Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ “θωρακίζεται” ενώ το Ιράν ετοιμάζεται για σκληρά αντίποινα

Διαβάζεται σε 5'
Δυνάμεις του ιρανικού στρατού
Δυνάμεις του ιρανικού στρατού (Iranian Army via AP)

Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή με τις δυνάμεις του Ιράν να υπόσχονται “σκληρά αντίποινα” και τις ΗΠΑ να καλούν σε αποκλιμάκωση. Οι τελευταίες εξελίξεις.

Σε “τεντωμένο σχοινί” βρίσκεται η Μέση Ανατολή με τη διεθνή κοινότητα να αναμένει από μέρα σε μέρα την επίθεση του “Άξονα της Αντίστασης” στο Ισραήλ, σε απάντηση της δολοφονίας Χανίγια στην Τεχεράνη την προηγούμενη Τετάρτη (30/7).

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε και με ποιο τρόπο θα “χτυπήσουν” το Ιράν και οι σύμμαχοί του, ωστόσο δημοσίευμα της Jerusalem Post χτες, Τρίτη (6/8), οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από Χεζμπολάχ και Ιράν ενώ σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης Alma η επίθεση του Ιράν θα περιλαμβάνει βαλλιστικούς και πυραύλους κρούς, καθώς και drones που θα εκτοξευτούν από τη δυτική πλευρά της χώρας. Δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης χτες πως καταγράφηκε κινητικότητα στους εκτοξευτές πυραύλων στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ “θωρακίζουν” το Ισραήλ

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ έστειλαν πρόσθετα πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, τα οποία είναι ικανά να αμυνθούν έναντι πυραύλων.

“Προσαρμόσαμε τη στρατιωτική μας παρουσία για να ενισχύσουμε την προστασία των δυνάμεών μας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Μέριλαντ. “Για να διατηρήσουμε την παρουσία της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων μας στη Μέση Ανατολή, διέταξα το USS Abraham Lincoln να αντικαταστήσει το USS Theodore Roosevelt αργότερα αυτό το μήνα”, ανέφερε, προσθέτοντας πως διέταξε να μεταφερθούν “περισσότερα καταδρομικά και αντιτορπιλικά ικανά για την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή”.

“Μια άλλη μοίρα μαχητικών έχει επίσης αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει τις δυνατότητες αμυντικής αεροπορικής υποστήριξης εδώ”, τόνισε.

Ανταλλαγή πυρών Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εξαπέλυσε χτες η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ κοντά στην πόλη Άκρε στο βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας, όμως, ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα πολυαναμενόμενα αντίποινα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αρκετοί άμαχοι, τουλάχιστον 19, τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε και 30 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, σε τμήματα προς το Γκολάν και προς τη Γαλιλαία.

Ακολούθησε επίθεση – απάντηση του ισραηλινού στρατού. Oι IDF δήλωσαν ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) έπληξε μια δομή που “χρησιμοποιείται από τρομοκράτες της Χεζμπολάχ” στην περιοχή Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου και μια δομή στην περιοχή Khiam στο νότιο Λίβανο.

Σημειώνεται, ότι σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η Washington Post, την Τρίτη (6/8), καθώς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της για τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, το Ισραήλ δεν σχολίασε άμεση την δολοφονική επίθεση στον Ισμαήλ Χανίγια αλλά παραδέχτηκε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι είναι υπεύθυνο για αυτή.

Μέχρι τώρα, παρά τις κατηγορίες Χαμάς και Ιράν ότι δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν τον Χανίγια, το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει δημόσια την εμπλοκή του.

Οι ΗΠΑ καλούν σε αποκλιμάκωση

Ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε για πρώτη φορά δημόσια από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε “κλιμάκωση”, που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.

«Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη, θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», συνέχισε ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανική Χεζμπολάx.

Χεζμπολάχ: Τα αντίποινα κατά του Ισραήλ θα είναι ισχυρά

Χθες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, το βράδυ της προηγουμένης, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Σε ομιλία του προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ θα απαντήσει «μόνη της ή στο πλαίσιο μιας ενιαίας απάντησης ολόκληρου του άξονα της αντίστασης, υπό την ηγεσία της Τεχεράνης και η οποία συγκεντρώνει τους συμμάχους της στην περιοχή. Η απάντηση της Χεζμπολάχ στις ισραηλινές επιθέσεις θα είναι ισχυρή και αποτελεσματική“, συνέχισε ο Νασράλα.

Σημειώνεται πως την στιγμή που ο Χασάν Νασράλα ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει την ομιλία, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό, με αυτόπτες μάρτυρες να λένε ότι οι πτήσεις δημιούργησαν έναν από τους πιο εκκωφαντικούς υπερηχητικούς κρότους, που έχουν ακούσει οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια.

Τα αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου τρεις φορές με χαμηλές πτήσεις που έγιναν μέσα σε διάστημα 30 λεπτών, με το Ισραήλ να προχωρά σε επίδειξη ισχύος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα