Αλβανία: Σε εξέλιξη οι εκλογές στη Χιμάρα – Το μήνυμα Μπελέρη

Διαβάζεται σε 4'
Χιμάρα, Αλβανία
Χιμάρα, Αλβανία iStock

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δημοτικές εκλογές στη Χιμάρα, με την πλευρά Μπελέρη να κάνει λόγο για “νοθεία” και “κλίμα τρομοκρατίας”.

Στις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στη Χειμάρα σήμερα, Κυριακή (4/8) για τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, που προκήρυξαν οι αλβανικές αρχές σε άμεση απάντηση στο αίτημα που έστειλε το γραφείο του πρωθυπουργού μετά την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, να καθαιρέσει τον Φρέντη Μπελέρη από το αξίωμα του δημάρχου.

Οι υποψήφιοι είναι δύο:

  • ο Πέτρος Γκικουρία, ο οποίος υποστηρίζεται από την πλευρά Μπελέρη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης &
  • ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα του Έντι Ράμα

Η πλευρά Μπελέρη καταγγέλλει νοθεία

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων και κλίματος τρομοκρατίας ενώ πολίτες φαίνεται πως καταγγέλλουν εξαγορά ψήφων και εκβιασμών από την πλευρά Ράμα.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews ο γιος του Φρέντη Μπελέρη έκανε λόγο για επαναληπτικές μη δημοκρατικές εκλογές και έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να μη φοβηθούν και να προσέλθουν στις κάλπες.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα himara.gr κάνει λόγο για “προσπάθειες νοθείας από την πλευρά Ράμα”, εξηγώντας πως,

 

“Ενώ σε προηγούμενες εκλογές επετράπη με εγκύκλιο η ψηφοφορία με ληγμένα δελτία ταυτότητας και ο νόμος ούτως ή άλλως δίνει στην εφορευτική επιτροπή την εξουσία να αποφασίσει κατά περίπτωση αν γίνεται δεκτό ή όχι ένα ληγμένο δελτίο ταυτότητας, η αλβανική κυβέρνηση και η Κεντρική Εφορευτική Ειπτροπή προχώρησαν αθόρυβα σε πραξικοπηματική επέμβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης ταυτοτήτων, απαγορεύοντας στην πράξη την ψηφοφορία σε όσους δεν έχουν δελτίο ταυτότητας σε ισχύ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη όπως φαίνεται μεταμεσονύχτια, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, και σχετίζεται με την προσέλευση μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων από την Ελλάδα το βράδυ του Σαββάτου”.

Όπως επισημαίνει, “οι ψηφοφόροι που δεν έχουν ανανεώσει τα δελτία ταυτότητας (καθώς δεν απαιτείται σε άλλες συναλλαγές με το κράτος να είναι ανανεωμένα), ανέρχονται σε 6400 ήτοι το 24% του εκλογικού σώματος. Με δεδομένο ότι όσοι έφτασαν από την Ελλάδα είναι ψηφοφόροι της Ομόνοιας και του Γκικουρία, η ξαφνική αυτή απόφαση είναι ξεκάθαρη πράξη νοθειάς.

Μέχρι τις 10.00πμ σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, είχαν ψηφισει περίπου 2.500 άτομα και δέν έχει επιτραπεί η ψηφοφορία σε πάνω από 200 άτομα. Καμία παρέμβαση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από την ελληνική πλευρά και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το μήνυμα του Φρέντι Μπελέρη

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δήλωσε μέσα από τις φυλακές, ότι όλος ο μηχανισμός του Έντι Ράμμα και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται στη Χιμάρα σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Οι καταστάσεις που ζουν οι κάτοικοι της Χειμάρρας είναι πρωτόγνωρες. Όλοι οι δήμαρχοι σημαντικών πόλεων της Αλβανίας, το μισό υπουργικό συμβούλιο, διευθυντές από όλες τις υπηρεσίες, το κράτος και το παρακράτος έχει μετακομίσει στην Χειμάρρα, με σκοπό να πιέσει τους ντόπιους κατοίκους ψηφοφόρους και να τους υφαρπάξει την ψήφο. Είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι πιέσεις είναι ασφυκτικές” σημείωσε.

Η ανάρτηση του Φρέντι Μπελέρη:

“Οι κάλπες έχουν ανοίξει!

Η καρδιά μου σήμερα βρίσκεται στη Χιμάρα. Εκεί όπου σήμερα τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας δίνουν την ύψιστη μάχη για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα τους.

Από το κελί της αλβανικής φυλακής όπου παραμένω για 425 μέρες, η σκέψη μου όλη μέρα θα είναι με τα αδέρφια μου και όλους όσους αντιλαμβάνονται πως το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα. Με όλους όσους εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους και βρέθηκαν στο πλευρό μου σε αυτή τη δοκιμασία. Με όλους όσους δε λύγισαν μπροστά σε πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις και παρακρατικές λογικές και σήμερα θα το αποδείξουν για μια ακόμη φορά.

Καλή επιτυχία από καρδιάς στον Πέτρο Γκικουρία. Απέδειξε ότι είναι ένα άξιο τέκνο της Χιμάρας ήδη. Είμαι σίγουρος πως τα δικά του χέρια θα οδηγήσουν με ασφαλεια το Δήμο μας την επόμενη μέρα.

Καλή επιτυχία στην Ομονοια Χιμαρας μας.

Και μια ύστατη έκκληση: πηγαίντε στις κάλπες. Η ιστορία γράφεται από όσους συμμετέχουν. Καλή ψήφο, λοιπόν!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα