Χειμάρρα: Ο Ράμα νίκησε, η κυβέρνηση έκανε τον Μπελέρη ευρωβουλευτή

Διαβάζεται σε 3'
Ο Φρέντι Μπελέρης
Ο Φρέντι Μπελέρης Eurokinissi

Διπλωματικές πηγές αμφισβητούν το αδιάβλητο των δημοτικών εκλογών μετά τη νίκη του εκλεκτού του Ράμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ αφήνει αιχμές για ευθύνες και της κυβέρνησης λόγω της υποψηφιότητας Μπελέρη με τη ΝΔ

Το αποτέλεσμα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα την Κυριακή φέρνει νέα ένταση στις σχέσεις Αθήνας- Αλβανίας, ενώ η αντιπολίτευση αφήνει αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας για “κομματικά παιχνίδια” με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στις ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι δήμαρχος Χειμάρρας αναδείχθηκε ο ομογενής Βαγγέλης Τάσος, πρώην περιφερειάρχης Αυλώνα, τον οποίο στήριζε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ο κ. Τάσος έλαβε 5.022 ψήφους και εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας με 58,62%. Ο υποψήφιος της “Ομόνοιας”, Πέτρος Γκικουρίας, τον οποίο στήριζε ο κ. Μπελέρη, έλαβε 3.545 ψήφους και ποσοστό 41,38%.

Ο ευρωβουλευτής πλέον της ΝΔ, που έχει καθαιρεθεί από δήμαρχος Χειμάρρας, είχε επίσης καταγγείλει τη μεταφορά ψηφοφόρων από περιοχές όπου έχει την πλειοψηφία το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αλλά και ότι αυτή τη φορά δεν επετράπη σε ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επειδή είχαν ληγμένες ταυτότητες, κάτι που όπως επικαλέστηκε δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα εξέφρασαν χθες διπλωματικές πηγές. Επισήμαναν τις καταγγελίες από μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους. Και τόνισαν: “Η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών.”

 

Τα καρφιά του ΠΑΣΟΚ για ΝΔ

Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, φωτογραφίζοντας την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ τον κ.Μπελέρη.

Για “ τυπική και προδιαγεγραμμένη ολοκλήρωση της «επιχείρησης Χειμάρρα» για την Αλβανική Κυβέρνηση” έκανε λόγο ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

“Εν μέσω καταγγελιών της ελληνικής ομογένειας για συνθήκες βίας, νοθείας, τεχνητής αύξησης του εκλογικού σώματος και αιφνιδιαστικού αποκλεισμού χιλιάδων εκλογέων, το αποτέλεσμα ουσιαστικά συνιστά επιβολή της βούλησης της Αλβανικής Κυβέρνησης στην περιοχή”, τόνισε ο κ.Μάντζος.

“Η Ελληνική Κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την όλη υπόθεση με επάρκεια και προνοητικότητα, αρκούμενη στην επικίνδυνη «εργαλειοποίηση» με μικροκομματικούς όρους εσωτερικής κατανάλωσης, με συνέπεια η υπόθεση να κινδυνεύσει να υποβιβαστεί σε «διμερή διαφορά» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας”, σημείωσε όμως επίσης ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

“Η Ελλάδα ήταν και τώρα είναι ακόμη περισσότερο υποχρεωμένη να αναδείξει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, ως κρίσιμο βήμα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ και ως ισχυρό δείκτη για την έλλειψη προόδου στο κράτος δικαίου, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στην προστασία του συνόλου των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο”, κατέληξε ο κ. Μάντζος.

Από κυβερνητικής πλευράς τονίζουν πως ούτως ή άλλως είναι αυτονόητο ότι ο δρόμος των Τιράνων προς την ΕΕ περνά μέσα από το σεβασμό του κράτους δικαίου και άρα και της ελληνικής μειονότητας. Πάντως η κυβέρνηση δεν απάντησε επισήμως στον κ. Μάντζο, δείχνοντας αμηχανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα