Πανώλη: Σε “αναμμένα κάρβουνα”… νεόνυμφοι στην Κρήτη, ψήστες και πανηγυρτζήδες

Διαβάζεται σε 4'
Ψήσιμο κρεατικών σε πανηγύρι
Ψήσιμο κρεατικών σε πανηγύρι Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Προς ώρας διακινείται “στοκ” των ψυγείων από σιτεμένα σφάγια, από τις προ απαγόρευσης μέρες. Μένει να φανεί τι θα γίνει μετά τη “νηστεία της Παναγιάς”.

Ελπίδα σε χιλιάδες επαγγελματίες για να “κρατηθούν” τα “παϊδάκια” στις σχάρες, αλλά και σε μέλλοντες γαμπρούς και μέλλουσες νύφες για ένα “γαμοπίλαφο” “blend” με κότα και “ζυγούρι”, με την πιο γεμάτη γεύση, δίνει η Σαρακοστή της Παναγιάς, όπου κατά της ιερά παράδοση γάμοι δε γίνονται, αλλά και η κρεατοφαγία “καλμάρει” για κάποιους τουλάχιστον, που νηστεύουν.

Κι αυτό γιατί μετά και τις αποφάσεις της τελευταίας εβδομάδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για “παύση” για μια εβδομάδα της σφαγής αμνοεριφίων”, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανώλη, καταγράφονται, ήδη, σε αρκετά κεροπωλεία π.χ. της Κρήτης, εικόνες που δεν παραπέμπουν στις “γεμάτες” προσδοκίες μέρες αλλοτινών εποχών με φρέσκα σφάγια και υψηλό δείκτη ζήτησης. Ουσιαστικά διακινείται “στοκ” των ψυγείων από σιτεμένα σφάγια, από τις προ απαγόρευσης μέρες. Μένει, συνεπώς, να φανεί το τι θα γίνει μετά τη “νηστεία της Παναγιάς”, οπότε και θα ξεκινήσουν γάμοι και άλλες εκδηλώσεις, αλλά και που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την εξέλιξη της διάδοσης της νόσου.

Ζήτημα υπάρχει και στα πανηγύρια, ειδικά σε κάποιες περιοχές, όπως η Ικαρία, όπου το πατροπαράδοτο έδεσμα είναι η πλάτη του αρνιού. Κι αλλού, βέβαια, οι ρέκτες των ψησταριών και της σούβλας θα πρέπει να αναμένουν τις αποφάσεις των αρχών ή βέβαια να αρκεστούν στα σφάγια ή τις κοπές, που είτε ήταν σε ψυγεία, είτε έρχονται από το εξωτερικό και συνήθως πάνε για τα πιο “γκουρμέ” εστιατόρια.

Τα μέτρα

Να σημειωθεί ότι την 1η του Αυγούστου, πέντε ενέργειες για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων έχοντας παραταθεί κατά μία εβδομάδα
  2. Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.
  3. Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  4. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
  5. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.

Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε τους Έλληνες κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί δίπλα τους.

«Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα από εθνικούς πόρους και ενεργοποιούμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως προκύπτει, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειές μας και αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκρίζωσης της νόσου, θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν. Ένα είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα