Ηνωμένο Βασίλειο: Εξαπλώνεται η ακροδεξιά βία – Συγκρούσεις με αστυνομία και αντιρατσιστικές ομάδες

Διαβάζεται σε 4'
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξαπλώνεται η ακροδεξιά βία – Συγκρούσεις με αστυνομία και αντιρατσιστικές ομάδες
AP

Αυξάνονται οι αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Βρετανίας μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ. Βανδαλισμοί, συγκρούσεις με αστυνομία και αντιραστιστικές ομάδες και συλλήψεις.

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Σάντερλαντ της Αγγλίας το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ τη Δευτέρα, είχαν προϊδεάσει για όσα θα ακολουθούσαν το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους τις αστυνομίας για εξάπλωση του ακροδεξιού χάους στους δρόμους.

Η διαδήλωση στο Σάντερλαντ ήταν μία από τις πολλές που είχαν προγραμματιστεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το Σαββατοκύριακο μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ τη Δευτέρα, που τροφοδοτήθηκε από παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ιστορικό και τη θρησκεία του 17χρονου υπόπτου.

Σύμφωνα με τον Guardian, έως και 35 διαδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο μιας ευρείας αντιπολυπολιτισμικής, αντιμουσουλμανικής και αντικυβερνητικής ατζέντας”.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις πραγματοποίησαν και αρκετές αντιρατσιστικές ομάδες που μεταξύ άλλων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη, ενώ σε αρκετές πόλεις δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις μεταξύ αυτών και ακροδεξιών ομάδων, αλλά και αστυνομικών.

AP Photo/Ikram Suri

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο μπροστινό μέρος του δημαρχείου του Μπέλφαστ για μια αντιρατσιστική συγκέντρωση λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου. Η εκδήλωση οργανώθηκε ως απάντηση στις εκκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διοργάνωση αντι-ισλαμικών διαδηλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αστυνομικά οχήματα σχημάτισαν ένα φράγμα μεταξύ της αντιρατσιστικής διαδήλωσης και μιας μικρής αντιισλαμικής ομάδας που είχε συγκεντρωθεί στην άλλη πλευρά του δρόμου.

Σύμφωνα με το https://www.liverpoolecho.co.uk/ ξέσπασαν βίαια επεισόδια όταν οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ορισμένοι αστυνομικοί. Οι δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν το Στραντ, καθώς σημειώθηκαν ταραχές κοντά στην προκυμαία της πόλης.

«Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ αντιμετώπιζαν σοβαρές ταραχές στο κέντρο του Λίβερπουλ. Αυτή η συμπεριφορά (…) δεν θα γίνει ανεκτή. Και θα συλλάβουμε τους υπεύθυνους» ανέφερε η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ.

Το μεσημέρι, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια αντιδιαδήλωση στο Σεντ Τζόρτζι’ς Πλατό, υπό το σύνθημα «Μην αφήσετε τους ρατσιστές να μας διχάσουν». Το απόγευμα, οι ακροδεξιοί διαδηλωτές που συμμετείχαν στην αντιμεταναστευτική, αντιισλαμική συγκέντρωση «Σώστε τα παιδιά μας» συναντήθηκαν με τους αντιδιαδηλωτές στο Πιρ Χεντ και η αστυνομία παρενέβη, προσπαθώντας να κρατήσει σε απόσταση τις δύο ομάδες.

Στο Μάντσεστερ, διαδηλωτές συγκρούστηκαν επίσης με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους κρατήσουν σε απόσταση από μια αντιρατσιστική αντισυγκέντρωση, σύμφωνα με το BBC. Στο Νότιγχαμ, η αστυνομία πήρε επίσης θέση μεταξύ δύο ομάδων, η μία εκ των οποίων φώναζε συνθήματα κατά των μεταναστών και η άλλη απαντούσε «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ», ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Χαλ, στη βορειοανατολική Αγγλία, διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια ενός ξενοδοχείου όπου στεγάζονται αιτούντες άσυλο, ενώ στο Μπέλφαστ εκτοξεύτηκαν κροτίδες κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ μια ομάδας αντιμουσουλμάνων και μιας ομάδας αντιρατσιστών διαδηλωτών.

Οι σημερινές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίστηκαν από προσωπικότητες της ακροδεξιάς, όπως ο ιδρυτής και πρώην αρχηγός της English Defence League, Τόμι Ρόμπινσον. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της αντιρατιστικής οργάνωσης Hope Not Hate («Ελπίδα, όχι Μίσος»), έγιναν περισσότερα από 30 καλέσματα για διαδηλώσεις στη Βρετανία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας, μετά τις επιθέσεις σε δύο τζαμιά στο Σάντερλαντ και το Σάουθπορτ αυτήν την εβδομάδα.

Στο Λονδίνο, έγινε κανονικά, αλλά υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, η πορεία υπέρ των Παλαιστινίων που οργανώνεται τακτικά στην πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες. «Οι γονείς μου είπαν να μην έρθω σήμερα, αλλά είμαι εδώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πατρίδα μου», δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο 24χρονος φοιτητής Μεράτζ Χαρούν.

Δέκα άτομα συνελήφθησαν στο Σάντερλαντ για αδικήματα όπως βίαιη αναταραχή και διάρρηξη.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ μετά τις ταραχές που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της χώρας, κατά τη διάρκεια αντιμεταναστευτικών, αντιμουσουλμανικών διαδηλώσεων.

Ο Στάρμερ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μόλις πριν από έναν μήνα, είχε μια τηλεφωνική σύσκεψη με τους κυριότερους υπουργούς του σήμερα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει την αστυνομία ώστε να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να κρατήσει ασφαλείς τους δρόμους», ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα