Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Δύσης – Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Διαβάζεται σε 4'
Αεροπλάνα που πιστεύεται ότι μεταφέρουν κρατούμενους προερχόμενους από τη Ρωσία κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας
Αεροπλάνα που πιστεύεται ότι μεταφέρουν κρατούμενους προερχόμενους από τη Ρωσία κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας AP Photo

Μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας πραγματοποιείται στην Άγκυρα, με τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην Αμερικανό πεζοναύτη Πολ Γουίλαν να είναι ανάμεσα στους δύο κρατουμένους που απελευθερώνονται.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων στην Άγκυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Σλοβενίας από την άλλη, υπό τον συντονισμό της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην Αμερικανό πεζοναύτη Πολ Γουίλαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων και όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι άνδρες που φυλακίστηκαν στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία τις οποίες αρνούνται οι ίδιες και οι ΗΠΑ, κατευθύνονται σε προορισμούς εκτός Ρωσίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιστρέψουν στη Ρωσία κρατούμενους που κρατούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας ανωνυμία για να συζητήσουν θέματα που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

 

“Μια επιχείρηση ανταλλαγής (κρατουμένων) θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον συντονισμό της οργάνωσής μας”, αναφέρει η MIT σε ανακοίνωσή της. “Η οργάνωσή μας έχει αναλάβει σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση ανταλλαγής, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη της τελευταίας περιόδου”.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης ανταλλαγής, 10 κρατούμενοι, εκ των οποίων δύο παιδιά, θα μεταφερθούν στη Ρωσία, 13 κρατούμενοι θα μεταφερθούν στη Γερμανία και άλλοι τρεις θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Για την ανταλλαγή των κρατουμένων έφθασαν στην Άγκυρα συνολικά επτά αεροπλάνα, δύο από τις ΗΠΑ και από ένα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το CNN Turk πρόκειται για ανταλλαγή 26 ατόμων που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των κρατουμένων που ανταλλάχθηκαν είναι επίσης ο φυλακισμένος στη Λευκορωσία Γερμανός, Ρίκο Κρίγκερ, ο Ρώσος αντιφρονούντας Ίλια Γιάσιν και ο αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB Βαντίμ Κρασίκοφ, φυλακισμένος στη Γερμανία.

Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, ένας ρωσοβρετανός αντιφρονούντας, πιστεύεται ότι βρίσκεται επίσης ανάμεσα στους κρατούμενους, ωστόσο δεν έχει κατονομαστεί από την τουρκική προεδρία.

Σημειώνεται πως, πολιτικά αεροπλάνα αν και συνεχίζουν να πετάνε με προορισμό το Ισραήλ, έχουν εντολή να ψάχνουν αεροδρόμια στάθμευσης για τη νύχτα πχ Ελλάδα, λόγω του ότι φοβούνται το επόμενο 48ωρο χτύπημα από το Ιράν.

Κρεμλίνο: “Μακριά από τη Ρωσία οι ‘εχθροί'”

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Δύση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, δήλωσε ότι ελπίζει ότι όσοι βγήκαν από τις ρωσικές φυλακές, τους οποίους χαρακτήρισε “εχθρούς”, θα μείνουν μακριά από τη Ρωσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, .

“Πιστεύω ότι όλοι οι εχθροί μας θα πρέπει να μείνουν εκεί (σ.σ. στο εξωτερικό) και όλοι όσοι δεν είναι εχθροί μας θα πρέπει να επιστρέψουν. Αυτή είναι η άποψή μου”, φαίνεται να δήλωσε.

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει έναν “διπλωματικό άθλο”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα ένα “διπλωματικό άθλο”, αναφερόμενος σε μια “ιστορική” ανταλλαγή, την “μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου”, όπως την χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος.

Σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν δήλωσε πως ορισμένες από τις γυναίκες και τους άνδρες που απελευθερώθηκαν βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής κρατούνταν άδικα επί χρόνια.

“Η συμφωνία απελευθέρωσης ήταν ένας διπλωματικός άθλος”, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ότι τρεις Αμερικανοί υπήκοοι και ένας μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ είναι μεταξύ των 16 ατόμων που απελευθέρωσε η Ρωσία, μεταξύ των οποίων πέντε Γερμανοί και επτά Ρώσοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προβεί αργότερα σήμερα για δήλωση.

Ο Στάρμερ χαιρετίζει την απελευθέρωση των κρατουμένων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαιρέτισε σήμερα την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσοβρετανού αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών με την κατηγορία της προδοσίας.

«Καλωσορίζω την απελευθέρωση ενός αριθμού κρατουμένων που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά, Πολ Γουίλαν και Εβαν Γκέρσκοβιτς», δήλωσε ο Στάρμερ με ανάρτηση του στο X.

«Θα συνεχίσουμε να καλούμε τη Ρωσία να υποστηρίξει την ελευθερία της πολιτικής έκφρασης» έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα