Αμερικανικό αεροπλανοφόρο και πολεμικά πλοία “θωρακίζουν” το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο και πολεμικά πλοία “θωρακίζουν” το Ισραήλ
USS Theodore Roosevelt Associated Press

Οι ΗΠΑ στέλνουν ένα αεροπλανοφόρο, μια μοίρα μαχητικών και επιπλέον πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ιράν για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ εν αναμονή αντιποίνων από το Ιράν για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισραήλ Χανίγια, σε ιρανικό έδαφος και υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, διέταξε την Παρασκευή να μεταβούν στη Μέση Ανατολή επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που εκτοξεύουν πυραύλους, ως απάντηση στις απειλές του Ιράν και των πληρεξουσίων του στη Γάζα, τον Λίβανο και την Υεμένη να επιτεθούν στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι παρουσιάζουν τις αμερικανικές δυνάμεις που μεταβαίνουν στην περιοχή, ο στρατός θα στείλει:

  • μία επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας
  • έναν απροσδιόριστο αριθμό επιπλέον καταδρομικών και αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού που θα μπορούν να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους και
  • Αν χρειαστεί, περισσότερα χερσαία αμυντικά συστήματα που μπορούν, επίσης, να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους

Για να διατηρηθεί η παρουσία ενός αεροπλανοφόρου και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν στην περιοχή, ο Όστιν έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν, που βρίσκεται τώρα στον ανατολικό Ειρηνικό, να αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt τις επόμενες δύο εβδομάδες, όταν αυτό θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ορισμένα πλοία που βρίσκονται ήδη στη δυτική Μεσόγειο Θάλασσα θα μετακινηθούν ανατολικά, πιο κοντά στις ακτές του Ισραήλ, για να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Ο υπουργός Όστιν διέταξε αναπροσαρμογές στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ, με σκοπό τη βελτίωση της προστασίας των αμερικανικών δυνάμεων, την αύξηση της υποστήριξης για την άμυνα του Ισραήλ και τη διασφάλιση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε διάφορα ενδεχόμενα» ανέφερε σε δήλωσή της η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Η δήλωση δεν διευκρίνισε πότε θα φθάσουν τα πολεμικά αεροσκάφη και τα πλοία, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα είναι θέμα ημερών για τα αεροσκάφη, ενώ ίσως χρειαστούν λίγες ημέρες παραπάνω για τις ναυτικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να σταθμίσουν τις δυνάμεις που απαιτούνται και να στείλουν αρκετούς από τους σωστούς τύπους αεροσκαφών και πλοίων το συντομότερο δυνατό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ, χωρίς να φαίνεται ότι κλιμακώνεται η σύγκρουση.

Η Σινγκ, σε συνέντευξη Τύπου, είχε παρουσιάσει το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν και πρόσθετο στρατιωτικό πλήρωμα, επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη θα είχε αμυντικό χαρακτήρα.

Η ίδια είπε ότι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Όστιν με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ, το πρωί της Παρασκευής, ο πρώτος «δεσμεύτηκε» οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν το Ισραήλ στην άμυνά του.

Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται, επίσης, για το ενδεχόμενο οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν -συμπεριλαμβανομένων των Χούθι στην Υεμένη και της Χεζμπολάχ Καταΐμπ στο Ιράκ- να στοχεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή στο πλαίσιο των αναμενόμενων ιρανικών αντιποίνων για τη δολοφονία του Χανίγια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα