Αποκάλυψη Telegraph: Ποιοι τοποθέτησαν τη βόμβα στο δωμάτιο του Χανίγια

Διαβάζεται σε 6'
Ο Ισμαήλ Χανίγια
Ο Ισμαήλ Χανίγια AP Photo/Vahid Salemi

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Telegraph ρίχνει φως στη δολοφονία Χανίγια. Η Μοσάντ, οι Φρουροί της Επανάστασης και η “βόμβα εκ των έσω”.

Νέες πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, φέρνει στο φως σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, φέρεται να προσέλαβε Ιρανούς πράκτορες ασφαλείας, για να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε τρία διαφορετικά δωμάτια στον ξενώνα στη βόρεια Τεχεράνη, όπου διέμενε ο Χανίγια.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (1/8) οι ΝΥΤ αποκάλυψαν ότι ο Χανίγια δολοφονήθηκε από βόμβα, που είχε τοποθετηθεί κρυφά στον ξενώνα πριν από περίπου δύο μήνες. Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του.


Το αρχικό σχέδιο ήταν ο ηγέτης της Χαμάς να δολοφονηθεί τον Μάιο
, όταν παραβρέθηκε στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα επικαλούμενη δύο Ιρανούς αξιωματούχους, η επιχείρηση ματαιώθηκε λόγω του πλήθους που βρισκόταν στο κτίριο και υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αποτυχίας.

Τώρα, δύο πράκτορες της Μοσάντ φέρονται να τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρία δωμάτια του ξενώνα. Καταγράφηκαν να κινούνται αθόρυβα, μπαίνοντας και βγαίνοντας σε πολλαπλά δωμάτια μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που διαθέτουν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου.

Στη συνέχεια, φέρονται να διέφυγαν από τη χώρα αλλά είχαν έναν σύνδεσμο που παρέμενε στο Ιράν. Στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης (30/7), πυροδότησαν τα εκρηκτικά από το εξωτερικό, στο δωμάτιο όπου διέμενε ο Χανίγια.

“Είναι πλέον βέβαιο ότι η Μοσάντ προσέλαβε πράκτορες από τη μονάδα προστασίας Ανσάρ αλ-Μαχντί“, ανέφερε Ιρανός αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) στην Telegraph από την Τεχεράνη, αναφερόμενος σε μια μονάδα των IRGC υπεύθυνη για την ασφάλεια υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Άλλωστε ο ξενώνας όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη φυλασσόταν από στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος των IRGC ανέφερε επίσης στην Telegraph πως “αυτό είναι μια ταπείνωση για το Ιράν και μια τεράστια παραβίαση της κανόνων ασφαλείας”.

Σύμπτωση ή σαμποτάζ εκ των έσω;

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς συνέπεσε με την πρώτη μέρα του Μασούντ Πεζεσκιάν στην εξουσία, την ημέρα, δηλαδή, της ορκωμοσίας του.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Πεζεσκιάν είχε αποστασιοποιηθεί από τις προκλητικές πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τη θέση του Ιράν στη διεθνή σκηνή μέσω διαλόγου.

Στενός συνεργάτης του προέδρου σχολίασε στην Telegraph ότι “η παραβίαση της ασφάλειας μπορεί να ήταν σκόπιμη κίνηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης, για να πλήξει τη φήμη του νέου προέδρου”.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι οι IRGC δεν εγκρίνουν τις απόψεις του νέου προέδρου για τη διεθνή διπλωματία και άλλες πτυχές της πολιτικής του ατζέντας.

Κανένα σώφρον μυαλό δεν μπορεί να δεχτεί ότι αυτό συνέβη κατά λάθος, ειδικά την πρώτη μέρα του Πεζεσκιάν στην εξουσία”, σημείωσε. “Μπορεί να χρειαστεί να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ τις πρώτες του μέρες στην εξουσία και όλα αυτά εξαιτίας των IRGC”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο γιος του Πεζεσκιάν ανακοίνωσε την Παρασκευή (2/8) ότι η προτεραιότητα του έθνους “δεν είναι ένας πόλεμος με το Ισραήλ”.

“Η φτώχεια, η διαφθορά, η διακριτική μεταχείριση, η ανισότητα και οι άσκοπες πολιτικές διαμάχες είναι τα πραγματικά μέτωπα στα οποία πολεμούν οι Ιρανοί στη χώρα μας”, δήλωσε συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του. Οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και η πρόοδος στο Ιράν είναι οι καλύτερες αντεπιθέσεις στο Ισραήλ, εξήγησε.

Τι λένε οι Φρουροί της Επανάστασης

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν σήμερα, Σάββατο (3/8) οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανέφεραν πως ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη από έναν πύραυλο μικρής ακτίνας δράσης που έφερε κεφαλή περίπου επτά κιλών.

Η εκδίκηση της Τεχεράνης για την επίθεση θα είναι “σφοδρή και θα γίνει με κατάλληλο τρόπο, σε κατάλληλο χρόνο και τόπο”, προσθέτει η ανακοίνωση, η οποία κατηγορεί “την τολμηρή και τρομοκρατική σιωνιστική κυβέρνηση του Ισραήλ” για το θάνατο του Χανίγια.

Χιλιάδες στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια
Χιλιάδες στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια (AP Photo/Mohammed Zaatari)

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε και διαψεύσει τις κατηγορίες Ιράν και Χαμάς για τη δολοφονία Χανίγια.

Το μόνο σχόλιο που εκφράστηκε από την ισραηλινή πλευρά ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, την Πέμπτη (1/8), ο οποίος, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, σημείωσε πως “δεν υπήρξε καμία πρόσθετη αεροπορική επιδρομή – ούτε πύραυλος, ούτε ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος – σε όλη τη Μέση Ανατολή εκείνη τη νύχτα”.

Το Ιράν ψάχνει τους προδότες

Την ίδια ώρα δημοσίευμα των ΝΥΤ αποκάλυψε πως οι αρχές του Ιράν προχώρησαν στη σύλληψη δεκάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων πληροφοριών, στρατιωτικών στελεχών και υπαλλήλων στον ξενώνα της Τεχεράνης, για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση της Τετάρτης (30/8), Ιρανοί πράκτορες ασφαλείας εισέβαλαν στο κτίριο και έθεσαν όλους τους υπαλλήλους σε καραντίνα, συνέλαβαν μερικούς και κατάσχεσαν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τηλεφώνων, όπως περιέγραψαν οι δύο Ιρανοί.

Μια ξεχωριστή ομάδα πρακτόρων ανέκρινε ανώτερους στρατιωτικούς και αξιωματούχους πληροφοριών που είχαν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της πρωτεύουσας, θέτοντας αρκετούς από αυτούς υπό κράτηση.

Όταν οι πράκτορες ασφαλείας εισέβαλαν στο συγκρότημα ξενώνων Neshat, μέρος του οποίου είναι και ο ξενώνας στον οποίο διέμενε ο Χανίγια τόσο το μοιραίο βράδυ όσο και κάθε φορά που επισκεπτόταν την Τεχεράνη, έψαξαν κάθε γωνιά του, εξετάζοντας τις κάμερες ασφαλείας που χρονολογούνται μήνες πριν καθώς και τις λίστες επισκεπτών.

Εξέτασαν, επίσης, τις αφίξεις και αναχωρήσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι ελέγχονταν αυστηρά ήδη πριν από την πρόσληψή τους και προέρχονται από τις τάξεις των Φρουρών καθώς και από την Μπασίτζ, μία εθελοντική παραστρατιωτική οργάνωση.

Η έρευνα επικεντρώθηκε και στα διεθνή και εγχώρια αεροδρόμια της Τεχεράνης, όπου οι πράκτορες έχουν εγκατασταθεί, εξετάζοντας μήνες υλικό από κάμερες στους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων καθώς και λίστες πτήσεων. Σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς που μίλησαν στους ΝΥΤ αλλά ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το Ιράν πιστεύει ότι μέλη της ομάδας δολοφόνων της Μοσάντ είναι ακόμα στη χώρα και ο στόχος είναι να τους συλλάβουν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συλλήψεις ούτε για την έρευνά τους. Ωστόσο, έχουν υποσχεθεί σφοδρή εκδίκηση, όπως και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έδωσε εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα