Νερό στο Φεγγάρι: Οι πιθανότητες να κατοικήσουμε στη Σελήνη

Διαβάζεται σε 4'
Νερό στο Φεγγάρι: Οι πιθανότητες να κατοικήσουμε στη Σελήνη
iStock

Κινέζοι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα ορυκτών από τη Σελήνη και διαπίστωσαν ότι εμπεριέχουν νερό στη μοριακή του μορφή.

Νερό μαζί με ορυκτά βρέθηκαν στο σεληνιακό έδαφος σύμφωνα με την ανάλυση δειγμάτων εδάφους της σελήνης από κινέζους επιστήμονες.

Η εύρεση νερού στη Σελήνη δεν είναι κάτι καινούργιο: Η NASA και διαστημόπλοια της Ινδίας έχουν στο παρελθόν εντοπίσει ενδείξεις ύπαρξης νερού στην επιφάνεια της Σελήνης, και πέρυσι οι Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν νερό σε παγωμένη μορφή διασκορπισμένo σε διάφορα σημεία του δορυφόρου της Γης.

Η τελευταία ανακάλυψη από την ανάλυση των δειγμάτων ωστόσο είναι επαναστατική καθώς είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε φυσικά δείγματα νερό στη μοριακή του μορφή (H2O). Το πιο σημαντικό είναι πως τα τα δείγματα αυτά συλλέχθηκαν από περιοχή της Σελήνης όπου προηγουμένως θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει νερό, πόσο μάλλον σε αυτή τη μορφή

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το CNN, οι ερευνητές εξέτασαν με προσοχή τα δείγματα που έφερε πίσω στη Γη η αποστολή Chang’e-5, η οποία μετέβη στη Σελήνη το 2020. Αυτό που βρήκαν ήταν κάτι σαν διαφανής κρύσταλλος, με πλάτος περίπου όσο μία ανθρώπινη τρίχα. Επρόκειτο για ένα “άγνωστο σεληνιακό υλικό” που ονομάστηκε ULM-1, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Astronomy.

Ο συγκεκριμένος κρύσταλλος αποτελείται περίπου από 41% νερό και ίχνη αμμωνίας τα οποία συμβάλλουν στην σταθεροποίηση των ακραίων θερμοκρασιών που σημειώνονται στη Σελήνη.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι αυτό το είδος νερού θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για μια πιθανή κατοίκηση στη. Ο Yuqi Qian, πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, τονίζει ότι υπάρχουν 3 τύποι νερού που μπορεί να εντοπιστούν στη Σελήνη: Υπάρχουν τα μόρια του νερού (H2O), η παγωμένη μορφή / πάγος, και μια μοριακή ένωση που ονομάζεται υδροξύλιο, ένας χημικός συγγενής.

Παλαιότερα, οι άνθρωποι δεν γνώριζαν την ύπαρξη νερού στη Σελήνη, παρά τις θεωρίες ορισμένων επιστημόνων που ισχυρίζονταν το αντίθετο. Πίστευαν ότι ο δορυφόρος ήταν ξηρός αφού δεν είχε βρεθεί νερό στα δείγματα που συλλέχθηκαν από τις αποστολές Apollo της NASA και Luna της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια μόνο, βρέθηκε νερό εκεί σε μορφή πάγου και μορίων νερού κυρίως στους σκοτεινούς, ψυχρούς σεληνιακούς πόλους όπου δεν φτάνει ο ήλιος. Πρόσφατη μελέτη έχει επίσης προτείνει ότι το νερό ή το υδροξύλιο μπορεί να είναι παγιδευμένα σε ορυκτά που είναι διασκορπισμένα στην επιφάνεια της Σελήνης, και ότι οι ηλιακοί άνεμοι θα μπορούσαν να μετατρέψουν το υδροξύλιο σε νερό (H2O).

σεληνιακή προσγείωση του ανιχνευτή Chang'e-4 σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από το rover Yutu-2 το 2019 AP Photo

Η αποκωδικοποίηση του μηχανισμού αυτού αποθήκευσης του νερού στη Σελήνη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα μπορούσε να καθοδηγήσει τους μελλοντικούς σεληνιακούς αστροναύτες σε πόρους που θα μπορούσαν να παράξουν πόσιμο νερό ή ακόμη και καύσιμο πυραύλων.

Μετά την πρόσφατη κινεζική μελέτη, πολλοί χρήστες του Weibo έθεσαν το ερώτημα σχετικά με τον κατά πόσο θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν φυτά  στο φεγγάρι χρησιμοποιώντας αυτό το νερό. Ωστόσο, ο Qian προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους συζητήσεις καθώς η ανάπτυξη οποιασδήποτε μορφής ζωής στο φεγγάρι εξαρτάται από παράγοντες όπως η αφθονία του νερού – η οποία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη της Κίνας έχει ενισχύσει αρκετά τις διαστημικές της φιλοδοξίες και έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ. Ολοένα και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τα στρατηγικά και επιστημονικά οφέλη της κινεζικής σεληνιακής εξερεύνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα