Μέση Ανατολή: Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Οι κινήσεις των ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 4'
Μέση Ανατολή: Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Οι κινήσεις των ΗΠΑ
Associated Press

Πυκνώνουν διαρκώς τα σύννεφα γενίκευσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να προειδοποιεί για ιρανικό χτύπημα εντός 48 ωρών και την αμερικανική διπλωματία να προσπαθεί να το αποτρέψει.

“Πυρετός” διαβουλεύσεων επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Μέση Ανατολή προκειμένου να αποτραπεί το επαπειλούμενο χτύπημα του Ιράν και η γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα (5/8), με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του προκειμένου να συζητήσει τις «εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή εν μέσω αυξανόμενων φόβων για μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

Επίσης, ο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο οποίος έστειλε στο Ιράν τον υπουργό Εξωτερικών του, σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποτραπεί η σύγκρουση.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, μία ημέρα αφότου ένα ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό σκότωσε τον Φουάντ Σουκούρ, ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Και οι δύο οργανώσεις υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο έχει ορκιστεί εκδίκηση.

Ενδεικτική είναι η προ ολίγου δήλωση του Nasser Kanaani, εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης, αλλά η τιμωρία είναι απαραίτητη ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Σημειώνεται πως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε τους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως μία ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για «κάθε ενδεχόμενο» στην ταραχώδη Μέση Ανατολή.

«Ο στόχος είναι να περιορίσουμε την ένταση στην περιοχή, να αποτρέψουμε και να αμυνθούμε απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις και να αποφύγουμε την περιφερειακή σύγκρουση, κάτι που αποτελεί κύριο στόχο μας από τις 7 Οκτωβρίου» δήλωσε ο Jon Finer στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS.

Σύμφωνα με τον ίδιο «βρισκόμαστε σε μια στιγμή που φαίνεται να υπάρχει αυξημένη απειλή».

Όπως ισχύει από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ απάντησε με εισβολή στη Γάζα, η Μέση Ανατολή παραμένει η πιο ασταθής περιοχή του κόσμου. Αυτός ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται, με όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν και άλλων για την επίτευξη μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός να αποτυγχάνουν.

Την ένταση ανέβασαν την περασμένη εβδομάδα νέα πλήγματα κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς και η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, η οποία αποδόθηκε ευρέως στο Ισραήλ, και η δολοφονία του κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκούρ στον Λίβανο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισραήλ.

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι μεταφέρει ένα αεροπλανοφόρο, το USS Abraham Lincoln, μαζί με τα αντιτορπιλικά που το συνοδεύουν, από τον Ειρηνικό στη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν, επίσης, συστήματα αεράμυνας για βαλλιστικούς πυραύλους, παρόμοια αυτά του περασμένου Απριλίου, όταν ανέμεναν (σωστά) ότι το Ιράν θα εκτόξευε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.

Ο Jon Finer επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται προς πολλές κατευθύνσεις, προσπαθώντας να καταλάβουν τις επόμενες κινήσεις του Ιράν. «Δεν θα παρουσιάσω τι περιμένουμε να κάνει το Ιράν. Αλλά θα σας πω ότι προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα».

Είπε, επίσης, στον οικοδεσπότη Τζορτζ Στεφανόπουλο ότι «αποτελεσματικά είναι τα μηνύματα και οι παρασκηνιακές συνομιλίες μόνο όταν παραμένουν ιδιωτικές. Και έτσι δεν θα μιλήσω για τις λεπτομέρειες της διπλωματικής δραστηριότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά μόνο θα πω ότι, σε στενό συντονισμό και σε συνδυασμό με τους ισραηλινούς συμμάχους μας και άλλους εταίρους τώρα στην περιοχή, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα λάβει διαστάσεις».

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα