Τιμ Γουόλς: Ποιος είναι ο “εκλεκτός” της Κάμαλα Χάρις – Οι χειρισμοί του στη δολοφονία Φλόιντ και οι θέσεις του

Διαβάζεται σε 5'
Τιμ Γουόλς: Ποιος είναι ο “εκλεκτός” της Κάμαλα Χάρις – Οι χειρισμοί του στη δολοφονία Φλόιντ και οι θέσεις του
AP Photo/Adam Bettcher

Τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλς επέλεξε η Κάμαλα Χάρις για υποψήφιο αντιπρόεδρο στις αμερικανικές εκλογές. Η πορεία του στην πολιτική και οι απόψεις του για οικονομία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο 60χρονος Τιμ Γουόλς ήταν τελικά η επιλογή της Κάμαλα Χάρις για υποψήφιο αντιπρόεδρο στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Πρώην βετεράνος του στρατού και νυν Κυβερνήτης της Μινεσότα, με μακρά πορεία στην πολιτική και στο Κογκρέσο, κέρδισε την εσωτερική μάχη με τον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια, Τζος Σαπίρο που ήταν επίσης υποψήφιος για τη θέση.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται “ανακουφισμένοι” με την επιλογή της Χάρις. Ο Τραμπ μάλιστα φρόντισε ήδη να τον χαρακτηρίσει “επικίνδυνο εξτρεμιστή”.

Λίγο μετά την ανακοίνωση από την Χάρις, ο 60χρονος δήλωσε: “Είναι τιμή ζωής να συμμετέχω στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις. Είμαι τελείως… μέσα. Μου θυμίζει λίγο την πρώτη μέρα του σχολείου. Λοιπόν, ας το κάνουμε!”.

Ο Τιμ Γουόλς γεννήθηκε στη Νεμπράσκα και υπηρέτησε στην Εθνοφρουρά των ΗΠΑ για 24 χρόνια. Αργότερα εργάστηκε ως δάσκαλος και προπονητής ποδοσφαίρου, πριν ασχοληθεί με την πολιτική​​.

Είχε εκλεγεί κυβερνήτης της Μινεσότα για πρώτη φορά το 2018 και επανεξελέγη το 2022. Ως κυβερνήτης, έχει επικεντρωθεί σε θέματα όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η καθαρή ενέργεια. Έχει εισάγει πολιτικές για την παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων, την προστασία των δικαιωμάτων αναπαραγωγής και τη μετάβαση της Μινεσότα σε 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2040​

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης, αντιμετώπισε προκλήσεις όπως η πανδημία COVID-19 και οι κοινωνικές ταραχές μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ​.

Παρά το γεγονός ότι έχει παρουσιάσει μία προοδευτική εικόνα με τοποθετήσεις και μεταρρυθμίσεις που έχουν στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, η επιλογή του να να δηλώσει την υποστήριξή του στο Ισραήλ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την Αριστερά.

Έχει υποστηρίζει τα καθολικά δωρεάν σχολικά γεύματα για μαθητές, τα δικαιώματα ψήφου για πρώην έγκλειστους, τις άδειες οδήγησης για μετανάστες που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα, καθώς και την ψυχαγωγική κάνναβη, ενώ υπέγραψε νόμο που έκανε την άμβλωση «θεμελιώδες δικαίωμα».

 

Γιατί τον επέλεξε η Κάμαλα Χάρις

Πριν εκλεγεί ως κυβερνήτης της Μινεσότα το 2018, ο Γουόλς ήταν γνωστός μεταξύ των Δημοκρατικών, με τη 12ετή θητεία του στο Κογκρέσο. Μεταξύ άλλων που τον έχουν κάνει δημοφιλή είναι η ατάκα που χρησιμοποιεί για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για τον Τζ. Ντ. Βανς.

“Είναι απλά ένας περίεργος, παράξενος τύπος,” είπε ο Γουόλς για τον Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης συγκέντρωσης χρημάτων. Η φράση αυτή έγινε δημοφιλής σε αρκετούς Δημοκρατικούς – συμπεριλαμβανομένης της Καμάλα Χάρις.

Αν και η Μινεσότα δεν είναι μια πολιτεία πεδίου μάχης, η εκστρατεία της Χάρις μπορεί να ελπίζει ότι ο Γουόλς έχει διασυνοριακή απήχηση στη μεσοδυτική πλευρά σε μέρη όπως το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, κάτι που θα βοηθήσει στην απόφαση για αυτές τις εκλογές.

Έχει επίσης ιστορικό να θεσπίζει προοδευτική νομοθεσία στην πολιτεία του, ενώ την υπερασπίζεται με τρόπο που μπορούν να κατανοήσουν οι μετριοπαθείς και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι. Στην προηγούμενη θητεία του ως βουλευτής, μπόρεσε να κερδίσει σε μια περιφέρεια που έχει σημαντικό αριθμό αγροτικών και Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Η υπόθεση Φλόιντ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κάνναβη

Στις 26 Μαΐου 2020, την επομένη της δολοφονίας του Τζόρτζ Φλόιντ, ο Γουόλς ζήτησε δικαιοσύνη και χαρακτήρισε το βίντεο με τον αστυνομικό της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν να πιέζει τον λαιμό του θύματος «ανησυχητικό»: “Η έλλειψη ανθρωπιάς σε αυτό το ενοχλητικό βίντεο είναι αποκαρδιωτική. Θα λάβουμε απαντήσεις και θα αναζητήσουμε δικαιοσύνη”.

Η αρχική απάντηση του Walz στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες μετά τη δολοφονία του Φλόιντ επικρίθηκε από πολιτικούς αντιπάλους και άλλες ομάδες. Αργότερα απάντησε διατάζοντας το νομοθετικό σώμα της Μινεσότα να συγκληθεί εκ νέου για ειδικές συνεδριάσεις σχετικά με τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας και τη λογοδοσία.

Αφού η αστυνομική μεταρρύθμιση απέτυχε να περάσει την πρώτη ειδική σύνοδο τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη ειδική σύνοδος τον Ιούλιο. Στις 21 Ιουλίου, το νομοθετικό σώμα ψήφισε σημαντική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας. Ο νέος συμβιβαστικός νόμος περιελάμβανε μια περιορισμένη απαγόρευση της αστυνομίας να χρησιμοποιεί πνιγμούς, εφόσον οι αστυνομικοί δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης απαιτούσε εκπαίδευση των αξιωματικών για την αντιμετώπιση ατόμων με αυτισμό ή σε κρίση ψυχικής υγείας και εκπαίδευση αποκλιμάκωσης για καταστάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν ασταθείς. Δημιούργησε επίσης μια ειδική ανεξάρτητη μονάδα ερευτών για θανατηφόρες αστυνομικές συγκρούσεις.

Οι θέσεις του στην κρίση του 2008 και το δικαίωμα στην άμβλωση

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2008 τάχθηκε επανειλημμένα κατά της χρήσης χρημάτων των φορολογουμένων για τη διάσωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, καταψήφισε το νομοσχέδιο 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αγόραζε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία από αυτά τα ιδρύματα.

Για τους ίδιους λόγους, τον Δεκέμβριο του 2008, καταψήφισε το νομοσχέδιο που προσέφερε 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά δάνεια για τη διάσωση των μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων της χώρας.

Παράλληλα, έχει υποστηρίξει τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης ως κυβερνήτης της Μινεσότα. Ως υποψήφιος κυβερνήτης το 2017, μεταξύ άλλων είπε: «Έχουμε την ευκαιρία στη Μινεσότα να αντικαταστήσουμε την τρέχουσα αποτυχημένη πολιτική με μια που δημιουργεί φορολογικά έσοδα, αυξάνει θέσεις εργασίας, δημιουργεί ευκαιρίες, προστατεύει τα παιδιά και εμπιστεύεται τους ενήλικες να λαμβάνουν προσωπικές αποφάσεις με βάση τις προσωπικές τους ελευθερίες».

Ο Γουολς υποστηρίζει τα δικαιώματα των LGBTQ ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των νόμων κατά των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το 2007, έλαβε βαθμό 90% από την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη μεγαλύτερη οργάνωση για τα δικαιώματα των LGBT της χώρας.

Ως κυβερνήτης, έχει υπογράψει μια σειρά από νομοσχέδια που υποστηρίζουν την LGBTQ κοινότητα.

Το 2023, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που απαγόρευε την πρακτική της θεραπείας μετατροπής.

Τέλος, υποστηρίζει τα δικαιώματα άμβλωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα