Μέση Ανατολή: Αυξάνεται η ανησυχία για ανάφλεξη – Ποιες χώρες καλούν τους πολίτες τους να αποχωρήσουν

Διαβάζεται σε 4'
Δυνάμεις του ιρανικού στρατού
Δυνάμεις του ιρανικού στρατού (Iranian Army via AP)

Πληθαίνουν οι χώρες που εκπέμπουν “σήμα κινδύνου” στους πολίτες τους στη Μέση Ανατολή. Εντείνονται οι ανησυχίες για γενικευμένη σύρραξη ενώ το Ιράν επαναλαμβάνει τις απειλές του.

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παρακολουθεί με αγωνία όλη η διεθνής κοινότητα, καθώς ο κίνδυνος για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο ορατός, με το Ιράν να απειλεί να “απαντήσει” στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ήδη το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους του να βρίσκονται κοντά σε δημόσια καταφύγια ενώ ευρωπαϊκές χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τα λιβανέζικα εδάφη, με τις πτήσεις από και προς τις εν λόγω χώρες (Ιράν-Λίβανος-Ισραήλ) να ματαιώνονται ή να τροποποιούνται και ο εναέριος χώρος της Μέσης Ανατολής να “αδειάζει”.

Τελευταία εξέδωσε ανακοίνωση η Γαλλία, η οποία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν όσο πιο άμεσα μπορούν τον Λίβανο ενώ οι ΗΠΑ με μήνυμά τους προειδοποίησαν τους πολίτες τους να φύγουν με “οποιοδήποτε διαθέσιμο εισιτήριο”.

Ποιες χώρες κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο:

  1. Γαλλία
  2. Ηνωμένες Πολιτείες
  3. Ηνωμένο Βασίλειο
  4. Ολλανδία
  5. Καναδάς
  6. Ινδία
  7. Ιορδανία
  8. Σαουδική Αραβία
  9. Γερμανία
  10. Ιρλανδία
  11. Νορβηγία
  12. Σουηδία
  13. Βέλγιο
  14. Δανία
  15. Αυστραλία
  16. Ρωσία
  17. Ισπανία

Παράλληλα, σημειώνεται πως σήμερα, Κυριακή (4/8) το ελληνικό ΥΠΕΞ ενεργοποίησε τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν υπόσχεται να δώσει ένα “ιστορικό μάθημα” σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Mohammad Bagher Ghalibaf, ζήτησε “μια αποτρεπτική απάντηση και εκδίκηση για το αίμα του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια”, νωρίτερα, σήμερα, Κυριακή (4/8) σύμφωνα το Al Jazeera.

“Η Τεχεράνη δεν έχει αφήσει καμία επίθεση στο έδαφός της αναπάντητη και δεν θα το κάνει στο μέλλον”, ανέφερε και πρόσθεσε πως, “οι ένοπλες δυνάμεις μας θα δώσουν ένα ιστορικό μάθημα στο σιωνιστικό κράτος και στον κύριο υποστηρικτή του, τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε επίσης ότι ο Ghalibaf, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, είπε: “Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο λαός και οι δυνάμεις αντίστασης και οι υπερασπιστές της ελευθερίας ανά τον κόσμο θα χαρούν με την έξυπνη και συντριπτική απάντηση του Ιράν και το σιωνιστικό καθεστώς, ιδιαίτερα ο υποστηρικτής του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα αναγκαστούν να το μετανιώσουν”.

Αναφορές για επίθεση του Ιράν την Δευτέρα

Παράλληλα, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ δήλωσαν ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί ενδέχεται να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ ήδη από αύριο, Δευτέρα (5/8), σε απάντηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.

Όπως είπαν, δεν είναι ακόμα γνωστό αν Ιράν και Χεζμπολάχ θα πραγματοποιήσουν συντονισμένη επίθεση ή θα δράσουν χωριστά. Εκτιμούν ότι και οι δύο εχθροί του Ισραήλ εργάζονται ακόμη για την οριστικοποίηση των στρατιωτικών τους σχεδίων και την έγκρισή τους σε πολιτικό επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ εργάζονται πυρετωδώς για να “θωρακίσουν” το Ισραήλ στέλντοντας επιπλέον πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή ενώ ο Αμερικανός στρατηγός, επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Κουρίλα, βρίσκεται στην περιοχή, προκειμένου να εκτελέσει μία ζωτικής σημασίας αποστολή.

Να κινητοποιήσει τους διεθνείς και περιφερειακούς συμμάχους του Ισραήλ, που είχαν υπερασπιστεί τη χώρα στην προηγούμενη επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την 13η Απριλίου.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Κουρίλα αναμένεται να επισκεφτεί αρκετές χώρες του Κόλπου, μεταξύ άλλων, και την Ιορδανία.

Η Ιορδανία θα αποτελέσει μάλιστα βασικό σταθμό στο ταξίδι του, καθώς κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης της 13ης Απριλίου, οι Ιορδανοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο, αναχαιτίζοντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εισήλθαν στο έδαφός τους με προορισμό το Ισραήλ και επιτρέποντας σε αμερικανικά και ισραηλινά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους για αναχαιτίσεις εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα, χωρίς, όμως, να είναι τίποτα σίγουρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα