Κλίμα ακραίας πόλωσης στη Βενεζουέλα – Αμφισβητούν τον Μαδούρο οι ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 2'
Διαδηλώσεις μετά τις εκλογές στη Βενεζουέλα
Διαδηλώσεις μετά τις εκλογές στη Βενεζουέλα AP Photo Ivan Valencia

Φόβους ακόμη και για τη ζωή της εκφράζει σε άρθρο της στη WSJ η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Αμφισβητούν τη νίκη του Μαδούρο οι ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, σε άρθρο της στη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει πως «κρύβεται» και «φοβάται για τη ζωή της» μετά τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο αρχηγός του κράτους Νικολάς Μαδούρο εξασφάλισε τρίτη θητεία, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, που όμως αμφισβητούν οι αντίπαλοί του, υποστηρίζοντας πως επικράτησε ο δικός τους υποψήφιος.

«Γράφω αυτές τις γραμμές κρυμμένη, με φόβο για τη ζωή μου, την ελευθερία μου κι αυτή των συμπατριωτών μου», αναφέρει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Η Ματσάδο, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, παραχώρησε τη θέση της στον διπλωμάτη Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

«Μπορεί να συλληφθώ τη στιγμή που γράφω αυτές τις λέξεις», επιμένει.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αντιπολίτευση πάντως διαβεβαίωσε πως η επικεφαλής της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε «ασφαλή» τοποθεσία και θα απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας της εντός ωρών.

«Έπειτα από αυτή τη φάρσα», συνεχίζει η πολιτικός, αναφερόμενη στην ανακήρυξη της εκλογικής νίκης του κ. Μαδούρο, «ξέσπασαν αμέσως αυθόρμητες διαδηλώσεις σε φτωχούς τομείς του Καράκας και άλλων πόλεων».

«Ο κ. Μαδούρο αντέδρασε με βάρβαρη καταστολή. Οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 20 πολίτες της Βενεζουέλας, φυλάκισαν πάνω από 1.000 και έκαναν 11 εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», καταγγέλλει η κυρία Ματσάδο.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έκαναν λόγο για 11 πολίτες νεκρούς και περίπου 700 συλληφθέντες.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, έγιναν 1.000 συλλήψεις και σκοτώθηκε στρατιώτης.

«Η καταστολή πρέπει να τερματιστεί αμέσως για να μπορέσει να συναφθεί συμφωνία για την διευκόλυνση της διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία (…) Δεν θα αναπαυτούμε προτού να αποκτήσουμε την ελευθερία μας», καταλήγει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο άρθρο της που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα.

“Αδιαμφισβήτητη” νίκη της αντιπολίτευσης βλέπουν οι ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έκρινε πως υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

«Λαμβανομένων υπόψη των αδιαμφισβήτητων αποδείξεων, είναι σαφές για τις ΗΠΑ και, πάνω απ’ όλα, για τον λαό της Βενεζουέλας, ότι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα