Τετραπλάσιος κίνδυνος καρκίνου σε όσους συνδυάζουν συμβατικό με ηλεκτρονικό τσιγάρο

Διαβάζεται σε 3'
Κάπνισμα σε κλειστό χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος
Κάπνισμα σε κλειστό χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος iStock

Καμπανάκι από τους επιστήμονες για όσους κάνουν συγχρόνως ηλεκτρονικό και συμβατικό τσιγάρο, καθώς έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, σε σύγκριση με αυτούς που καπνίζουν μόνο συμβατικό τσιγάρο.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JournalofOncologyResearchandTherapy, αναφέρει ότι  η σύγχρονη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου δημιουργεί τετραπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων από το συμβατικό κάπνισμα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Αγγελική Ανδρικοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναφέρουν ότι ο καρκίνος των πνευμόνων αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως αφού οδηγεί σε περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Το 87% των περιπτώσεων αυτών συνδέονται άμεσα με την χρόνια χρήση καπνού. Από το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο τσιγάρο που δημιουργήθηκε στην Κίνα το 2003 με το όνομα «Ruhan” έχει δημιουργηθεί η αντίληψη πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο καθώς περιέχει μόνο νικοτίνη χωρίς την παρουσία άλλων τοξικών-καρκινογόνων ουσιών. Μελέτες στις ΗΠΑ, στη Δυτική Ευρώπη, στην Κίνα και στη Ρωσσία δείχνουν πως περίπου 1 στους 5 εφήβους και 1 στους 3 ενήλικες πλέον «ατμίζουν».

Παγκοσμίως, υπολογίζεται πως 70 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2020. Σε αυτή τη μελέτη αναλύθηκε η χρήση ηλεκτρονικού και κλασικού τσιγάρου σε 4975 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων που διεγνώσθησαν στο James Cancer Hospital στο The Ohio State University Wexner Medical Center και συνεκρίθη με 27294 υγιείς καπνιστές χωρίς καρκίνο.

Όλοι οι ασθενείς ήταν από την ίδια γεωγραφική περιοχή του Οχάιο και είχαν τα ίδια κλινικά χαρακτηριστικά π.χ. ηλικία, φύλο κ.λπ. Η ταυτόχρονη κατανάλωση ηλεκτρονικού και κλασικού τσιγάρου ήταν οκτώ φορές πιο συχνή σε καπνιστές με καρκίνο των πνευμόνων έναντι του υγιούς πληθυσμού.

Επίσης, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων ήταν 4 φορές μεγαλύτερος στους ασθενείς που έκαναν χρήση και των δύο. Ο τετραπλάσιος αυτός κίνδυνος παρατηρήθηκε σε όλες τις υποομάδες ανεξαρτήτως φύλου, ιστολογικού τύπου καρκίνου πνευμόνων και χρόνου καπνίσματος σε πακέτα-έτη.

«Τα ευρήματα αυτά μας παρέχουν τα πρώτα στοιχεία πως το κάπνισμα σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων σε σχέση με το απλό κάπνισμα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως ο καπνός περιέχει καρκινογόνα χημικά ωστόσο η γνώση για τα χημικά που εισπνέονται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περιορισμένη» δηλώνει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Randall Harris, MD, PhD, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ohio State University.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως είναι σημαντικό οι Αρχές να λάβουν υπόψιν την έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες στην αντικαπνιστική νομοθεσία ώστε να προστατέψουν την δημόσια υγεία – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εισπνεόμενα αρωματικά και νικοτίνη. « Από άποψη δημόσιας υγείας πάντα ανησυχούσαμε για τη διπλή κατανάλωση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει πως η ταυτόχρονη χρήση των δύο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο πνευμόνων. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό αν αναλογιστούμε το ποσοστό κατανάλωσης των προϊόντων αυτών από νέα άτομα» δηλώνει η συγγραφέας Marisa Bittoni, PhDερευνήτρια στο The Ohio State University Comprehensive Cancer Center.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα