Πόσο άσχετοι θα νιώσετε αν μάθετε πως η Ιμάν Κελίφ είναι γυναίκα;

Διαβάζεται σε 7'
Πόσο άσχετοι θα νιώσετε αν μάθετε πως η Ιμάν Κελίφ είναι γυναίκα;
H Ιμάν Κελίφ έχει έλθει και 33η σε παγκόσμια διοργάνωση. AP Photo John Locher

Μήπως μαζεύτηκαν πολλοί που χρησιμοποίησαν την Ιμάν Κελίφ, για να εξυπηρετήσουν άλλους στόχους; Εκτός και αν είναι άσχετοι και βιαστικοί σε ό,τι κάνουν.

Μέχρι να έλθει το Internet στη ζωή μας, αποφάσιζαν τα ΜΜΕ για ό,τι διαβάζαμε και μαθαίναμε. Μετά το Internet αποφασίζουμε εμείς.

Εξήγησε μου λοιπόν, πώς γίνεται να είναι τόσο ανεπαρκής (επιλεκτική;) η γνώση, όταν έχεις όλες τις πληροφορίες μπροστά σου;

Πόσο μεγαλύτερη τελικά, είναι η ανάγκη του “ανήκειν”;

Ή της όποιας (εύκολης) ευκαιρίας προκύπτει να εκτονώσεις μέρος του μίσους που σε πνίγει μέσα σου -και λυπάμαι που θα στο πω, αλλά αφορά τη ζωή σου. Όχι τους άλλους. Πολύ περισσότερο όσους δεν επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο εσένα.

Δεν σου φταίει η Ιμάν Κελίφ. Ή η τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι. Ψάξε λίγο καλύτερα μέσα σου και βάλε τη δουλειά που χρειάζεται για να αλλάξεις ό,τι δεν σου αρέσει στη ζωή σου.

Εκτόνωσες τόση οργή πάνω στην 25χρονη, λες και η Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι (που σε καχύποπτους ανθρώπους φάνηκε να ‘τσιμπάει’ λίγο την ερμηνεία -μέρος μιας συνολικής παράστασης) ήταν αδελφή σου. Παρεμπιπτόντως, το ίδιο καθεστώς βιώνει και η Ταϊβανή Λιν Γιου-τινγκ.

Μη μου πεις ότι δεν αντέχεις την αδικία, γιατί εδώ και χρόνια δεν σε βλέπω α κάνεις κάτι για αυτό σε θέματα που όντως σε απασχολούν -ως πολίτη της χώρας με μηδέν πρόληψη και μηδέν αντανακλαστικά ως προς την επιβίωση/διαβίωση σου.

Ζεις από τύχη, ενώ η αισχροκέρδεια κάνει πάρτι στην πλάτη σου. Δεν εξεγείρεσαι για αυτά, αλλά ζώνεσαι με πυρομαχικά για την Αλγερινή πυγμάχο που δεν ξέρεις καν σε ποιο βιολογικό φύλο ανήκει.

Έχεις μπερδέψει το transgender με το intersex, τα βιολογικά με τα σεξουαλικά φύλα και έχεις πετάξει κάπου στη μέση και τα ‘ούτε ο Θεός τα θέλει αυτά’ (σου έχω νέα, οι intersex είναι σταλμένοι έτσι από τον Θεό), όπως έχεις χάσει την ουσία.

Βέβαια, για αυτό δεν φταις εσύ, αλλά εκείνοι που ενώ δεν έχουμε συνεννοηθεί ακόμα για τα απλά, απαιτούν να εμπεδώσουμε τα σύνθετα. Στο της ημέρας, συστηνόμαστε ως άνθρωποι. Όχι ως σεξουαλικά φύλα.

Εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα να μου εξηγήσεις πώς δεν κάνεις ό,τι κοροϊδεύεις εις βάρος της Κελίφ.

ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΑ ΟΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΛΙΦ;

Επίτρεψε μου να σου πω δυο πράγματα για την πυγμάχο που χρησιμοποίησες για να επιστρέψεις στα όσα είδες στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και σου φάνηκαν ανεπίτρεπτα έως και όνειδος.

Κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για τη woke κουλτούρα, μήπως και συνεννοηθούμε επί της ουσίας. Όχι ότι υπάρχει ελπίδα (από ό,τι φάνηκε και με την Κελίφ), αλλά… ας κάνουμε μια προσπάθεια. Να πέσουμε τουλάχιστον, μαχόμενοι.

Η Ιμάν, έπαιζε ποδόσφαιρο έως τα 16 στο χωριό της στη δυτική Αλγερία «παρ ότι το σπορ δεν θεωρείτο παιχνίδι κατάλληλο για κορίτσια».

Τα αγόρια στο χωριό ένιωθαν πως απειλούνται από εκείνην και την προκαλούσαν διαρκώς σε τσακωμούς. Η ικανότητα της να αποφεύγει τις γροθιές τους, την οδήγησαν στην πυγμαχία. Ο πατέρας της -συγκολλητής στη Σαχάρα- δεν ενέκρινε το μποξ για την κόρη του και δεν της έδινε χρήματα. Έτσι εκείνη πουλούσε παλιοσίδερα για ανακύκλωση, για να βγάλει τα έξοδα των μετακινήσεων και των προπονήσεων.

Όπως άρχισαν να έρχονται οι διακρίσεις, άρχισαν να εμφανίζονται και οι γονείς της στις εξέδρες. «Πλέον είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μου» λέει. Έγινε και εθνική πρέσβειρα της UNICEF, ως ξεχωριστό πρότυπο για τους νέους.

Το moto της και παράλληλα το μήνυμα της στους νέους είναι «μην αφήνετε στα εμπόδια να μπουν στο δρόμο σας. Αν εμφανιστούν, ξεπεράστε τα». Αυτό που θέλει είναι να γίνει πηγή έμπνευσης για τους μη έχοντες στην Αλγερία.

ΟΤΑΝ ΕΧΑΝΕ Η ΚΕΛΙΦ ΗΤΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ;

Από τα 16 της λοιπόν, η Κελίφ αγωνίζεται σε ερασιτεχνικές διοργανώσεις γυναικών. Στο Παγκόσμιο του 2018 ήταν 19η. Το 2019 ήταν 33η.

Το 2020 πήρε το αργυρό μετάλλιο. Τότε άρχισαν οι ενστάσεις.

Δεν ξέρω αν κατάλαβες, αλλά ο κάδος στον οποίον πέταξες τα ψυχολογικά σου βάρη τις τελευταίες ώρες δεν κέρδιζε από την αρχή της καριέρας της. Έχανε και μάλιστα, πολύ τακτικά. Ώσπου διακρίθηκε.

Ατυχώς, την ίδια περίοδο άλλαζε η ΔΟΕ τους κανονισμούς για τους transgenders και προέκυψε το τεστ καταλληλότητας φύλου.

Για την ιστορία, ενώ αρκετές μεμονωμένες αθλητικές ομοσπονδίες χρησιμοποιούν έως σήμερα την πολιτική αυτή (του ελέγχου καταλληλότητας) φύλου, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή την εγκατέλειψε τη διαδικασία και επικεντρώνεται στις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού.

Για αυτό η Κελίφ αγωνίζεται στο Παρίσι, ενώ δεν πήρε μέρος στο Παγκόσμιο του 2023, όπου δεν πέρασε το τεστ που γίνεται κατά περίσταση, έπειτα από συγκεκριμένο παράπονο ή υποψία.

Παραμένει απροσδιόριστο το ‘κομμάτι’ του ελέγχου στο οποίο κόπηκε η Κελίφ (και η Λιν) και ως εκ τούτου έχασε το δικαίωμα συμμετοχής.

Σε δελτίο Τύπου είχε αναφερθεί ότι οι δυο αθλήτριες έμειναν εκτός «για να διατηρηθεί το επίπεδο δικαιοσύνης και τη μέγιστη ακεραιότητα του διαγωνισμού».

«Δεν υποβλήθηκαν σε εξέταση τεστοστερόνης, αλλά υποβλήθηκαν σε ξεχωριστό και αναγνωρισμένο τεστ, του οποίου τα στοιχεία παραμένουν εμπιστευτικά».

«Διαπιστώθηκε πως είχαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες αθλήτριες, σε βιοχημικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν».

Εκπρόσωπος της ΔΟΕ τόνισε ότι δεν πρόκειται για transgender θέμα, ενώ σε ό,τι αφορά την πληροφορία για υψηλή τεστοστερόνη, εξήγησε πως δεν υπάρχει τέλειο τεστ για μέτρηση τεστοστερόνης, αφού παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να έχουν γυναίκες επίπεδα ανδρών «και να διαγωνίζονται ως γυναίκες. Αν πιστεύει κάποιος πως μια εξέταση τεστοστερόνης ‘βγάζει’ ξεκάθαρο αποτέλεσμα, λυπάμαι που θα πω ότι δεν είναι αυτή η πραγματικότητα».

Δεν υπάρχει πρότυπο τεστ καταλληλότητας φύλου

Ενώ η επιστήμη επαναλαμβάνει πως το φύλο είναι σύνθετο φάσμα και η αναγωγή του σε βιολογικούς παράγοντες είναι προβληματική, δεν υπάρχει σαφές επιστημονικό πρότυπο για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας του φύλου στον αθλητισμό.

Έχεις μήπως την παραμικρή ιδέα τι τσεκάρουν στο τεστ καταλληλότητας φύλου;

Όχι.

Γιατί;

Επειδή υπάρχει ιατρικό απόρρητο και οι νόμοι για την ιδιωτική ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κάτι τόσο περίπλοκο και ευαίσθητο που έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις -επί της δικαιοσύνης και των προσωπικών δεδομένων. Τέτοιες δοκιμές συχνά επηρεάζουν δυσανάλογα τις αθλήτριες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, βάσει σχετικών ελέγχων που γίνονται σε άλλα σπορ, γίνεται

  • εξέταση φυλετικών χρωμοσωμάτων (XX για τις γυναίκες, XY για τους άνδρες, συν τις τουλάχιστον 40 παραλλαγές που σχετίζονται με την ανάπτυξη του φύλου).
  • μέτρηση επιπέδων ορμονών (πχ τεστοστερόνης που συνδέεται με τα ανδρικά χαρακτηριστικά) και
  • αξιολόγηση φυσικών χαρακτηριστικών (πχ ύψος, βάρος και μυϊκή μάζα -που ωστόσο, μπορεί να διαφέρουν ευρέως μεταξύ των ατόμων, ανεξάρτητα από το φύλο).

Ακολουθεί ένα σύντομο μάθημα βιολογίας.

Η Κελίφ πληρώνει και τη ‘μάχη’ δυο αρχών

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, στο οποίο αποκλείστηκαν οι Κελίφ και Λιν, διοργανώθηκε από τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA). Όπως και εκείνο του 2022, όπου επίσης δεν αγωνίστηκαν οι εν λόγω.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε από την ΙΒΑ το status του παγκόσμιου κυβερνητικού οργάνου και ανέλαβε η ίδια τους αγώνες των Αγώνων του Τόκιο και του Παρισιού.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της αντιπάλου της Κελίφ, η υπουργός Οικογένειας της Ιταλίας, Ευγενία Ροτσέλα και ο υπουργός Αθλητισμού, Αντρέα Αμπόντι είχαν εκφράσει ανησυχίες για τους κανόνες επιλεξιμότητας στο Παρίσι πριν εμφανιστεί στην εικόνα η Αλγερινή.

Mετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας έκανε λόγο για «αβάσιμη προπαγάνδα ορισμένων ξένων media» και δεσμεύτηκε να πάρει τα μέτρα της.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα