Ο Γιαχία Σινουάρ νέος ηγέτης της Χαμάς – Ποιος είναι

Διαβάζεται σε 1'
Γιαχία Σινουάρ
Γιαχία Σινουάρ AP Photo/Adel Hana

Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ αναλαμβάνει την ηγεσία της Χαμάς. Εντάχθηκε στην οργάνωση από την ίδρυσή της το 1987. Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (06/08) πως ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Νωρίτερα σήμερα, το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει πως ο Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρουίς είχε αναλάβει προσωρινά τα ηνία του κινήματος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2017 επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννήθηκε στη Χαν Γιούνις, μια πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση).

Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες», σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα