Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να ξαναπάρει “λαϊκή δεξιά” και “μεσαία τάξη”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να ξαναπάρει “λαϊκή δεξιά” και “μεσαία τάξη”
INTIME

Με την επιλογή Τζιτζικώστα και ΓΓ, αλλά και με το καλάθι της ΔΕΘ που αρχίζει να γεμίζει, ο πρωθυπουργός θέλει να φέρει πίσω στη ΝΔ παραδοσιακά κοινά που έχουν απομακρυνθεί.

Την προσπάθεια επαναπροσέγγισης παραδοσιακών κοινών της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν όμως απομακρυνθεί από το κυβερνών κόμμα, συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χωρίς όμως να εγκαταλείπει και τη στρατηγική της διεύρυνσης στο κέντρο, ούτε την πολιτική της δημοσιονομικής “σωφροσύνης”.

Η απόφαση να προτείνει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για επίτροπο της Ελλάδας, αλλά και οι επιλογές προσώπων στον πρόσφατο “ανασχηματισμό” γενικών γραμματέων, εντάσσονται σε μία στρατηγική… καλοπιάσματος της λαϊκής δεξιάς, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Ενώ την ίδια στιγμή η ΔΕΘ αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία η κυβέρνηση να απευθυνθεί εκ νέου στη φερόμενη ως “μεσαία τάξη”, ιδίως τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αποκάλεσε τον κ.Τζιτζικώστα ένα στέλεχος “γέννημα θρέμμα της ΝΔ”. Αλλά ταυτόχρονα επισήμανε πως εκλεγόταν περιφερειάρχης με ποσοστά που άγγιζαν ακόμη και το 60%, γεγονός που δείχνει ότι απευθύνεται και σε κοινά πέραν των κομματικών συνόρων της ΝΔ.

Κατά τον ανασχηματισμό στο κράτος δε, έφυγαν ορισμένοι ΓΓ που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και βρισκόταν στο στόχαστρο των γαλάζιων βουλευτών, χωρίς να γίνει πάντως σφαγή πασοκογενών. Για παράδειγμα απομακρύνθηκαν η “ισόβια” Άννα Στρατινάκη από το Εργασίας (που δεν πάει πάντως σπίτι της, αλλά στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή) και η Ζέφη Δημαδάμα από το Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

Μητσοτάκης: Ένα καλάθι για τη μεσαία τάξη

Η μουρμούρα στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως δεν έχει σταματήσει και οι βουλευτές αναμένουν ότι στη ΔΕΘ το καλάθι του πρωθυπουργού θα πρέπει να περιλαμβάνει και κάποια δώρα συμφιλίωσης για ομάδες ψηφοφόρων όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σημειακών διορθώσεων στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς όμως να αλλάξει η φιλοσοφία του νόμου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιες αλλαγές, τις οποίες αναμένουν πως και τι οι βουλευτές που δέχονται παράπονα από ψηφοφόρους και φοβούνται για την επανεκλογή τους.

Καθώς δε στο γαλάζιο στρατόπεδο επικρατούσε ανησυχία ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να αποξενώσει μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες γιατρούς, το Μαξίμου τελικά δεν πήγε στα άκρα την κόντρα που είχε ανοίξει (προφανώς όχι με δική του πρωτοβουλία) ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, με τις απειλές περί επίταξης.

Το καλάθι της ΔΕΘ αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει μέτρα για τους συνταξιούχους, όπως νέα αύξηση συντάξεων το 2025 και έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του χρόνου για όσους ζημιώνονται από την προσωπική διαφορά. Αλλά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, νέες παρεμβάσεις για τις τρίτεκνες οικογένειες και για τα νέα ζευγάρια.

Μένει επίσης να φανεί εάν θα ανακοινωθούν τελικά και νέα μέτρα για το AirBnB, που θεωρείται ότι έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κόστους στέγασης. Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είχε αφήσει ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο, αλλά φαίνεται πως εάν υπάρξουν παρεμβάσεις, θα γίνουν από Σεπτέμβριο. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει και το κοινό των ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα