Χαμάς: Ετάφη στην Ντόχα ο Χανίγια – Όρκοι εκδίκησης κατά του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Χαμάς: Ετάφη στην Ντόχα ο Χανίγια – Όρκοι εκδίκησης κατά του Ισραήλ
AP Photo/Hussein Malla

Τελέστηκε η ταφή του του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε την Τετάρτη. Ιράν και λοιποί σύμμαχοι ετοιμάζουν αντίποινα για το Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε στο Ιράν την Τετάρτη (31/7), κηδεύτηκε σε μουσουλμανική τελετή στο Κατάρ.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στο τέμενος Ιμάμ Μουχάμαντ μπιν Αμπντούλ Ουαχάμπ, το μεγαλύτερο της χώρας, προτού η σορός του, που τυλίχθηκε με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφερθεί για την ταφή του σε νεκροταφείο στη Λουσαΐλ, μια πόλη βόρεια της Ντόχα.

Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι παραβρέθηκαν στην κηδεία, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, και του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο Χανίγια δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα του Ιράν. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του κατηγορούν το Ισραήλ, αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του.

Η κηδεία, που τελέστηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες τόσο από τη Χαμάς όσο και από τους παλαιστίνιους αντιπάλους της, τη Φατάχ, καθώς και μέλη του κοινού.

Η Τουρκία και το Πακιστάν ανακοίνωσαν ημέρα πένθους την Παρασκευή προς τιμήν του Χανίγια, ενώ η Χαμάς κάλεσε σε “πορείες οργής… από κάθε τζαμί” μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία του Χανίγια. Σε ξεχωριστή τελετή στη Τεχεράνη την Πέμπτη, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγήθηκε των προσευχών και είχε προηγουμένως δηλώσει ότι το Ισραήλ θα υποστεί μια «σκληρή τιμωρία» για τη δολοφονία.

AP Photo/Fareed Khan

Ο Χανίγια είχε εγκατασταθεί στη Ντόχα από το 2019. Το πολιτικό γραφείο της Χαμάς μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ το 2012, μετά το κλείσιμο του προηγούμενου γραφείου στη Δαμασκό της Συρίας. Όπως γράφει το BBC, ο Χανίγια είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στις έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ για ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Γάζας. Οι επικεφαλής της CIA, της Μοσάντ και των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ είχαν παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία, αλλά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ παρέδωσε «συντριπτικά πλήγματα» στις ομάδες πληρεξούσιες του Ιράν τις τελευταίες ημέρες. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι η δολοφονία έγινε στο ίδιο κτίριο όπου ο Χανίγια είχε διαμείνει κατά τις προηγούμενες επισκέψεις του στο Ιράν. Τρεις ηγέτες της Χαμάς και αρκετοί φρουροί βρίσκονταν μαζί του στο ίδιο κτίριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η δολοφονία του Χανίγια άφησε τη ηγεσία της Χαμάς σε «κατάσταση σοκ», ανέφεραν ανώτατοι αξιωματούχοι της οργάνωσης στο BBC. Οι συνθήκες γύρω από τον θάνατό του παραμένουν ασαφείς. Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένας πύραυλος χτύπησε απευθείας τον Χανίγια, επικαλούμενος μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που βρίσκονταν μαζί του. Ωστόσο, δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο επτά αξιωματούχους, αναφέρει ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από βόμβα που είχε κρυφτεί δύο μήνες πριν στο κτίριο όπου διέμενε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα