Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τις εξαγωγές για 105 νέα φάρμακα – Αναλυτικά η λίστα

Διαβάζεται σε 1'
Φαρμακείο
Φαρμακείο ISTOCK

Μεταξύ των ουσιών που απαγορεύεται η εξαγωγή τους από σήμερα βρίσκονται φάρμακα παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος και του διαβήτη. Αναλυτικά η λίστα.

Νέα απόφαση για την αναστολή εξαγωγής 105 κωδικών φαρμάκων εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα, ο ΕΟΦ, καθώς ενδέχεται να παρουσιαστούν ελλείψεις στη χώρα μας.

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα διαρκέσει 3 μήνες.

Στο ίδιο έγγραφο υπενθυμίζει ότι όσο δεν επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές, απαγορεύεται και η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ανάμεσα στα φάρμακα που απαγορεύεται η εξαγωγή τους, συμπεριλαμβάνονται δραστικές ουσίες παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος, του διαβήτη, αντιβιοτικά κ.ά.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ακόμη ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Παράλληλα, επισημαίνει πως είναι επιβεβλημένη για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειος κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία),  η κατά προτεραιότητα διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Οι παράλληλες  εξαγωγές των 105 φαρμάκων απαγορεύονται από σήμερα 5 Αυγούστου έως και τις 5 Νοεμβρίου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα με τα 105 φάρμακα που απαγορεύεται η εξαγωγή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα