Καλαμάτα: Από την Τουρκία ξεκίνησαν οι 77 διασωθέντες μετανάστες, ανάμεσά τους 35 ανήλικοι

Διαβάζεται σε 2'
Μετανάστες - πρόσφυγες (φωτογραφία αρχείου)
Μετανάστες - πρόσφυγες (φωτογραφία αρχείου) INTIME

Πέντε μέρες βρίσκονταν εν πλω οι 77 μετανάστες που διασώθηκαν κοντά στην Πύλο. Μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά.

Έφτασαν στην Καλαμάτα οι 77 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης (06/08) 112 ν.μ. ΝΔ της Πύλου, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο αργά το βράδυ της Δευτέρας (05/08).

Άμεσα το σκάφος τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Οι 77 μετανάστες περισυνελέγησαν από κρουαζερόπλοιο που έπλεε στην περιοχή και οδηγήθηκαν προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ,  οι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν με λάντζες στον χώρο των αποθηκών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά, έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή τους και αναχωρήσουν για οργανωμένη δομή φιλοξενίας μεταναστών στην ενδοχώρα.

Ανάμεσα στους 77 διασωθέντες να σημειωθεί ότι βρίσκονται και 35 ανήλικοι εκ των οποίων 14 είναι παιδιά κάτω των 12 ετών.

Όπως είπαν, είχαν ξεκινήσει από κάποιο λιμάνι από την περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία, βρίσκονταν στο νερό 5 μέρες και προορισμός τους ήταν η Ιταλία.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας τους περίμεναν εθελοντές του Π.Τ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και συνεργείο του ΕΟΔΥ για την διενέργεια rapid test. Όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους, ενώ μερικοί αντιμετώπιζαν κάποια δερματολογικά ζητήματα και γι’ αυτό το μεσημέρι στον χώρο έφτασε και δερματολόγος για να τους εξετάσει.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και η προανάκριση από το κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για να διαπιστωθεί αν μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονται και άτομα που εμπλέκονται με την διακίνηση τους και, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εξετάζονται 3 εκ των 77.

Αναλυτικά σύμφωνα με την καταγραφή τους από το κεντρικό Λιμεναρχείο στο χώρο των αποθηκών φιλοξενούνται: 46 Αιγύπτιοι ( όλοι άνδρες 23 ενήλικες και 23 ανήλικοι), 16 Ιρανοί (9 ενήλικες άνδρες, 4 ενήλικες γυναίκες, 2 ανήλικα αγόρια και 1 ανήλικο κορίτσι), 12 Σύριοι (2 ενήλικες άνδρες, 2 ενήλικες γυναίκες, 4 αγόρια και 4 κορίτσια), 2 Σουδανοί (ένας άνδρας και μια γυναίκα) καθώς και ένας υπήκοος Αφγανιστάν.

Από τα ξημερώματα ειδοποιήθηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες καθώς και η πολιτική προστασία του Δήμου Καλαμάτας και προετοιμάστηκε ο χώρος στις αποθήκες με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ συνέβαλαν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός καθώς και η εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καλαμάτας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα