Κουρέτας για πανώλη αιγοπροβάτων: Ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση

Διαβάζεται σε 2'
Κουρέτας για πανώλη αιγοπροβάτων: Ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση
Κοπάδι με πρόβατα, φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η ενημέρωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την πανώλη αιγοπροβάτων και τα επίσημα στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ.

Ενημέρωση για την επιχείρηση του περιορισμου και εξάλειψης της πανώλης στα μηρυκαστικά, πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη (1/8), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι «ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση για την πανώλη», και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στα τέλη του μήνα η Θεσσαλία θα βγει από την επιτήρηση.

«Τελειώσαμε σήμερα την επιτήρηση, ήταν ένα τεράστιο το έργο με την συμμετοχή πολλών κτηνίατρων και υπαλλήλων, χωρίς αυτούς δεν θα τα καταφέρναμε. Όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, 15 μέρες. Οι εστίες είναι επτά. 400.000 αιγοπρόβατα περιλαμβάνονται σε αυτές και 1483 εκμεταλλεύσεις. Βρέθηκαν 33 φάρμες θετικές και θανατώθηκαν περίπου 9.000 ζώα και αναμένεται να φτάσουν τα 11.000 με 12.000 ζώα», είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας περιγράφοντας την επιχείρηση για την αντιμετώπιση της νόσου.

Παράλληλα σημείωσε ότι με απόφαση της Περιφέρειας θεσσαλίας ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα σφαγεία, αλλά και απαγορεύτηκε η έξοδος των ζώων από κάθε μαντρί και την τροφοδοσία με ζωοτροφές σε κάθε ζώνη.

«Ο ΕΦΕΤ κάνει ελέγχους σε τυροκομεία και αν χρειαστεί θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα. Πάντως το τυρί που παράγεται είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Το σύστημα λειτούργησε πολύ γρήγορα σε μια αποτελεσματική επιχείρηση που ήταν η μεγαλύτερη στη χώρα σε αυτόν τον τομέα. Από αύριο θα γίνει ξανά μαζική ιχνηλάτηση σε περιοχές που ελέγχθηκαν ήδη. Τέλος Αυγούστου θα βγει η Θεσσαλία από την επιτήρηση, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας.

 

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ, νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό και στη Νεμούντα της Ηλείας και στη Βόνιτσα.

Αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των δειγμάτων από κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής, με τις πρώτες κλινικές ενδείξεις να είναι θετικές.

Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13 χιλιάδες, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα