Ιράν: Κινητικότητα στους εκτοξευτές πυραύλων – Εκτιμήσεις για δύο κύματα επιθέσεων

Διαβάζεται σε 4'
Εκτόξευση ιρανικού πυραύλου (αρχείου)
Εκτόξευση ιρανικού πυραύλου (αρχείου) (Iranian Army via AP, File)

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως παρατήρησαν κινητικότητα στους εκτοξευτές πυραύλων στο Ιράν ενώ έγιναν γνωστά τα πιθανά σημεία απ’ όπου ενδέχεται να ξεκινήσει η επίθεση-απάντηση στο Ισραήλ.

“Ετοιμότητα για πιθανή επικείμενη επίθεση” δήλωσαν ότι βλέπουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Wall Street Journal τη Δευτέρα (5/8), καθώς παρατήρησαν κινητικότητα στους εκτοξευτές πυραύλων στο Ιράν.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως απάντηση στη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη, αναμένεται να περιλαμβάνει βαλλιστικούς και πυραύλους κρούς, καθώς και drones που θα εκτοξευτούν από τη δυτική πλευρά της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από Χεζμπολάχ και Ιράν, όπως ανέφεραν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων που πραγματοποίηθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ παρουσία Μπάιντεν και Χάρις.

Ωστόσο, το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα περιλαμβάνουν οι επιθέσεις παραμένει ασαφές. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η “απάντηση” του Ιράν και της Χεζμπολάχ βρίσκεται ακόμη “στη διαδικασία σχεδιασμού”.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν επίσης ότι προετοιμάζονται να αποκρούσουν τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις και ασκούν διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, για να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινά τους για τις δολοφονίες που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Βηρυτό και την Τεχεράνη την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα πιθανά σημεία εκτόξευσης των ιρανικών πυραύλων

Το κέντρο Alma κατέγραψε μάλιστα 12 πιθανά σημεία εκτόξευσης που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι Φρουροί της Επανάστασης και ο ιρανικός στρατός, όπως η Ταμπρίζ, το Κερμανσάχ, το Χοραμαμπάντ και το Ντεζφούλ.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, οι εκτοξεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσω κινητών εκτοξευτήρων από ανοιχτές περιοχές κοντά σε υπόγειες βάσεις. Ο μειωμένος αριθμός φρεατίων σε αυτές τις βάσεις μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των εκτοξεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα μεταξύ 13 και 14 Απριλίου, το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του διοικητή της IRGC, Mohammed Reza Zahed, εκτοξεύοντας περίπου 300 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρους και drones, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν.

Σύμβαση εκατομμυρίων για προμήθεια πυραύλων

Στην Elbit Systems ανατέθηκε σύμβαση ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια πυραυλικού πυροβολικού σε χώρα που δεν κατονομάζεται, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη και μετέδωσε η Jerusalem Post. Η σύμβαση θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems δήλωσε ότι η σύμβαση “επιβεβαιώνει τη θέση της Elbit Systems ως κορυφαίου προμηθευτή προηγμένων λύσεων πυροβολικού, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πελατών μας με τεχνολογίες αιχμής”.

“Επικίνδυνη κλιμάκωση” η επίθεση στη βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ τη Δευτέρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, δύο ρουκέτες Katyusha εκτοξεύτηκαν στη βάση Αλ Άσαντ στη δυτική πλευρά του Ιράκ, σύμφωνα με δύο ιρακινές πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο Reuters. Μία πηγή ανέφερε ότι οι ρουκέτες έπεσαν μέσα στη βάση.

Αν και δεν ήταν ξεκάθαρο αν η επίθεση συνδέεται με τις απειλές του Ιράν για αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο Όστιν συζήτησε την επίθεση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, και οι δύο συμφώνησαν ότι η επίθεση αποτελεί “επικίνδυνη κλιμάκωση”.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν επίθεση στο Ιράκ κατά ατόμων, που Αμερικανοί αξιωματούχοι κατονόμασαν ως “μαχητές έτοιμοι να εκτοξεύσουν drone”s και που αποτελούσαν “απειλή” για τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις.

Νότια Κορέα: Προειδοποιεί τους πολίτες της στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας συνέστησε την Τρίτη (6/8) στους υπηκόους της που βρίσκονται σε Λίβανο και Ισραήλ “να φύγουν το συντομότερο δυνατό λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή”.

“Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας… ελπίζει ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης, όπως και οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, δεν θα σταματήσουν”, δήλωσε ο Λι.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Reuters, η Νότια Κορέα θα απαγορεύσει τα ταξίδια σε παραμεθόριες περιοχές του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα