Τον Τζιτζικώστα προτείνει για Επίτροπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διαβάζεται σε 3'
Απόστολος Τζιτζικώστας
Απόστολος Τζιτζικώστας EUROKINISSI

Τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, θα προτείνει για την Κομισιόν ο πρωθυπουργός

Τον Απόστολο Τζιτζικώστα προτείνει για επίτροπο της Ελλάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την απόφαση του πρωθυπουργού, που ήδη έχει στείλει την πρόταση για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μητσοτάκης το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον κ.Τζιτζικώστα, προανήγγειλε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τόνισε δε ότι ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένα στελέχος της νέας γενιάς, που εκλέγεται με συντριπτικά ποσοστά περιφερειάρχης από το 2013 στην Κεντρική Μακεδονία.

Το “πονηρό” σκεπτικό πίσω από την επιλογή Τζιτζικώστα

Αυτό που δεν είπε βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως με την επιλογή αυτή προφανώς ο πρωθυπουργός θέλει αφενός να απευθυνθεί στη δεξιά βάση της Νέας Δημοκρατίας, από την άλλη να στείλει στις Βρυξέλλες ένα από τα λίγα στελέχη που θα μπορούσαν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε περίπτωση που σχηματιζόταν ένα νέο δεξιό κόμμα προκειμένου να εκφράσει τους δυσαρεστημένους της “λαϊκής δεξιάς”.

Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει ο πολιτικός χώρος, ιδίως στο βορρά. Δεν έχει υπάρξει όμως μέχρι στιγμής το πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει τους δυσαρεστημένους δεξιούς.

Ο κ. Τζιτζικώστας πάντως επιθυμούσε να μετακομίσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες είχε συζητήσει το σενάριο αυτό τρις με τον κ.Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε λοιπόν τελικά την “παραδοσιακή” λογική επιλογής ως επιτρόπου ενός στενού του συνεργάτη όπως ο Σταύρος Παπασταύρου ή ο Θοδωρής Σκυλακάκης. Βέβαια το πρόσωπο εξαρτάται και από το χαρτοφυλάκιο. Ο κ. Μαρινάκης πάντως δεν αποκάλυψε ποιο χαρτοφυλάκιο θα λάβει τελικά η Ελλάδα στη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

“Γέννημα θρέμμα της ΝΔ ο Τζιτζικώστας”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πάντως ότι τον κ.Τζιτζικώστα επέλεγαν από το 2013 οι πολίτες με πολύ υψηλά ποσοστά άνω του 50% και κάποιες φορές του 60%. Χαρακτήρισε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έναν άνθρωπο “γέννημα θρέμμα της ΝΔ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και με διεθνή παρουσία”. Εκτίμησε επίσης ότι είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει καταφέρει να συνθέσει και να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους που ανήκουν ιδεολογικά σε μεγαλύτερες ομάδες πέραν της ΝΔ.

“Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και εκείνος είναι 20 χρόνια βουλευτής, γέννημα θρέμμα της ΝΔ. Αλλά ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών με μία προσεκτική διεύρυνση, μένοντας πιστός στις αρχές και αξίες της ΝΔ”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

Επισήμανε μάλιστα “το σημαντικό ρόλο που έχει Μακεδονία, η βόρεια Ελλάδα και στην επόμενη πενταετία. Είναι ένας κόμβος μεγάλων έργων, μία τετραετία μεγάλων εγκαινίων.

Γιατί όχι σε δεύτερη θητεία Σχοινά

Στο ερώτημα γιατί δεν ανανεώθηκε η θητεία του νυν επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε την παράδοση. “Αυτό που συνέβαινε όλα τα χρόνια είναι να μην έχουμε δεύτερη θητεία”, είπε.

Ο ίδιος ο κ. Σχοινάς με ανάρτηση του στο Χ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κ. φον ντερ Λάιεν για την εξαιρετική τιμή όπως τόνισε να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν, “ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία του θεσμού”. Δήλωσε “περήφανος για όσα πετύχαμε” και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον “φίλο Τζιτζικώστα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα