Ακροδεξιά: TikTok και AI έφεραν το χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάζεται σε 5'
Η επόμενη ημέρα μετά τις διαδηλώσεις στη Μεγάλη Βρετανία
Η επόμενη ημέρα μετά τις διαδηλώσεις στη Μεγάλη Βρετανία ADAM VAUGHAN/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι η επίθεση στο Σάουθπορτ το περιστατικό που περίμεναν οι ακροδεξιοί για να βγουν ξανά στους δρόμους;

Κάτι λιγότερο από τρεις ώρες και μία εικόνα AI χρειάστηκαν μετά την επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποίησε ένας 17χρονος -γεννημένος στην Ουαλία με καταγωγή από τη Ρουάντα- στο Σάουθπορτ και οδήγησε στον θάνατο τριών παιδιών για να τροφοδοτήσει την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς βίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εικόνα δημοσιεύτηκε στο X από τον λογαριασμό με την ονομασία “Europe Invasion” και απεικονίζει γενειοφόρους άνδρες με παραδοσιακή μουσουλμανική ενδυμασία έξω από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο ένας εκ των οποίων κρατά μαχαίρι, ενώ μπροστά βρίσκεται ένα αγοράκι που κλαίει, το οποίο φορά μπλουζάκι με τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το tweet, το οποίο από τότε έχει 900.000 προβολές, έχει την καθόλου ψύχραιμη λεζάντα “Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας!” και κοινοποιείται συνεχώς σε μία πρωτοφανούς έκτασης διαδικτυακή παραπληροφόρηση και συνωμοσιολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει χρησιμοποιηθεί και με άλλους τρόπους, όπως μια αντιμεταναστευτική ομάδα στο Facebook, η οποία απεικόνισε ένα κάλεσμα για συμμετοχή σε μια συγκέντρωση στο Middlesbrough δημιουργώντας μια εικόνα μεγάλου πλήθους στο κενοτάφιο της πόλης.

Πλατφόρμες όπως η Suno – η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία μουσικής με φωνητικά και όργανα – έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τραγουδιών που συνδυάζουν αναφορές στην επίθεση στο Σάουθπορτ με ξενοφοβικό περιεχόμενο. Μεταξύ των τραγουδιών περιλαμβάνεται και το “Southport Saga” με μια γυναικεία φωνή ΤΝ που τραγουδάει στίχους όπως “κυνηγήστε τους με όποιον τρόπο”.

Και ενώ η Βρετανία βρίσκεται ακόμη σε σοκ από το φριχτό έγκλημα σε βάρος των τριών κοριτσιών, ηλικίας 6 έως 9 ετών, κατά τη διάρκεια μαθήματος χορού, ειδικοί προειδοποιούν ότι με τέτοια εργαλεία και τρόπους οργάνωσης, η κατακερματισμένη ακροδεξιά της Βρετανίας εκμεταλλεύτηκε την επίθεση στο Σάουθπορτ για να ενωθεί και να αναζωπυρώσει την παρουσία της στους δρόμους μέσω ταραχών και βίαιων επεισοδίων.

Σε ένα κύμα δραστηριότητας που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια, περισσότερες από 10 αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις προωθούνται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το X, το TikTok και το Facebook μετά τις βίαιες ταραχές που σημειώνονται σε όλη τη χώρα, ακόμα και στο Λονδίνο, όπου 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης (31/07).

Απειλές θανάτου κατά του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, υποκίνηση για επίθεση σε κυβερνητική περιουσία και ακραίος αντισημιτισμός ήταν επίσης μεταξύ των σχολίων στο κανάλι Telegram μιας ακροδεξιάς οργάνωσης αυτή την εβδομάδα.

Εν μέσω φόβων για εξάπλωση της βίας, ένα κορυφαίο κέντρο μελετών για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η ακροδεξιά να επιτύχει κινητοποίηση που δεν έχει παρατηρηθεί από τότε που ο Σύνδεσμος Αγγλικής Άμυνας (EDL) βγήκε ξανά στους δρόμους τη δεκαετία του 2010.

Ο Andrew Rogoyski, διευθυντής του Institute for People-Centred AI στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε ότι οι εξελίξεις – με τα εργαλεία δημιουργίας εικόνων να είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα στο διαδίκτυο – σημαίνουν ότι “ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει οτιδήποτε”. “Η δυνατότητα του καθενός να μπορεί να δημιουργεί ισχυρές και εμπρηστικές εικόνες χρησιμοποιώντας τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική. Το βάρος μετατοπίζεται στους παρόχους τέτοιων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ώστε να καταστήσουν δυσκολότερη τη δημιουργία τέτοιων εικόνων”, πρόσθεσε.

Ο Joe Mulhall, διευθυντής έρευνας στην ομάδα εκστρατείας Hope Not Hate, δήλωσε ότι η χρήση υλικού που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αλληλοεπικάλυψη και συνεργασία στο διαδίκτυο μεταξύ διαφόρων ατόμων και ομάδων.

Ενώ ακροδεξιές οργανώσεις όπως η Britain First και η Patriotic Alternative συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, εξίσου σημαντική είναι η δράση των “ανεξάρτητων” που δεν εντάσσονται σε καμία συγκεκριμένη ομάδα.

“Χιλιάδες άτομα προσφέρουν μικρο-δωρεές χρόνου και μερικές φορές χρημάτων για να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών πολιτικών στόχων, εντελώς έξω από τις παραδοσιακές οργανωτικές δομές”, δήλωσε ο Mulhall. “Αυτά τα κινήματα δεν έχουν επίσημους ηγέτες, αλλά έχουν μάλλον φιγούρες, που συχνά προέρχονται από μια αυξανόμενη επιλογή ακροδεξιών ‘επιρροών’ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Η χρήση των bots επισημάνθηκε επίσης από τους αναλυτές. Το Tech Against Terrorism, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από ένα παράρτημα του ΟΗΕ, ανέφερε έναν λογαριασμό TikTok που άρχισε να δημοσιεύει περιεχόμενο μόνο μετά την επίθεση στο Σάουθπορτ τη Δευτέρα.

“Όλες οι αναρτήσεις αφορούσαν το Σάουθπορτ, με τις περισσότερες να καλούν σε διαμαρτυρίες κοντά στο σημείο της επίθεσης στις 30 Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν προηγούμενο περιεχόμενο, οι αναρτήσεις που αφορούσαν το Σάουθπορτ συγκέντρωσαν πάνω από 57.000 προβολές συνολικά μόνο στο TikTok μέσα σε λίγες ώρες”, δήλωσε εκπρόσωπος. “Αυτό υποδηλώνει ότι τα δίκτυα bot προωθούσαν ενεργά αυτό το υλικό“.

Στο κανάλι που διαχειρίζεται το UNN στο Telegram, οι χρήστες παρακολουθούσαν με χαρά τα βία επεισόδια που έλαβαν έξω από την Downing Street την Τετάρτη. “Ελπίζω να την κάψουν ολοσχερώς“, είπε χαρακτηριστικά ένας. Ένας άλλος ζήτησε να κρεμάσουν τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, λέγοντας: “Ο Στάρμερ χρειάζεται τη θεραπεία του Μουσολίνι”.

Μεταξύ εκείνων που “έδωσαν το παρών” κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Σάουθπορτ ήταν ακτιβιστές της Patriotic Alternative -που θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ακροδεξιές ομάδες τον τελευταίο καιρό. Άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν διχαστεί σχετικά με τις θέσεις τους για συγκρούσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή το Ισραήλ, προσπάθησαν επίσης να εμπλακούν, αναφέρει ο Guardian.

Ο Δρ Tim Squirrell, διευθυντής επικοινωνίας στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού έκανε λόγο για ένα “πυρετώδες περιβάλλον”, το οποίο όπως είπε, “επιδεινώνεται από την υγεία του διαδικτυακού περιβάλλοντος πληροφόρησης, το οποίο είναι το χειρότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα