόβος και η παράνοια  σε ευθεία αναλογία με την αποφασιστικότητά τους να αντεπιτεθούν.

Άνθρωποι εξοικειωμένοι με τις επιχειρήσεις της Μοσάντ πιστεύουν πως το Ισραήλ έχει αναπτύξει έναν συνδυασμό λογισμικού παρακολούθησης αναγνώρισης φωνής, τεχνητής νοημοσύνης και κατασκόπων στο έδαφος, με τα αποτελέσματα να είναι όσο θανατηφόρα βλέπουμε.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα έχει πει ότι «είμαστε σε μια μάχη με έναν εχθρό που έχει όλη η τεχνολογία και όλους τους δορυφόρους του κόσμου στην υπηρεσία του».

«Οι Ισραηλινοί μπορούν να σκοτώσουν οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή»

Ο Emile Hokayem, διευθυντής περιφερειακής ασφαλείας στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, εξήγησε στους Financial Times πως «οι Ισραηλινοί μπορούν να σε σκοτώσουν οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή, κάτι που δείχνει πόσο καλά διεισδύουν τα συστήματα τους, πόσο ανώτερη είναι η ισραηλινή νοημοσύνη και πόσο ανώτερες είναι οι δυνατότητές τους. Η ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε αφορά τον κίνδυνο» γενικού πολέμου.

Έγραψε στο X (Τwitter) πως «μέχρι σήμερα η άποψή μου ήταν ότι το Ιράν ήταν καθαρά ωφελούμενο από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, παρά τα χτυπήματα που δέχθηκαν αυτό και οι εταίροι του (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής αποτυχίας της επίθεσης της 13ης-14ης Απριλίου).

Το αφήγημα επικυρώθηκε, η περιφερειακή της θέση τονώθηκε και η εικόνα του Ισραήλ και των ΗΠΑ κουρελιάστηκαν.

Η σκέψη μου άλλαξε, μετά το διπλό χτύπημα των τελευταίων 24 ωρών. Το Ιράν φαίνεται ανίκανο, εκτεθειμένο και διάτρητο και υπάρχει σωρευτικό αποτέλεσμα όταν πολλοί ανώτεροι άνθρωποι σκοτώνονται τόσο συχνά και τόσο ταπεινωτικά».

Οι διπλωμάτες υποστηρίζουν πως για να προβαίνουν οι Ισραηλινοί σε συμβάντα όπως αυτά της Τρίτης, όταν σε λίγες ώρες δολοφονήθηκε ο Σουκρ στη Βηρυτό και ο Χανίγια -πολιτικός της Χαμάς- στην Τεχεράνη, πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να ξεσπάσει ένας γενικευμένος πόλεμος.

Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή. Που δοκιμάζεται.

Ο Hokayem διευκρίνισε ότι «το Ιράν έχει αναπτύξει ασυναγώνιστα και αποτελεσματικά δίκτυα επιρροής στην περιοχή. Αλλά δύο φορές τις τελευταίες 2 δεκαετίες (το 2006 και το 2023) εξεπλάγη από τις ενέργειες ενός από τους βασικούς εταίρους του.

Έτσι πρέπει να κάνει προσεκτικές ρυθμίσεις, ώστε να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Τώρα παλεύει να παραμείνει στη σκάλα της κλιμάκωσης, πόσο μάλλον να ηγηθεί αυτής. Δεν ελέγχει τίποτα. Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν πολλές κραυγές και αλληλοκατηγορίες στην Τεχεράνη αυτές τις μέρες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα