Ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο Τζιτζικώστας – Το σκεπτικό Μητσοτάκη για την επιλογή Επιτρόπου

Διαβάζεται σε 6'
Ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει ο Τζιτζικώστας – Το σκεπτικό Μητσοτάκη για την επιλογή Επιτρόπου
Κ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας Dimitris Kapantais / SOOC

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι ο επόμενος Επίτροπος. Το πιθανότερο χαρτοφυλάκιο και η πολιτική στόχευση του πρωθυπουργού στη δυσαρεστημένη δεξιά βάση της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα.

Τον Απόστολο Τζιτζικώστα πρότεινε τελικά για επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την απόφαση του πρωθυπουργού ανακοίνωσε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο briefing χθες το μεσημέρι και το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ.Τζιτζικώστα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να φέρει σε πέρας την αποστολή του ως Έλληνας επίτροπος.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την πορεία του κ. Τζιτζικώστα στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς εκλέγεται περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με υψηλά ποσοστά από το 2013. Αλλά και το γεγονός ότι έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και άρα – όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης – γνωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στην πραγματικότητα βέβαια η πρόταση Μητσοτάκη για Τζιτζικώστα επίτροπο πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα στη δυσαρεστημένη δεξιά βάση της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως στη Μακεδονία και γενικά τη βόρεια Ελλάδα.

Με το βλέμμα στα δεξιά και βόρεια

Ο κ. Μαρινάκης άλλωστε δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι “γέννημα θρέμμα της ΝΔ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και με διεθνή παρουσία”. Εκτίμησε επίσης ότι είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει καταφέρει να συνθέσει και να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους που ανήκουν ιδεολογικά σε μεγαλύτερες ομάδες πέραν της ΝΔ.

“Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και εκείνος είναι 20 χρόνια βουλευτής, γέννημα θρέμμα της ΝΔ. Αλλά ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών με μία προσεκτική διεύρυνση, μένοντας πιστός στις αρχές και αξίες της ΝΔ”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης. Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει κυρίως στο χώρο του πασοκικού κέντρου, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας στη βόρεια Ελλάδα έχει απήχηση και εκ δεξιών της ΝΔ και στους ψηφοφόρους του Κυριάκου Βελόπουλου και της Νίκης.

Έμπειρα γαλάζια στελέχη επισημαίνουν άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός στέλνει στις Βρυξέλλες ένα από τα λίγα στελέχη της ΝΔ, που θα μπορούσαν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε περίπτωση που σχηματιζόταν ένα νέο δεξιό κόμμα προκειμένου να εκφράσει τους δυσαρεστημένους της “λαϊκής δεξιάς”. Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει ο πολιτικός χώρος για κάτι τέτοιο, ιδίως στο βορρά. Δεν έχει υπάρξει όμως μέχρι στιγμής το πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει τους δυσαρεστημένους δεξιούς.

Το πιθανότερο χαρτοφυλάκιο

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες την επίσημη πρόταση για Τζιτζικώστα επίτροπο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν προανήγγειλε ποιο χαρτοφυλάκιο αναμένει, καθώς άλλωστε οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την κ.φον ντερ Λάιεν στα τέλη Αυγούστου και φυσικά στις “καραμπόλες” της τελευταίας στιγμής μπορεί να υπάρξουν και ανατροπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως το χαρτοφυλάκιο που έχουν συζητήσει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τζιτζικώστας με τις Βρυξέλλες είναι αυτό του Μεταφορών, που έχει αρμοδιότητες και για τα μεγάλα έργα υποδομών στη βόρεια Ελλάδα, τα οποία θα βελτιώσουν την οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση της χώρας μας με τα Βαλκάνια και άρα την υπόλοιπη ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα φωτογράφισε χθες το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο λέγοντας ότι: “Η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αντανακλά και τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον ιδιαίτερο, θα έλεγα, γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που η χώρα μας έχει στα ευρύτερα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Ευρώπη.” 

Ενώ νωρίτερα ο κ. Μαρινάκης είχε επισήμανει “το σημαντικό ρόλο που έχει Μακεδονία, η βόρεια Ελλάδα και στην επόμενη πενταετία. Είναι ένας κόμβος μεγάλων έργων, μία τετραετία μεγάλων εγκαινίων.” 

Η χώρα μας βέβαια είχε συζητήσει και άλλα σημαντικά χαρτοφυλάκια, όπως το Ενέργειας, το Ανταγωνιστικότητας, το Άμυνας και το Γεωργίας. Και όπως προαναφέρθηκε μένει να φανεί εάν τελικά θα υπάρξει ανατροπή τελευταίας στιγμής.

Αβρότητες με τον Σχοινά…

Ήταν πάντως δεδομένο ότι το Μαξίμου δεν ήθελε να παραμείνει στη θέση του Έλληνα επιτρόπου ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Οι σχέσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν με το Μαξίμου άλλωστε είχαν ψυχρανθεί από την περίοδο των υποκλοπών, όταν διαρροές τον έφεραν ως ένα πιθανό πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, στην περίπτωση που έπεφτε η κυβέρνηση.

Ο κ. Μαρινάκης πάντως ερωτηθείς γιατί όχι δεύτερη θητεία Σχοινά στο briefing επικαλέστηκε ότι δεν είθισται να παραμένει το ίδιο πρόσωπο στη θέση του επιτρόπου ενός κράτους- μέλους. Ενώ κατα τη συνάντηση του με τον κ. Τζιτζικώστα ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να πει “ένα «ευχαριστώ» στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον νυν Έλληνα Επίτροπο, τον Μαργαρίτη Σχοινά, είχαμε πραγματικά μία εξαιρετική συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη ανοιχτή πρόκληση και για την πατρίδα μας.” 

Ο ίδιος ο κ. Σχοινάς με ανάρτηση του ευχαρίστησε τον κ.Μητσοτάκη αλλά και την κ.φον ντερ Λάιεν, με την οποία έχει στενή σχέση και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον “φίλο Τζιτζικώστα”.

… καυγάς με τον Δούκα

Η ανακοίνωση της απόφασης του κ.Μητσοτάκη να προτείνει τον κ.Τζιτζικώστα ως τον επόμενο επίτροπο της Ελλάδας στάθηκε όμως και αφορμή αντιπαράθεσης της ΝΔ με το δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα.

Την αρχή έκαναν συνεργάτες του κ.Δούκα, σχολιάζοντας: “Όταν το 2015 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Όταν σήμερα, ένα χρόνο μετά την εκλογή του διορίζεται από τον κ. Μητσοτάκη ως Επίτροπος στην ΕΕ, επίσης για την ΝΔ δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όταν βέβαια ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας διεκδικεί με εκλογή (όχι διορισμό) την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι βραχίονες της στα ΜΜΕ ωρύονται  και επιτίθενται καθημερινά. Υποκρισία, αλλά όχι μόνο… Εδώ υπάρχει και ο φόβος.

Όλοι κατανοούν πως η ΝΔ έχει λόγους να μη θέλει τον Χάρη Δούκα ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά γι’ αυτό θα αποφασίσουν μόνο οι δημοκρατικοί πολίτες και όχι το Μαξίμου”. 

Πηγές της ΝΔ έπιασαν το γάντι απαντώντας: “Ο δήμαρχος Αθηναίων, που δεν είναι σχεδόν ποτέ στον Δήμο του, αγνοεί 2 βασικές διάφορές του με τον κ. Τζιτζικώστα:

Πρώτη ότι ο ίδιος είναι δήμαρχος ολίγων μηνών, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας περιφερειάρχης 10 ετών, με ποσοστά εκλογής άνω του 60% σε 3 εκλογικές διαδικασίες.

Δεύτερη και σημαντικότερη πως ο κ. Τζιτζικώστας θα παραιτηθεί από περιφερειάρχης, ενώ ο κ. Δούκας έχει ήδη προεξοφλήσει ότι θα είναι διπλοθεσίτης αν εκλεγεί”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα