Δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο: 8 προτάσεις εντός και εκτός πόλης

Διαβάζεται σε 9'
Ο πόλεμος των ρομαντικών
Ο πόλεμος των ρομαντικών

Πού μπορείς να ψυχαγωγηθείς δωρεάν την Παρασκευή 9 Αυγούστου και το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Αυγούστου στην Αθήνα κι όχι μόνο.

Οι μέρες του καλοκαιριού διαδέχονται η μία την άλλη, και εμείς προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Παρασκευή 9 Αυγούστου και το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Αυγούστου στην Αθήνα και όχι μόνο.

Ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, πραγματοποιούνται στην πόλη και σε κοντινούς προορισμούς από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς με δωρεάν είσοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

“Η Ζωή μιας απώλειας” – Δωρεάν στο ΓΑΚ/Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Ο Θανάσης Λάλας εκθέτει για πρώτη φορά στο ΓΑΚ/Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας 30 ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν σε 168 ώρες, ως ένα έργο. Ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει ότι πρόκειται για έργα που αποδεικνύουν την ζωή που κρύβει μία απώλεια. Μια απώλεια που εξελίσσεται σε πένθος και εξωραΐζεται μέσω της δημιουργίας, του χρώματος και της φόρμας σε γιορτή. Η Ύδρα συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει, σχεδόν όλο τον Αύγουστο, στην πιο μεγάλης έντασης τουριστική περίοδο, συνεχίζει να είναι το Κέντρο Τέχνης, Έρευνας και Διανόησης.

Τα 30 αυτά έργα, ο Λάλας τα τοποθετεί στην «Art Brut» περίοδο του, επειδή δημιουργήθηκαν σε 168 ώρες, με σκοπό να ξεπεράσει ο ίδιος ο δημιουργός τους, την απώλεια του πατέρα. Ο μόνος λόγος δημιουργίας αυτών των έργων ήταν «… να κολυμπήσει η ψυχή μου σε πιο ήρεμα νερά και να συνεχίσω το ταξίδι μου, υπερβαίνοντας την ψυχική αναπηρία που προκαλεί ένας θάνατος, μια απώλεια τόσο καθοριστική για ψυχική ηρεμία». Τα 30 αυτά έργα, κρατήθηκαν 20 χρόνια στο σκοτάδι, μακριά από τα βλέμματα των πολλών.

Ο πόλεμος των ρομαντικών- Δωρέαν -Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός

9 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:30
Πύργος Μπαζαίου, Νάξος

Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Χορογραφία: Θεανώ Ξυδιά
Χορεύει η Ναταλία Μπάκα

Η καλλιτεχνική σύγκρουση που γνώρισε η ρομαντική εποχή, ανάμεσα στους συνθέτες της, με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις, αναδεικνύεται μέσα από ένα σπάνιο ρεσιτάλ πιάνου του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη σε συνδυασμό με την πρωτότυπη κινησιολογική συνερμηνεία δύο χορευτριών επί σκηνής, της Θεανώς Ξυδιά και της Ναταλίας Μπάκα. Η παράσταση Ο πόλεμος των ρομαντικών επιχειρεί να ταξιδέψει το κοινό στα μέσα του 19ου αιώνα, με άξονα τη σύγκρουση ανάμεσα στη μουσική αισθητική του Γιοχάννες Μπραμς και του Φραντς Λιστ.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν δύο εμβληματικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου, οι τέσσερις μπαλάντες του Μπραμς και η σονάτα σε σι ελάσσονα του Λιστ, που απηχούν δύο εντελώς διαφορετικές, ενδεχομένως αντικρουόμενες μουσικές προσεγγίσεις, οι οποίες έπαιξαν καίριο ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη της μουσικής. Η συνθήκη του ιστορικού χώρου, του Πύργου Μπαζαίου, μνημείου του 17ου αιώνα στην ενδοχώρα της Νάξου, θα λειτουργήσει ως το πλαίσιο όπου θα αναπτυχθεί ο διάλογος μουσικής και σώματος, σε ένα ενιαίο σύνολο.

Αλέξης Κυριτσόπουλος – Ξένιος: Δωρεάν Έκθεση στο Radisson Blu Park Hotel

H διεύθυνση του ξενοδοχείου Radisson BLU PARK HOTEL, ATHENS – στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» – που διοργανώνεται για 12η χρονιά και με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Αθανασίου, παρουσιάζει έργα του εικαστικού Αλέξη Κυριτσόπουλου με τίτλο “Ξένιος”. Η έκθεση θα περιλαμβάνει 30 ζωγραφικά έργα από την συλλογή του καλλιτέχνη και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 12 Αυγούστου 2024.

Στην παρούσα έκθεση ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με μορφοπλαστικό όπλο την ιδιαίτερη προσωπική, ανεπιτήδευτη, ενστικτώδη και ταυτόχρονα πειθαρχημένη γραφή του επιχειρεί μια νέα διήγηση με πολλαπλές αναγνώσεις. Με πρωταγωνιστή το χρώμα και όχι την γραμμή ερμηνεύει ιστορίες-παραμύθια εμπνευσμένα από την παράδοση, την λογοτεχνία, την ιστορία, την αττική κωμωδία και τον Αριστοφάνη, το λαϊκό θέατρο, κ.ά. Προκαλεί τον θεατή να ψηλαφίσει την σκέψη του. Εικόνες υπέροχα ζωηρές από ακρυλικά, τέμπερες, μολύβια αλλά και φθηνά υλικά όπως χαρτιά, χαρτόνια, λαδόκολλες και κολλάζ με έντονα και φωτεινά χρώματα πρωταγωνιστούν στην επιφάνεια του καμβά και διαμορφώνουν έναν χρωματιστό παραμυθένιο κόσμο από χαρακτήρες. Φιγούρες όπως ο Δον Κιχώτης, ο Καραγκιόζης, η κυρά Σαρακοστή αλλά και τοπία με εξωτικά της θάλασσας πρωταγωνιστούν στον μουσικό του κόσμο άλλοτε αυτοβιογραφικά και άλλοτε με λεπτό κοινωνικό και εν μέρει σατιρικό σχολιασμό. Μουσική, χρώμα και ενίοτε λέξεις αποτελούν το δομικό στοιχείο της εικόνας καθορίζοντας τα σχήματα των μορφών του.

18ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας

Από τις 27 Ιουλίου παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες μουσικής δωματίου, συναυλίες κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού, ρεσιτάλ, βραδιές ποίησης και μουσικής. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στις 24 Αυγούστου με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη με μια μαγευτική βραδιά έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

Επιλέχθηκε για άλλη μια φορά την παραλία της Αύρας, γιατί εκεί, πλάι στο κύμα, οι καλοκαιρινές συναυλίες είναι μοναδικές. Στην πόλη της Αίγινας, συναντιόμαστε στον περίβολο του Ναού του Σωτήρα με την υπέροχη ακουστική. Τρεις βραδιές μας θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο Μολφέση στην Παχειοράχη με την μοναδική θέα. Το πρόγραμμα στο aeginamusicfestival.com.

 

Παράσταση / Δράση για παιδιά και εφήβους-
Χίλιοι λόγοι για να τσακωθείς- Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός- Δωρεάν

9 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο
Κείμενο, σκηνοθεσία: Αργυρώ Ταμβάκου
Σκηνοθεσία εθελοντών: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής
Πρωτότυπη μουσική: Στρατής Στηλ
Κοστούμια: Μαρία Γιαννακούλια
Σκηνικά, σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Κίνηση: Γιάννης Οικονομίδης (Johnny O)
Ερμηνεύουν: Νόνικα Μαλκουτζή, Θάνος Ξενάκης, Αίσων Χαρατσάρης, Αργυρώ Ταμβάκου
ΑΜΚΕ: ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η νέα θεατρική παράσταση Χίλιοι λόγοι για να τσακωθείς της ομάδας Τικ Τακ Ντο μάς καλωσορίζει σε ένα φανταστικό ταξίδι ανακάλυψης και αναγνώρισης των συναισθημάτων. Ο Μάρκος, ένας νεαρός, είναι συνεχώς θυμωμένος και βρίσκει χίλιους λόγους για να τσακώνεται. Με τον θυμό του αντιμετωπίζει ό,τι συμβαίνει γύρω του. Κρατά πάντα την ασπίδα και το ξύλινο σπαθί του κοντά. Όταν θα χάσει τα αντικείμενα αυτά, αναγκάζεται να παραγγείλει καινούρια… «Κύριε Μάρκο, η εταιρία Σπαθί και Ασπίδα σας ευχαριστεί πολύ για την παραγγελία. Με αυτό το γράμμα σάς ανακοινώνουμε ότι από φέτος άλλαξε η διαδικασία παράδοσης ασπίδων και σπαθιών. Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη για την ταλαιπωρία. Στο χάρτη, που στο κουτί θα βρείτε, είναι σημειωμένα τέσσερα σημεία, χρειάζεται τα κάστρα αυτά τη σφραγίδα τους να δώσουν για να σας αποσταλεί η παραγγελία. Παρακαλώ μην παραβλέπετε καμία οδηγία. Σας χαιρετούμε φιλικά, Σπαθί και Ασπίδα, ΑΜΕ (Ανώνυμη Μονοπωλιακή Εταιρία)».

Θέατρο- Σχέδιο Αντιγόνη

9, 10 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Κοζάνη

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Μετάφραση: Σοφία Νικολαΐδου
Σκηνοθεσία, διασκευή: Σοφία Αντωνίου
Σκηνικά, κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Ηχητικός σχεδιασμός: Ecati
Επιμέλεια κίνησης: Μέλπω Βασιλικού
Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony
Βοηθοί σκηνοθέτριας: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Κύρινα

Olympic Festival Paris 2024 – Δωρεάν στο ΚΠΙΣΝ

Από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), διοργανώνει το Olympic Festival Paris 2024. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μετατρέπεται σε ένα μοναδικό σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους στο πλαίσιο των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024. Μπορεί φέτος το καλοκαίρι η καρδιά της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης να χτυπά στη Γαλλία, όμως όλες και όλοι μπορούν να πάρουν μια γεύση από τους 33ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Olympic Festival Paris 2024.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την αναμετάδοση της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Επιπλέον, κάθε μέρα από τις 19:00 έως τις 21:00, ένα πλούσιο πρόγραμμα από αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά και μεταδόσεις των Αγώνων από το πρωί στο Park Kiosk, συνθέτουν το παζλ του Olympic Festival Paris 2024. Περισσότερα στο snfcc.org.

 

Από την ομάδα Εν Δυνάμει ερμηνεύουν οι: Χριστίνα Ασλανίδη, Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Ελένη Δημοπούλου, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Σοφία Κύρινα, Στέφανος Λέντζης, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Παναγιώτης Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χρήστος Σιούμης, Μαρία-Ταρσή Χελά
Από την τοπική κοινότητα ερμηνεύουν οι: Αλεξία Αντωνιάδου, Φωτεινή Γούλκα, Φώφη Ζαγορίτου, Γιώργος Κακαβέλης, Σόνια Κούτσιανου, Αντώνης Κύρινας, Αριστείδης Μπουρνιώτης, Ηλίας Μπουρνιώτης, Χάρης Σισμανίδης, Βαγγέλης Ταχματζίδης, Ανθή Χονδρογιάννη
AMKE: MASTERSKAYA

Η Ομάδα Εν Δυνάμει, μετά από μια μακρά ερευνητική πορεία πάνω στη νέα δραματουργία, συνδιαλέγεται για πρώτη φορά με ένα κλασικό κείμενο, την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Μια κοινωνική ομάδα που συγκρούεται καθημερινά με το κράτος, την κοινωνία, τους νόμους και τη νοοτροπία των συμπολιτών μας στα θέματα της αποδοχής, της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ένταξης αναρωτιέται αν ζει σε έναν δίκαιο κόσμο, αν οι νόμοι δημιουργούνται για να προστατεύουν τους ανθρώπους ή το αντίθετο. Αναρωτιέται μέχρι πού θα έφτανε για τα πιστεύω της. «Το αδύνατο δεν γίνεται», λέει η Ισμήνη στον πρόλογο, εμείς όμως οφείλουμε να το επιχειρήσουμε. Η ιστορία της Αντιγόνης είναι γραμμένη για να μας εμπνέει. Παντού και πάντα.

Μουσικό θέατρο- ΝΥΚΛΙΑΝΟΙ

9, 10 Αυγούστου 2024 / Ώρα έναρξης: 21:15
Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, παλαιά Καρδαμύλη, Αύλειος χώρος

Δραματουργία, σκηνοθεσία, πρωτότυπη μουσική: Φένια Παπαδόδημα
Εικαστικός: Γιώργος Κόρδης
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Χριστογιαννόπουλος
Ερμηνεύουν: Φένια Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Κώστας Μπαλταζάνης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Θωμάς Μελετέας, Παναγιώτης Κωστόπουλος
ΑΜΚΕ: ΜΑΡΙΝΑ

Στον πύργο των Μούρτζινων, στην παλαιά Καρδαμύλη, μνημείο που μαρτυρεί την ιστορία των τελευταίων Παλαιολόγων, η Φένια Παπαδόδημα μας ξεναγεί στη χώρα των Νυκλιάνων. Έναν τόπο και έναν κόσμο σκληρό αλλά και σαγηνευτικό, όπου ο θάνατος είναι διαρκώς παρών. Μέσα από την πρωτότυπη μουσική της, τις προσωπογραφίες του Γιώργου Κόρδη ζωγραφισμένες πάνω σε πέτρες που προβάλλονται στους τοίχους του πύργου, τα κείμενα –Μάνη του Πάτρικ Λη Φέρμορ, «Νέκυια» του Ομήρου, λαογραφικές, φιλοσοφικές μελέτες και προφορικές παραδόσεις– η παράσταση πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας μέσα σε μια σκληρή πατριαρχική οικογένεια. Την αδυναμία αλλά και τη δύναμή της. Την κραυγή και το νανούρισμά της. Το όριο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Σ’ αυτό το ομιχλώδες, μετέωρο «ανάμεσα» της Μάνης. Μαζί της ένα σύνολο κορυφαίων μουσικών.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα