Μέση Ανατολή: Πολεμικές ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ – Οι ιρανικοί στόχοι και η πιθανή ημερομηνία

Διαβάζεται σε 4'
Μέση Ανατολή: Πολεμικές ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ – Οι ιρανικοί στόχοι και η πιθανή ημερομηνία
Μαχητικά αεροσκάφη και πλήρωμα στο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt Associated Press

Σε συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, αναμένοντας αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τις κηδείες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, που έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πλήγματα σε Τεχεράνη και Βηρυτό.

Εν αναμονή αντιποίνων από το Ιράν και τους συμμάχους του βρίσκεται το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισραήλ Χανίγια, σε ιρανικό έδαφος και υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Όπως υποστήριξαν δυτικές μυστικές υπηρεσίες στο δίκτυο Sky News Arabia, τονίζοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις για τον σχεδιασμό της επίθεσης, η Tisha B’Av, η μέρα που οι Εβραίοι θρηνούν για την πρώτη και τη δεύτερη καταστροφή του Ναού του Σολομώντα, είναι πιθανόν η ημέρα κατά την οποία το Ιράν θα χτυπήσει το Ισραήλ.

Η Tisha B’Av ξεκινά στις 12 και λήγει στις 13 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Sky News Arabia, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ιρανική επίθεση θα γίνει σε συντονισμό με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η θρησκευτική γιορτή Tisha B’Av είναι πολύ σημαντική για τους Εβραίους, οι οποίοι την ημέρα εκείνη νηστεύουν σε ένδειξη πένθους. Συνεπώς, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, μπορεί να υπάρξει συναισθηματικός και ψυχολογικός αντίκτυπος αν γίνει επίθεση στο Ισραήλ την ιερή ημέρα πένθους.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν, μέσω του ηγέτη του, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει δηλώσει ότι θα εκδικηθεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, παρά το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης εις βάρος του στην Τεχεράνη.

Πιθανοί στόχοι

Ως πιθανοί στόχοι μιας ενδεχόμενης επίθεσης του Ιράν φέρονται οι:

Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων και άλλους τόσους στη μητροπολιτική περιοχή, αποτελεί πιθανό στόχο. Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Ισραήλ. Στην πόλη βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή. Είναι η έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, καθώς και σημαντικός τουριστικός προορισμός, ενώ εκεί υπάρχουν πολλά μεγάλα πανεπιστήμια. Παράλληλα πολλές χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.  Εξάλλου μπήκε στο στόχαστρο του Ιράν και κατά την προηγούμενη επίθεση με 300 πυραύλους και drones.

Τοποθεσίες εβραϊκών συμφερόντων

Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελεί επίσης πιθανό στόχο. Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις.

Ισραηλινή συμμαχία “αναχαίτισης” με Δύση, Ιορδανία, Αίγυπτο και μοναρχίες του Κόλπου

Στο μεταξύ, αναμένοντας να δεχθεί επίθεση, το Ισραήλ ολοκληρώνει τις συμφωνίες με τους συμμάχους του για έναν περιφερειακό συνασπισμό προκειμένου να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις, ανέφερε χθες το ισραηλινό δίκτυο Channel 12.

Συγκεκριμένα, το Τελ Αβίβ έχει εξασφαλίσει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα κράτη του Κόλπου, την Αίγυπτο και την Ιορδανία ως έτοιμες να βοηθήσουν στην αναχαίτιση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περίπτωση που εκτοξευθούν – σε έναν συνασπισμό που μοιάζει ίδιος με εκείνον που απέτρεψε σχεδόν πλήρως την επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν κατά του εδάφους του Ισραήλ στις 13-14 Απριλίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με σχετική απόφαση, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε, την Παρασκευή, την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ. Αυτή τη φορά, όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα