Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις σπουδές στα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου

Διαβάζεται σε 6'
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις σπουδές στα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου
UNSPLASH

Η «μετακόμιση» των Ελλήνων για σπουδές στην Κύπρο όλο και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια καθώς το νησί διαθέτει πολύ καλά δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία είναι αναγνωρισμένα στη χώρα μας.

Αριθμητικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπερέχουν και βέβαια μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από την Ελλάδα. Η γλώσσα και η κοντινή απόσταση φυσικά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και βέβαια οι ποιοτικές σπουδές. Το κόστος ζωής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους φοιτητές, ενώ τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διαφέρουν ανάλογα το ίδρυμα και τις ιατρικές σπουδές να είναι ακριβότερες. Σε γενικές γραμμές τα δίδακτρα μπορεί να φτάσουν έως και τα 10.000 ευρώ.

Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια έχουν καλές εγκαταστάσεις, δίνουν ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και κάποια παρέχουν και υποτροφίες . Ελκυστικές είναι και οι μεταπτυχιακές σπουδές. Ο τρόπος εισαγωγής διαφέρει αλλά σε κάθε περίπτωση είναι φυσικά αναγκαίο το απολυτήριο Λυκείου και μετά μπορεί να ζητηθούν οι βαθμοί στις πανελλαδικές, γνώση αγγλικών κ.α . Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση κάντε μια έρευνα σοβαρή για το πρόγραμμα σπουδών, τα δίδακτρα, τις υποτροφίες και οτιδήποτε άλλο σας ενδιαφέρει και καλό θα ήταν να έχετε απευθείας επαφή με το κάθε πανεπιστήμιο.

UNSPLASH

Δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία, και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό,οι Ελλαδίτες υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες, μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ www.ucy.ac.cy/panelliniesexaminations , κάτι που γίνεται συνήθως κάθε Ιούλιο. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου . Οι υποψήφιοι πρέπει να ανεβάσουν μαζί με την αίτησή τους, τα εξής πιστοποιητικά, σαρωμένα, σε μορφή pdf:

  1. Αστυνομική ταυτότητα
  2. Βεβαίωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις (να φαίνονται τα συνολικά μόρια των επιστημονικών πεδίων,
  3. Απολυτήριο Λυκείου

Η 2η κατανομή που δημιουργεί ευκαιρίες

Σε περίπτωση που κάποιες θέσεις δεν συμπληρωθούν από την 1η κατανομή (η πρώτη ανακοίνωση των βάσεων), υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί και 2η κατανομή στα μέσα Σεπτέμβρη. Σχετική ανακοίνωση αναρτάται στα τέλη Αυγούστου και σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα λαμβάνουν όλοι οι υποψήφιοι της αρχικής κατανομής.
Ο υποψήφιος λοιπόν που πέρασε στην πρώτη κατανομή και δεν επιθυμεί να εγγραφεί τελικά στην Κύπρο (κυρίως γιατί έχει περάσει στη Σχολή επιθυμίας του στην Ελλάδα), τότε δημιουργεί μια κενή θέση, η οποία μπορεί να καλυφθεί από την δεύτερη κατανομή. Στη 2η κατανομή δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι συμμετείχαν στην 1η κατανομή. Η 2η κατανομή γίνεται για αυτούς που επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση τους ή για να εξασφαλίσουν θέση σε Τμήματα των Πανεπιστημίων.

UNSPLASH

Υποτροφίες δημόσιων ΑΕΙ

Κάθε χρόνο η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές, επτά (7) υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και έξι (6) υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €3.500 περίπου η κάθε µία, µε βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόμενο έτος, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθμικού Μέσου Όρου των προηγούμενων 2 εξαμήνων τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).

Κάθε εξάμηνο, η Κυπριακή Κυβέρνηση προσφέρει επίδομα σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι Ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο, δικαιούνται επίδομα σίτισης για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους. Τα κουπόνια σίτισης ανέρχονται στα 7,00 ευρώ ημερησίως για κάθε εργάσιμη μέρα του ακαδημαϊκού έτους.

Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα κουπόνια παραδίδονται στους δικαιούχους φοιτητές στην αρχή κάθε εξαμήνου από το Γραφείο Φοιτητικής Ζωής. Σε ό,τι αφορά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι δικαιούχοι φοιτητές από Ελλάδα, λαμβάνουν το επίδομα σίτισης σε μορφή εμβάσματος στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό, στο τέλος κάθε εξαμήνου, δηλαδή κάθε Δεκέμβριο και Μάιο.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Τα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι υψηλού επιπέδου. Όμως θα πρέπει να κάνετε προσεχτική επιλογή. Ξεκινήστε με τις ιστοσελίδες για να έχετε μια πρώτη εικόνα. Ρωτήστε τη γνώμη όσων σπούδασαν ή σπουδάζουν ακόμη στο νησί και μετά ζητήστε από το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει όλες τις πληροφορίες αναλυτικά και κυρίως για τα προγράμματα σπουδών, τα μαθήματα, τα δίδακτρα και τυχών διευκολύνσεις ή εκπτώσεις. Για αριστούχους μαθητές με βαθμό πέραν του 19 προσφέρονται εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι και το 75%.Εκπτώσεις μπορεί να προσφερθούν και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών των φοιτητών.

Η έντονη διασύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας αποτελεί μία ακόμη παράμετρο που καθιστά την Κύπρο τον ιδανικό προορισμό για φοιτητές. Και αυτό διότι τα κορυφαία Ιδρύματά της προσφέρουν στους σπουδαστές την απαραίτητη ανάπτυξη δεξιοτήτων για την άμεση ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Τα περισσότερα ιδρύματα έχουν καταπληκτικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια και προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες για τις σπουδές των νέων . Έχουν συνεργασίες με πολύ γνωστά ονόματα μόνιμων καθηγητών αλλά και επισκεπτών τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες.

UNSPLASH

Επίσης κάποια έχουν συνάψει συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους περίπου, 9 χιλ. προπτυχιακούς φοιτητές στα πέντε ιδιωτικά αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, τα δύο τρίτα είναι κύπριοι και οι υπόλοιποι είναι κυρίως από την Ελλάδα. Ένας μικρός αριθμός φοιτητών προέρχεται από άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Ρωσία και η Νορβηγία.

Αναγνώριση πτυχίων κυπριακών Πανεπιστημίων

Όλα τα πτυχία αναγνωρίζονται από το Ελληνικό κράτος μέσω του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).Θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πάνω από 100 κλάδους σπουδών , όπως Πληροφορική, Management, Marketing, Χρηματοοικονομικά, Λογιστική, Ναυτιλιακά, Νομική, Πολυτεχνικές Σχολές, Θετικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, Αρχιτεκτονική, Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική κ.α. Οι σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (αλλά και στα ιδιωτικά) εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα αναγνωρισμένα στην Ελλάδα για τους αποφοίτους των τμημάτων των Πανεπιστημίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα