Κάτω από 15 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο

Διαβάζεται σε 3'
Μετρητής ρεύματος
Μετρητής ρεύματος iStock

Σε χαμηλά επίπεδα διατηρούν τις χρεώσεις του οι περισσότεροι πάροχοι ρεύματος. Πού κυμαίνονται οι τιμές της κιλοβατώρας.

Ο συνδυασμός της συγκράτησης των τιμολογίων από τους βασικούς προμηθευτές ρεύματος και της επιδότησης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρνει την τιμή της κιλοβατώρας λίγο κάτω από τα 15 λεπτά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια Αυγούστου, οι τελικές χρεώσεις της ΔΕΗ και των βασικών εταιρειών διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΔΕΗ: Στα 14,79 λεπτά η κιλοβατώρα το πράσινο οικιακό τιμολόγιο και 13,9 λεπτά για το κίτρινο myHome4All.
  • Protergia: Στα 14,39 λεπτά η κιλοβατώρα για το πράσινο Protergia Οικιακό Value Special

Η ΔΕΗ για τρίτο συνεχόμενο μήνα συγκράτησε καταλυτικά τις αυξήσεις στη χονδρική του ρεύματος με την τιμή του πράσινου οικιακού τιμολογίου της για τον Αύγουστο (πριν την κρατική επιδότηση) να διαμορφώνεται στα 0,16391 ευρώ/kwh, εφαρμόζοντας έκπτωση 53%.

Αντίστοιχα, και στα πράσινα τιμολόγια για τους επαγγελματίες η ΔΕΗ εφαρμόζει έκπτωση 45% και η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται σε 0,18331. Παράλληλα, τα κίτρινα τιμολόγιά της είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά με τιμές Αυγούστου 0,155 για το οικιακό κίτρινο myHome4All και 0,174 για το επαγγελματικό κίτρινο myBusiness4All.

Αντίστοιχα, τα μπλε τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία έχουν αποκτήσει μαζική αποδοχή, έχουν εγγυημένη σταθερή τιμή 0,145 για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter (0,142 για το myHomeOnline) και 0,145 για 12 μήνες για το μπλε επαγγελματικό myBusinessEnter.

Από την αρχή του έτους, η ΔΕΗ στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με συνολικές εκπτώσεις άνω των 450 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτικοί τιμοκατάλογοι αναρτήθηκαν πριν λίγο στο site της ΔΕΗ.

Χαμηλά διατηρούν τις χρεώσεις τους και άλλοι πάροχοι, με την Protergia και τον Ήρωνα να ανακοινώνουν τιμολόγια στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου.

Αναλυτικότερα:

  • Η Protergia ανακοίνωσε το Protergia Οικιακό Value Special στα 15,99 λεπτά η κιλοβατώρα.
  • Ο Ήρων στα 15,87 λεπτά η κιλοβατώρα για το Ήρων Basic Home.

Επί των τιμών που έβγαλαν οι προμηθευτές, πρέπει να υπολογιστεί η επιδότηση που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, γεγονός που χαμηλώνει ακόμα περισσότερο την τελική χρέωση του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16€/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 €/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρατηρήθηκε εντός του περασμένου Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα