Αποκάλυψη ΝΥΤ: Βόμβα που είχε τοποθετηθεί κρυφά πριν 2 μήνες σκότωσε τον Χανίγια

Διαβάζεται σε 4'
Χιλιάδες στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια
Χιλιάδες στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια (AP Photo/Mohammed Zaatari)

Βόμβα που είχε τοποθετηθεί κρυφά, πριν από μήνες, στον ξενώνα όπου διέμενε ο Ισμαήλ Χανίγια φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του, αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ.

Σε μια σοβαρή αποκάλυψη που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη δολοφονία του Χανίγια προχώρησαν οι New York Times σήμερα, Πέμπτη (1/8).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, επικαλούμενο επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, ο ηγέτης της Χαμάς φαίνεται πως δολοφονήθηκε από βόμβα, που είχε τοποθετηθεί κρυφά πριν από περίπου δύο μήνες, στον ξενώνα της Τεχεράνης όπου επρόκειτο να διανυκτερεύσει ο Χανίγια.

Ο ξενώνας διοικείται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστού ως Neshat, σε μια αριστοκρατική γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης. Ο Χανίγια βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν για την ορκωμοσία του προέδρου.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του στον ξενώνα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε επίσης ένας σωματοφύλακας.

Η έκρηξη ταρακούνησε το κτίριο, έσπασε ορισμένα παράθυρα και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση ενός εξωτερικού τοίχου, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Οι ζημιές αυτές ήταν επίσης εμφανείς σε φωτογραφία του κτιρίου που μοιράστηκαν με τους New York Times.

Ο ηγέτης της Χαμάς έμενε συχνά στον εν λόγω ξενώνα, όταν επισκεπτόταν την Τεχεράνη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής. Όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστούν ευαίσθητες λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά τη δολοφονία, τα σενάρια για το τι ακριβώς συνέβη επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο το Ισραήλ να σκότωσε τον Χανίγια με πυραυλική επίθεση, που πιθανόν να είχε εκτοξευθεί από μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή αεροπλάνο, παρόμοια με τον τρόπο που το Ισραήλ είχε εκτοξεύσει πύραυλο σε στρατιωτική βάση στο Ισφαχάν τον Απρίλιο.

Αυτή η θεωρία για τον πύραυλο δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το πώς το Ισραήλ κατάφερε να αποφύγει και τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας και να εκτελέσει μια αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα.

Όπως αποδεικνύεται, όμως, οι δολοφόνοι μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν ένα διαφορετικό είδος κενού στην άμυνα του Ιράν: ένα κενό στην ασφάλεια ενός υποτιθέμενα αυστηρά φυλασσόμενου συγκροτήματος που επέτρεψε να τοποθετηθεί μια βόμβα και να παραμείνει κρυμμένη για πολλές εβδομάδες προτού τελικά ενεργοποιηθεί.

Μια τέτοια παραβίαση, είπαν τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, ήταν μια καταστροφική αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας του Ιράν και των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι χρησιμοποιούν το συγκρότημα για καταφύγια, μυστικές συναντήσεις και στέγαση επιφανών προσκεκλημένων όπως ο Χανίγια.

Ο τρόπος με τον οποίο η βόμβα “μπήκε” στον ξενώνα παραμένει ασαφής. Αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός της δολοφονίας διήρκεσε μήνες και απαιτούσε εκτεταμένη παρακολούθηση του συγκροτήματος. Οι δύο Ιρανοί αξιωματούχοι που περιέγραψαν δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πώς και πότε τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά στο δωμάτιο.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη γύρω νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Τα μέλη του προσωπικού του κτιρίου έτρεξαν ξαφνιασμένου να εντοπίσουν την πηγή του εκκωφαντικού κρότου, και έφτασαν στο δωμάτιο όπου διέμενε ο κ. Χανίγια με έναν σωματοφύλακα, όπως περιέγραψαν οι αξιωματούχοι.

Η ιατρική ομάδα του συγκροτήματος έσπευσε στο δωμάτιο αμέσως μετά την έκρηξη και διαπίστωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε ακαριαία. Επιχείρησαν να επαναφέρουν τον σωματοφύλακα, αλλά και αυτός ήταν νεκρός.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ziyad al-Nakhalah, διέμενε δίπλα, όπως είπαν δύο από τους Ιρανούς αξιωματούχους, αλλά το δωμάτιό του δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, γεγονός που υποδηλώνει το πόσο ακριβής ήταν η στόχευση κατά του Χανίγια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα