Ιράν: Φτιάχνει νέο στρατό με σκληρούς μαχητές – Ποιοι θα συμμετέχουν

Διαβάζεται σε 6'
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ AP Photo Bilal Hussein

Στη δημιουργία μίας νέας στρατιωτικής δύναμης, παρόμοιας με τους Φρουρούς της Επανάστασης, φαίνεται πως προχωράει το Ιράν. Τι γνωρίζουμε για αυτή.

Το Ιράν φέρεται να έχει αρχίσει τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντρικής στρατιωτικής δύναμης, των “Δυνάμεων Κασέμ Σουλεϊμανί”, παρόμοιας δομής με τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC), αποτελούμενη από 10.000 μαχητές από ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Al-Ain με έδρα τα ΗΑΕ σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της.

Πηγές από την ασφάλεια της Υεμένης ανέφεραν στην Al-Ain, ότι “η Τεχεράνη σχηματίζει μια νέα δύναμη παρόμοια με τους Φρουρούς της Επανάστασης με μέλη από διάφορες ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες“.

Η ομάδα φέρεται να φέρει το όνομα του πρώην επικεφαλής της Δύναμης Quds των IRGC, Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από δυνάμεις των ΗΠΑ, ως αντίποινα για την επίθεση του Ιράν στην αμερικανική πρεσβεία.

Ιρανοί διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα καθώς κρατούν αφίσες του αείμνηστου Ιρανού στρατηγού της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς Qassem Soleimani (AP Photo/Vahid Salemi)

Δημοσίευμα της Jerusalem Post, αναφέρεται πως οι πηγές που μίλησαν στην Al-Ain εκτιμούν ότι το 20% των μελών των “Δυνάμεων Κασέμ Σουλεϊμανί” προέρχονται από τους Χούθι στην Υεμένη, ενώ άλλοι μαχητές προέρχονται από φιλοϊρανικές ομάδες και παρατάξεις στο Λίβανο, το Ιράκ και τη Συρία. Η νέα δύναμη φέρεται να επιδιώκει τη συγκέντρωση όλων των ιρανικών παραστρατιωτικών ομάδων σε μια οργάνωση.

Η Al-Ain ανέφερε ότι οι μαχητές της νέας δύναμης “εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στο Ιράκ και το Ιράν” και ότι θα γίνει κεντρικός στρατιωτικός βραχίονας του λεγόμενου Ιρανικού ‘Άξονα Αντίστασης’, σε μια προσπάθεια της Τεχεράνης να ενισχύσει την παρουσία και την επιρροή της στην περιοχή και να αντέξει οποιαδήποτε περαιτέρω πίεση”.

Το Ιράν δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη επιβεβαίωση για αυτή τη δύναμη.

Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την μιλίτσια

Σύμφωνα με τις πηγές της Al-Ain στην Υεμένη, η νέα στρατιωτική δύναμη είναι ένας συνδυασμός μαχητών από ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες. Στην πρώτη φάση θα αποτελείται από 10.000 μαχητές, με στόχο την αύξηση αυτού του αριθμού στο μέλλον.

Η Al-Ain πρόσθεσε ότι θα υπάρχει μια ιεραρχική οργανωτική δομή που θα μοιάζει με αυτή του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Επίσης, ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα εμπλακεί άμεσα σε διοικητικούς και οργανωτικούς ρόλους στη νέα ιρανική δύναμη.

Μαχητής της Χεζμπολάχ
Μαχητής της Χεζμπολάχ (AP Photo/Hussein Malla)

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ασφαλείας στην Υεμένη δήλωσαν στην Al-Ain, ότι οι μιλίτσιες των Χούθι πρόσφατα μετέφεραν 1.300 από τους πιο ακραίους ιδεολογικά μαχητές τους στη νέα στρατιωτική δύναμη στο Ιράν. Συνολικά, οι Χούθι σχεδιάζουν να στείλουν 2.000 μαχητές, για να ενταχθούν και να οικοδομήσουν τη νέα στρατιωτική δύναμη. Η Τεχεράνη θα επιβλέψει την εγκαθίδρυσή της με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ακόμα ότι όλοι οι μαχητές των Χούθι που μεταφέρθηκαν στο Ιράν είχαν αποφοιτήσει από “τα κύρια σεκταριακά θρησκευτικά κέντρα που σχετίζονται με τις μιλίτσιες των Χούθι, τα οποία επιβάλλουν αυστηρούς μηχανισμούς πλύσης εγκεφάλου στους συμμετέχοντες και τους εκπαιδεύουν ως ελίτ, ιδίως στα κέντρα που είναι διασκορπισμένα στην κύρια περιοχή τους, τη Σαάντα.”

Παράνομα έφτασαν στο Ιράν οι Χούθι

Σε ερωτήσεις για το πώς οι υπόλοιποι 700 μαχητές θα φτάσουν στο Ιράν, πηγές δήλωσαν στην Al-Ain ότι οι προηγούμενοι 1.300 στρατιώτες των Χούθι έφυγαν από την Υεμένη αεροπορικώς και διά θαλάσσης, ορισμένοι μέσω επιχειρήσεων λαθρεμπορίας.

Κάποιοι έφτασαν “μέσω θαλάσσιων λαθρεμπορικών επιχειρήσεων στη Σομαλία και το Σουδάν μέσω αλιευτικών σκαφών που προορίζονταν για αυτή την αποστολή, και από το Σουδάν μεταφέρθηκαν στο Ιράν με διάφορους τρόπους. Άλλες ομάδες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε διάφορες χώρες μέσω πτήσεων της Yemenia αφού απέκτησαν διαβατήρια εξ αποστάσεως από τις νόμιμες περιοχές, ιδίως την Επαρχία Μαχρά, στα ανατολικά της χώρας”

Τα μέλη των Χούθι μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε αφρικανικές χώρες, πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, είτε στο Ιράκ είτε στο Ιράν.

Μαχητές των Χούθι
Μαχητές των Χούθι (AP Photo/Hani Mohammed)

Οι κινήσεις τους συντονίστηκαν από μια εξειδικευμένη μονάδα ασφαλείας του Ιράν και της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να διαχειρίζεται τη μεταφορά μεγάλων ομάδων μαχητών των Χούθι.

“Το δίκτυο ασφαλείας του Ιράν και της Χεζμπολάχ παρέχει όλες τις απαιτήσεις για τη μεταφορά αυτών των ομάδων μελών της μιλίτσιας των Χούθι και διευκολύνει τις διαδικασίες για αυτούς στα αεροδρόμια και στις ξένες χώρες που έχουν επιλεγεί ως ενδιάμεσοι σταθμοί για τη μεταφορά αυτών των εξτρεμιστών στο Ιράκ και το Ιράν” εξήγησε μία πηγή.

Δεδομένου ότι οι Χούθι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό μαχητών στη νέα ενιαία δύναμη, η επιρροή των ομάδων της Υεμένης στην περιοχή θα ενισχυθεί, δήλωσαν ειδικοί στην Al-Ain. Σύμφωνα με το εν λόγω μέσο, υπήρξε εικασία για το αν ο Χουσεΐν Αμπντουλάχ Μαστούρ αλ-Σαάμπαλ, ο ηγέτης των Χούθι που σκοτώθηκε στο Ιράκ στις 4 Αυγούστου, ήταν μέλος των ταξιαρχιών Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο αλ-Σαάμπαλ, που είχε τον βαθμό του Υποστράτηγου και σκοτώθηκε σε αμερικανικές επιδρομές σε τοποθεσίες της Καταΐμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ιρανικές αναφορές. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στην Al-Ain ότι συμμετείχε “στη νέα κεντρική δύναμη στο Ιράν”.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο στρατηγός ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τις ομάδες που αποστέλλονταν για εκπαίδευση σε εξειδικευμένα στρατόπεδα εκπαίδευσης μαζί με μέλη της Χεζμπολάχ. Η εκπαίδευση φέρεται να επιβλέπεται από ιρανούς ειδικούς σε οχυρωμένα στρατόπεδα στην πόλη Jurf al-Sakhar, βόρεια της Επαρχίας Babil, νότια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομές στην συγκεκριμένη πόλη την περασμένη εβδομάδα, στοχεύοντας μια βάση της Καταΐμπ Χεζμπολάχ. Αρκετοί μαχητές φέρεται να έχουν σκοτωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα