Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: H Καρίνι άντεξε 46″ στο ρινγκ με την Κελίφ – Το θέμα με την τεστοστερόνη της Αλγερινής

Διαβάζεται σε 4'
Η Imane Khelif
Η Imane Khelif AP Photo/John Locher

Η Ιταλίδα, Άντζελα Καρίνι, εγκατέλειψε στα 46 δευτερόλεπτα και δεν έδωσε το χέρι της στην αντίπαλό της, Ιμανέ Κελίφ, στο μποξ γυναικών. Η συζήτηση που σηκώθηκε και ο περσινός αποκλεισμός της Αλγερινής για το τεστ φύλου.

Θύελλα αντιδράσεων και αρκετή συζήτηση έχει δημιουργηθεί στο μποξ γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ιμανέ Κελίφ από την Αλγερία κέρδισε στον πρώτο της αγώνα στην κατηγορία των 66 κιλών έπειτα από μόλις 46 δευτερόλεπτα.

Η Καρίνι και η Κελίφ αντάλλαξαν κάποιες γροθιές, με την Ιταλίδα να παραιτείται, αφού δέχθηκε δέχθηκε χτυπήματα. Ασυνήθιστη κίνηση από την ίδια, η οποία αρνήθηκε να δώσει το χέρι στην αντίπαλό της και έφυγε από το ρινγκ κλαίγοντας.

Η Κελίφ, όπως αναφέρει το NBC Sport, είχε αποκλειστεί από το παγκόσμιο του 2023, αφού δεν πέρασε το τεστ εγκυρότητας φύλου. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια αναφορά πως είναι τρανς γυναίκα.

Η ομοσπονδία του μποξ την είχε αποκλείσει, καθώς φέρεται να είχε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) υπερασπίζεται την απόφαση της να επιτρέψει στις αθλήτριες που απέτυχαν σε τεστ φύλου να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων των Lin Yu-Ting και Ιμανέ Κελίφ.

YAHYA ARHAB/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ιταλίδα Καρίνι αποκάλυψε ότι αποχώρησε από τον αγώνα λόγω ενός ισχυρού χτυπήματος, που την έπληξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη ζωή της. Ένα πρώτο χτύπημα αποσύνδεσε το ιμάντα του κράνους της και ένα δεύτερο χτύπημα τη βρήκε στο πηγούνι, γεμίζοντας με αίμα τα σορτς της.

«Είμαι συντετριμμένη,» δήλωσε η Καρίνι. «Πήγα στο ρινγκ για να τιμήσω τον πατέρα μου. Μου είπαν πολλές φορές ότι είμαι πολεμίστρια, αλλά προτίμησα να σταματήσω για την υγεία μου. Ποτέ δεν έχω αισθανθεί τέτοιο χτύπημα».

EPA/YAHYA ARHAB

«Μετά το δεύτερο χτύπημα, ένιωσα έναν έντονο πόνο στη μύτη. Είπα “αρκετά”, γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω. Είμαι συντετριμμένη, γιατί είμαι μαχήτρια, με έμαθαν να είμαι πολεμίστρια. Πάντα προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με τιμή, πάντα εκπροσωπούσα τη χώρα μου με αφοσίωση. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να παλέψω άλλο. Ανεξάρτητα από το άτομο που είχα μπροστά μου, κάτι που δεν με ενδιαφέρει, ήθελα μόνο να κερδίσω».

«Δεν είναι ήττα για μένα, για μένα αν μπεις στο ρινγκ, έχεις ήδη κερδίσει, ανεξαρτήτως όλων των άλλων. Δεν είμαι εδώ για να κρίνω. Δεν είναι δικό μου να πω αν είναι δίκαιο ή όχι. Απλώς έκανα τη δουλειά μου. Κατάφερα να φύγω με το κεφάλι ψηλά. Είμαι ώριμη γυναίκα, όταν νιώθω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω, δεν είναι παραίτηση, είναι η αξιοπρέπεια να πεις “αρκετά”. Ήμουν πεπεισμένη ότι θα κερδίσω, ήμουν συγκεντρωμένη, ήρεμη. Αλλά αυτά τα χτυπήματα στη μύτη πόνεσαν, είπα “αρκετά”».

Η Κελίφ δήλωσε στο BBC μετά την νίκη της: «Είμαι εδώ για το χρυσό», είπε η Αλγερινή. «Θα παλέψω με οποιονδήποτε, θα παλέψω με όλους».

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, Reem Alsalem, εξέφρασε την ανησυχία της για όσα συνέβησαν. «Η Άντζελα Καρίνι ακολούθησε σωστά τα ένστικτά της και προτεραιοποίησε την ασφάλεια της, αλλά αυτή και άλλες γυναίκες αθλήτριες δεν θα έπρεπε να έχουν εκτεθεί σε αυτή τη σωματική και ψυχολογική βία λόγω του φύλου τους», έγραψε στο Twitter.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, παρενέβη, λέγοντας: «Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν θα πρέπει να επιτρέπονται στους γυναικείους αγώνες. Και όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος κάποιου, αλλά για να προστατεύσουμε το δικαίωμα των γυναικών αθλητριών να μπορούν να ανταγωνίζονται σε ίσους όρους. Έχει σημασία να μπορείς να ανταγωνίζεσαι σε ίσους όρους και από την άποψή μου δεν ήταν ένας ισότιμος αγώνας».

Η Αλγερινή Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη (30/7) ότι «καταδικάζει έντονα την ανήθικη στόχευση και δυσφήμιση της εκλεκτής αθλήτριάς μας, Ιμάν Κελίφ, με αβάσιμη προπαγάνδα από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης», προσθέτοντας: «Τέτοιες επιθέσεις στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά της είναι βαθιά άδικες, ιδιαίτερα καθώς προετοιμάζεται για την κορύφωση της καριέρας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα