Γερμανία: Δυσαρέσκεια σε εισαγγελικούς κύκλους για την απελευθέρωση του “δολοφόνου του Tiergarten”

Διαβάζεται σε 3'
Βαντίμ Κράσικοφ
Βαντίμ Κράσικοφ Russian Federal Security Service/RTR/AP

Απογοήτευση εκφράζει η Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία στην Καρλσρούη, αλλά και η οικογένεια των θυμάτων του Βαντίμ Κράσικοφ, για την απελευθέρωσή του.

Για δυσαρέσκεια στους κύκλους της Ομοσπονδιακής Γενικής Εισαγγελίας στην Καρλσρούη μετά την απελευθέρωση του Βαντίμ Κράσικοφ, γνωστού και ως «δολοφόνου του Tiergarten», ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Γεωργιανού αντιφρονούντος, τσετσενικής καταγωγής, Σελιμχάν Κανγκοσβίλι, κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ «ανάμικτα» συναισθήματα, απογοήτευσης και κατανόησης εκφράζει η οικογένεια του θύματος. Για «πικρές παραχωρήσεις» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν.

Η FAZ σημειώνει επίσης ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο κ. Μπούσμαν έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία ανταλλαγής, καθώς ήταν εκείνος ο οποίος έδωσε εντολή στον Γενικό Εισαγγελέα για μη συνέχιση της εκτέλεσης της ποινής του Κράσικοφ, προκαλώντας την δυσαρέσκεια της Εισαγγελίας, κυρίως επειδή η απόφαση αυτή «δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους συγγενείς του δολοφονηθέντος».

Ο ίδιος ο κ. Μπούσμαν αιτιολόγησε την απόφασή του επισημαίνοντας ότι για την ελευθερία των κρατουμένων έπρεπε να γίνουν παραχωρήσεις: «Ως Υπουργός Δικαιοσύνης είμαι υπεύθυνος για μια ιδιαίτερα πικρή παραχώρηση. Αλλά χωρίς αυτό το βήμα, τα 16 άτομα δεν θα είχαν αποφυλακιστεί. Θα συνέχιζαν να βρίσκονται στην τρομοκρατική φυλακή του Πούτιν και θα διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα αναφέρει σχετικά ότι ο υπουργός έδωσε γραπτή εντολή στον ομοσπονδιακό γενικό εισαγγελέα Γενς Ρόμελ, ο οποίος διορίστηκε μόλις τον Μάρτιο, να «απόσχει από περαιτέρω επιβολή ποινών», προκειμένου να προετοιμαστεί η απέλαση στην Ρωσία. Από την πλευρά της Εισαγγελίας, σύμφωνα πάντα με την FAZ, πιστεύεται ότι «είναι λάθος όταν οι πολιτικοί παρεμβαίνουν τόσο δραστικά στη δικαιοσύνη». Αναφέρεται μάλιστα ότι ο «ορθός τρόπος» θα ήταν να είχε απονείμει χάρη στον Κράσικοφ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο αδελφός του θύματος, Ζουράμπ Κανγκοσβίλι εξέφρασε μιλώντας στην BILD την έκπληξη και την απογοήτευσή του για την απελευθέρωση του δολοφόνου του αδελφού του και ξεκαθάρισε ότι η οικογένειά του δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί. «Τώρα ο δολοφόνος του αδερφού μου κυκλοφορεί ελεύθερος. Νιώθουμε ταπεινωμένοι. Τα παιδιά του είναι ορφανά, έχασα τον αγαπημένο μου αδερφό και ο δολοφόνος μπορεί να αγκαλιάσει την οικογένειά του. Αυτό πονάει», δήλωσε ο κ. Κανγκοσβίλι, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ικανοποιημένος και ανακουφισμένος για το γεγονός ότι απελευθερώθηκαν κάποιοι άνθρωποι από τις ρωσικές φυλακές. «Ας μας είχαν ρωτήσει πρώτα όμως. Εγώ θα συμφωνούσα αν μάθαινα ότι πολλοί κρατούμενοι απελευθερώνονταν από την αιχμαλωσία του Πούτιν», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα