Το Ιράν ψάχνει τους προδότες – Μπαράζ συλλήψεων για τη δολοφονία Χανίγια

Διαβάζεται σε 6'
Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια
Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια (AP Photo/Adel Hana, File)

Εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό των ενόχων της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιράν. Δεκάδες συλλήψεις και έντονη ανησυχία για την ασφάλεια της χώρας.

Στη σύλληψη δεκάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων πληροφοριών, στρατιωτικών στελεχών και υπαλλήλων στον ξενώνα της Τεχεράνης, όπου σημειώθηκε η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, προχώρησαν οι αρχές του Ιράν.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται πληροφορίες από δύο Ιρανούς γνώστες της υπόθεσης, η έρευνα για τον εντοπισμό των ενόχων της -ταπεινωτικής για το Ιράν- δολοφονίας, πραγματοποιείται από την εξειδικευμένη μονάδα πληροφοριών για κατασκοπεία των Φρουρών της Επανάστασης.

“Το εύρος και οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους και ακολούθησε η είδηση των μαζικών συλλήψεων.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι και ανακρίσεις

Αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση της Τετάρτης (30/8) στον ξενώνα της Τεχεράνης, ο οποίος διοικείται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών και στον οποίο βρισκόταν ο Χανίγια, Ιρανοί πράκτορες ασφαλείας εισέβαλαν στο κτίριο και έθεσαν όλους τους υπαλλήλους σε καραντίνα, συνέλαβαν μερικούς και κατάσχεσαν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τηλεφώνων, όπως περιέγραψαν οι δύο Ιρανοί.

Μια ξεχωριστή ομάδα πρακτόρων ανέκρινε ανώτερους στρατιωτικούς και αξιωματούχους πληροφοριών που είχαν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της πρωτεύουσας, θέτοντας αρκετούς από αυτούς υπό κράτηση.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, όταν οι πράκτορες ασφαλείας εισέβαλαν στο συγκρότημα ξενώνων Neshat, μέρος του οποίου είναι και ο ξενώνας στον οποίο διέμενε ο Χανίγια τόσο το μοιραίο βράδυ όσο και κάθε φορά που επισκεπτόταν την Τεχεράνη, έψαξαν κάθε γωνιά του, εξετάζοντας τις κάμερες ασφαλείας που χρονολογούνται μήνες πριν καθώς και τις λίστες επισκεπτών.

Εξέτασαν, επίσης, τις αφίξεις και αναχωρήσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι ελέγχονταν αυστηρά ήδη πριν από την πρόσληψή τους και προέρχονται από τις τάξεις των Φρουρών καθώς και από την Μπασίτζ, μία εθελοντική παραστρατιωτική οργάνωση.

Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στα διεθνή και εγχώρια αεροδρόμια της Τεχεράνης, όπου οι πράκτορες έχουν εγκατασταθεί, εξετάζοντας μήνες υλικό από κάμερες στους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων καθώς και λίστες πτήσεων. Σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς που μίλησαν στους ΝΥΤ αλλά ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το Ιράν πιστεύει ότι μέλη της ομάδας δολοφόνων της Μοσάντ είναι ακόμα στη χώρα και ο στόχος είναι να τους συλλάβουν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συλλήψεις ούτε για την έρευνά τους. Ωστόσο, έχουν υποσχεθεί σφοδρή εκδίκηση, όπως και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έδωσε εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΥΤ την Πέμπτη (1/8), ο ηγέτης της Χαμάς φαίνεται πως δολοφονήθηκε από βόμβα, που είχε τοποθετηθεί κρυφά πριν από περίπου δύο μήνες, στον ξενώνα όπου διέμενε. Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του.

 

Κενά ασφαλείας

Η εν λόγω δολοφονία σε ένα τόσο καλά προστατευμένο κτίριο από τους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ιράν, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, προκάλεσε την έντονη ανησυχία του καθεστώτος.

“Η αντίληψη ότι το Ιράν δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την πατρίδα του ούτε τους κύριους συμμάχους του θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα για το ιρανικό καθεστώς, επειδή ουσιαστικά δίνει το μήνυμα στους εχθρούς του ότι ‘αν δεν μπορούν να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία, μπορούν να την αποκεφαλίσουν'”, δήλωσε ο Αλί Βαέζ, διευθυντής του Ιράν για την Διεθνή Ομάδα Κρίσης.

Παράλληλα, η ένταση και το εύρος της έρευνας των Φρουρών αποκαλύπτουν το κατά πόσο η φονική αυτή επίθεση έχει σοκάρει και κλονίσει την ηγεσία της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ΝΥΤ, δεν ήταν μόνο μια συνταρακτική κατάρρευση των μηχανισμών ασφαλείας. Δεν ήταν μόνο μια αποτυχία να προστατευτεί ένας σημαντικός σύμμαχος ή απόδειξη της αδυναμίας να περιοριστεί η διείσδυση της Μοσάντ. Ήταν όλα αυτά και περισσότερα.

Ίσως το πιο σημαντικό ήταν ότι οδήγησε σε μια συγκλονιστική συνειδητοποίηση. Ότι αν το Ισραήλ μπόρεσε να στοχοποιήσει έναν τόσο σημαντικό επισκέπτη, σε μια μέρα που η πρωτεύουσα βρισκόταν υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, και να πραγματοποιήσει την επίθεση σε μια άκρως ασφαλή εγκατάσταση με αλεξίσφαιρα παράθυρα, αντιαεροπορική άμυνα και ραντάρ, τότε κανείς δεν είναι πραγματικά ασφαλής.

AP Photo Vahid Salemi

«Αυτή η παραβίαση ασφαλείας απαιτεί διαφορετικές πολιτικές και στρατηγικές. Μπορεί να είναι σύλληψη κατασκόπων αν υπήρξε διείσδυση ή αντίποινα αν η επιχείρηση διεξήχθη εκτός των συνόρων, ή ένας συνδυασμός και των δύο», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής στην Τεχεράνη, Σασάν Καρίμι, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, που ζήτησε ανωνυμία επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να μιλήσει, δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τις συλλήψεις, αλλά ανέφερε ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τους ανώτερους αξιωματούχους είχαν αναθεωρηθεί πλήρως τις τελευταίες δύο μέρες. Οι λεπτομέρειες ασφαλείας άλλαξαν και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως τα κινητά τους τηλέφωνα, αντικαταστάθηκαν. Είπε επίσης ότι μερικοί ανώτεροι αξιωματούχοι μεταφέρθηκαν σε διαφορετική τοποθεσία.

Πρώην πρόεδρος του Ιράν, ο Χασάν Ρουχανί, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε ανώτερες θέσεις ασφαλείας, δήλωσε από την πλευρά του, ότι με τη δολοφονία Χανίγια, το Ισραήλ στόχευε επίσης την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράν στην αρχή μιας νέας διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εν λόγω απειλή, είναι η συνεργασία όλων των κλάδων ασφαλείας, πληροφοριών και στρατού για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους.

Αναμένεται απάντηση από το Ιράν – Πολεμικές ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, εν αναμονή αντιποίνων από το Ιράν και τους συμμάχους του βρίσκεται το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς σε ιρανικό έδαφος και υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Όπως υποστήριξαν δυτικές μυστικές υπηρεσίες στο δίκτυο Sky News Arabia, τονίζοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις για τον σχεδιασμό της επίθεσης, η Tisha B’Av, η μέρα που οι Εβραίοι θρηνούν για την πρώτη και τη δεύτερη καταστροφή του Ναού του Σολομώντα, είναι πιθανόν η ημέρα κατά την οποία το Ιράν θα χτυπήσει το Ισραήλ.

Η Tisha B’Av ξεκινά στις 12 και λήγει στις 13 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Sky News Arabia, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ιρανική επίθεση θα γίνει σε συντονισμό με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα