Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιατί οι αθλητές με Covid-19 μπορούν να αγωνίζονται κανονικά

Διαβάζεται σε 5'
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 2024 Ashley Landis/AP Photo

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού να είναι οι πρώτοι στη μετά Covid εποχή, ωστόσο η σκιά της πανδημίας του κορονοϊού πλανάται πάνω τους. Τι συμβαίνει με τους αθλητές.

Τα βλέμματα όλων τις τελευταίες ημέρες -και μέχρι τις 11 Αυγούστου- είναι στραμμένα στο Παρίσι όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, οι οποίοι σηματοδοτούν μια επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία του COVID-19, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, που διεξήχθησαν χωρίς θεατές και υπό αυστηρά υγειονομικά μέτρα, το Παρίσι φιλοξενεί ξανά το φίλαθλο κοινό, δίνοντας στη διοργάνωση τη ζωντάνια που απαιτείται.

Ωστόσο, όπως φαίνεται η σκιά της πανδημίας του κορονοϊού πλανάται πάνω και από τους αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας, με πολλούς αθλητές να βγαίνουν θετικοί στον κορονοϊό, αλλά να μην αποσύρονται από τα αγωνίσματά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βρετανός κολυμβητής Άνταμ Πίτι, ο οποίος ήταν ο πρώτος αθλητής που αποκάλυψε ότι είχε COVID-19 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μία ημέρα μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στα 100 μέτρα πρόσθιο των ανδρών στην “La Defense Arena”.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε ότι ο Πίτι είχε αρχίσει να αισθάνεται άρρωστος, παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπτώματα πριν τον αγώνα του στις 28 Ιουλίου, στη συνέχεια τα συμπτώματά του επιδεινώθηκαν και έπειτα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο Βρετανός Άνταμ Πίτι στον τελικό των 100 μέτρων πρόσθιο των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024
Ο Βρετανός Άνταμ Πίτι στον τελικό των 100 μέτρων πρόσθιο των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 2024 Martin Meissner/AP Photo

Έκτοτε, σχεδόν δώδεκα κολυμβητές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μελών της γυναικείας ομάδας υδατοσφαίρισης της Αυστραλίας, έχουν βρεθεί θετικοί, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο ευρέως εξαπλώνεται ο ιός, ειδικά στην πισίνα.

Εκπρόσωπος του Παρισιού 2024 δήλωσε στο TIME ότι ο οργανισμός ενθαρρύνει τους αθλητές να εφαρμόζουν ορθές συμπεριφορές ελέγχου των λοιμώξεων, όπως “να φορούν μάσκα παρουσία άλλων, να περιορίζουν τις επαφές και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών“.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει επιδημία, αλλά, καθώς τα κρούσματα του COVID-19 αυξάνονται σε όλο τον κόσμο – στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται σε 36 πολιτείες – είναι αναπόφευκτο ο ιός να κάνει την εμφάνισή του και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αθλητές και εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι κανόνες που περιβάλλουν την COVID-19 -συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων εμβολιασμού, των εξεταζόμενων ατόμων, των διαδικασιών απομόνωσης και των οδηγιών κάλυψης- είναι πολύ διαφορετικοί στους Αγώνες του Παρισιού από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Στο Τόκιο, όποιος έβγαινε θετικός απομονωνόταν αμέσως και παρέμενε χωριστά από τους άλλους μέχρι να βγει αρνητικός. Ενώ ο εμβολιασμός δεν ήταν υποχρεωτικός, οι περισσότεροι εθνικοί αθλητικοί οργανισμοί των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ (USOPC), συνέστησαν έντονα στους αθλητές να έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Επίσης, διενεργούνταν έλεγχοι θερμοκρασίας σε όσους εισέρχονταν σε οποιονδήποτε αγώνα, ενώ για να περιοριστεί περαιτέρω η πιθανότητα εκδήλωσης επιδημίας, δεν επιτρεπόταν η παρουσία θεατών στους εν λόγω Αγώνες.

Στο Παρίσι, τα πράγματα άλλαξαν

Οι θεατές επέστρεψαν, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν φοράει μάσκα, και δεν υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι των αθλητών. Ένας εκπρόσωπος της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USOPC) δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αθλητές γενικά εξετάζονται μόνο εάν έχουν συμπτώματα όπως επίμονος βήχας, πυρετός ή πονόλαιμος ή εάν απλά αισθάνονται γενικά αδιαθεσία, και η COVID-19 αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη αναπνευστική ασθένεια, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να εμποδίζει τους αθλητές να προπονηθούν ή να αγωνιστούν, όπως ακριβώς δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει κάποιον με συνάχι ή βουλωμένη μύτη.

Για την προστασία των άλλων Ολυμπιονικών, ωστόσο, δεδομένου ότι οι αθλητές κινούνται στους ίδιους χώρους και διαμένουν στο Ολυμπιακό Χωριό, εάν κάποιος αθλητής βρεθεί θετικός, συνήθως μεταφέρεται σε ένα δωμάτιο όπου μένει μόνος για να περιοριστεί η πιθανότητα να αρρωστήσουν και άλλοι. Το USOPC φροντίζει επίσης για τη χωριστή μεταφορά τους από και προς τις προπονήσεις και τις εκδηλώσεις και παραδίδει τα γεύματά τους, ώστε να μην χρειάζεται να βρίσκονται στην τραπεζαρία. Οι ιατρικές κλινικές των Ολυμπιακών Αγώνων διαθέτουν επίσης δωμάτια απομόνωσης για να φιλοξενήσουν τα άτομα που έχουν θετικό τεστ.

Θα τους επιτρέψουμε να προπονούνται και να αγωνίζονται όσο αισθάνονται ότι μπορούν να το κάνουν“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του USOPC.

Αυτές οι πρακτικές ακολουθούν τις οδηγίες του CDC, το οποίο συμβουλεύει τα άτομα που έχουν θετικό τεστ να μείνουν στο σπίτι και μακριά από άλλους, αλλά προτείνει την επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες όταν τα συμπτώματα βελτιωθούν και ο πυρετός υποχωρήσει από μόνος του (χωρίς φάρμακα) για τουλάχιστον 24 ώρες. Ο ιός μπορεί ακόμη να μεταδοθεί σε αυτό το στάδιο, γι’ αυτό το CDC συνιστά συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας και πρακτική κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Οι περιπτώσεις που αφορούν θαλάσσια σπορ εγείρουν το ερώτημα αν η παραμονή στο νερό με μολυσμένους αθλητές αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης. Στις αρχές της πανδημίας, το CDC συμβούλευε ότι οι πισίνες δεν ενέχουν αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, αλλά οι κλειστοί χώροι που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για κολύμπι, όπως τα αποδυτήρια, τα ντους και ο ίδιος ο χώρος της πισίνας, ενδέχεται να προωθούν τη μετάδοση λόγω του κακού εξαερισμού.

Ο εκπρόσωπος του Παρισιού 2024 δήλωσε ότι “παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση της υγείας σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα