Katie Ledecky: Η Αμερικανίδα που γράφει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Διαβάζεται σε 4'
Katie Ledecky
Katie Ledecky AP Photo Ashley Landis

Κατακτώντας το 13ο Ολυμπιακό μετάλλιό της, η Katie Ledecky “έσπασε” το ρεκόρ όλων των εποχών και έγραψε ιστορία.

Η Katie Ledecky έγραψε ιστορία ως η πιο πολυβραβευμένη Ολυμπιακή κολυμβήτρια όλων των εποχών. Κι αυτό το ρεκόρ κατάφερε να το “σπάσει” με το αργυρό μετάλλιο.

Η 27χρονη Αμερικανίδα είχε γίνει η πρώτη γυναίκα κολυμβήτρια που κατακτά χρυσά μετάλλια σε τέσσερις διαφορετικές Ολυμπιάδες, διατηρώντας τον τίτλο της στα 1500μ. ελεύθερο. Αυτή η τελευταία επιτυχία προσέθεσε το 13ο Ολυμπιακό μετάλλιο στη συλλογή της, ξεπερνώντας τις συμπατριώτισσες της Jenny Thompson, Dara Torres και Natalie Coughlin, καθώς και την Αυστραλή Emma McKeon.

Η αυστραλιανή ομάδα, αποτελούμενη από τις Mollie O’Callaghan, Lani Pallister, Brianna Throssell και Ariarne Titmus, τερμάτισε με χρόνο-ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων, 7 λεπτά και 38.08 δευτερόλεπτα.

Η δυνατή τρίτη σκυτάλη της Ledecky ανέβασε τις συμπαίκτριές της Claire Weinstein, Paige Madden και Erin Gemmell από την τρίτη στη δεύτερη θέση, αλλά δεν ήταν αρκετή για να πιάσουν τις Αυστραλές, οι οποίες τερμάτισαν 2.78 δευτερόλεπτα νωρίτερα για να εξασφαλίσουν το χρυσό.

«Είναι απλά καταπληκτικό να είσαι μέρος αυτής της διαδρομής, έστω και ενός-δέκατου τρίτου της», δήλωσε η Gemmell. «Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να είσαι σε σκυταλοδρομία παρά μόνος σου και πραγματικά περάσαμε υπέροχα απόψε».

Νωρίτερα, η Kate Douglass έδωσε στις ΗΠΑ μια πολυπόθητη ώθηση, κατακτώντας το πρώτο της ατομικό Ολυμπιακό χρυσό στα 200μ. πρόσθιο, μπροστά από τη Νοτιοαφρικανή Tatjana Schoenmaker και την Ολλανδή Tes Schouten, που πήραν το ασημένιο και το χάλκινο αντίστοιχα.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η 22χρονη Douglass, που έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο πολυδιάστατες κολυμβήτριες του κόσμου από τότε που κέρδισε το χάλκινο στα 200μ. μικτή ατομική στο Ολυμπιακό της ντεμπούτο πριν τρία χρόνια, έχει προταθεί για να βελτιώσει τη θέση της σε αυτό το αγώνισμα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Νιώθω ότι ήταν απλά θέμα χρόνου», δήλωσε η Douglass. «Όλο το χρόνο προπονούμαι και προετοιμάζομαι σωματικά για αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα. Το να βλέπω όλα να έρχονται μαζί και να τηρώ το σχέδιο του αγώνα μου, ήταν απλά τόσο συναρπαστικό να βλέπω ότι τερμάτισα πρώτη και έσπασα και ένα αμερικανικό ρεκόρ. Νιώθω ότι είναι μια ονειρική στιγμή. Δεν ξέρω αν όλες οι συναισθήματα έχουν ξεδιπλωθεί ακόμα».

Πριν από αυτό, η ανερχόμενη καναδή superstar Summer McIntosh κατέκτησε το δεύτερο χρυσό της με μια κυριαρχική εμφάνιση στον τελικό των 200μ. πεταλούδα, αφήνοντας την Αμερικανίδα Regan Smith να πάρει το τέταρτο ασημένιο μετάλλιο της καριέρας της που ακόμα περιμένει το πρώτο της χρυσό.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να σκέφτομαι τι σημαίνει να κερδίσεις το χρυσό σε σύγκριση με το ασημένιο», δήλωσε η 22χρονη Smith. «Αν κολλήσεις στο μυαλό σου με αυτό, δεν θα είσαι ποτέ ευτυχισμένος. Θέλω να είμαι περήφανη για τον εαυτό μου ανεξαρτήτως. Είναι μια κλισέ απάντηση αλλά είναι αληθινή».

Ποια είναι η Katie Ledecky

Η Katie Ledecky είναι μία από τις πιο διακεκριμένες αθλήτριες στην ιστορία της κολύμβησης και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γεννημένη στις 17 Μαρτίου 1997 στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, η Ledecky έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε παγκόσμιο και ολυμπιακό επίπεδο. Είναι γνωστή για τις επιδόσεις της στις μεγάλες αποστάσεις, όπως τα 800μ και τα 1500μ ελεύθερο.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά της περιλαμβάνουν:

  • Συμμετοχή σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες (2012, 2016, 2020, 2024).
  • Κατάκτηση 13 Ολυμπιακών μεταλλίων, με επτά από αυτά να είναι χρυσά.
  • Πολλά παγκόσμια ρεκόρ στις μεγάλες αποστάσεις.

Η Ledecky ξεχωρίζει για την αντοχή, την τεχνική και την ταχύτητά της στο νερό. Η αφοσίωσή της στην προπόνηση και η επιμονή της την έχουν καθιερώσει ως μία από τις κορυφαίες κολυμβήτριες όλων των εποχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα