Ο νομπελίστας Μοχάμεντ Γιούνους προσωρινός ηγέτης του Μπανγκλαντές

Διαβάζεται σε 3'
Ο Muhammad Yunus
Ο Muhammad Yunus AP Photo/ Mahmud Hossain Opu

Καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές αναλαμβάνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Γιούνους.

Ο νομπελίστας Μοχάμεντ Γιούνους, χρόνιος πολιτικός αντίπαλος της ανατραπείσας πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, ορίστηκε προσωρινός ηγέτης της χώρας.

Ο 84χρονος διορίστηκε μία ημέρα αφότου η Χασίνα εγκατέλειψε τη χώρα, μετά από εβδομάδες μαζικότατων αιματηρών διαδηλώσεων, που είχαν ως κύριο αίτημα την παραίτησή της.

Όπως επισημαίνει το BBC, οι φοιτητές που ηγήθηκαν των δυναμικών κινητοποιήσεων στη χώρα και κατάφεραν να ανατρέψουν τελικά την Χασίνα, είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του στρατού και πίεσαν ώστε να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης ο Γιούνους.

Η ανακοίνωση του διορισμού του Γιούνους έγινε από τον κύριο συντονιστή των διαδηλώσεων, Ναχίντ Ισλάμ, ο οποίος ήταν μεταξύ μιας ομάδας που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Σαχάμπουντιν, την Τρίτη (6/8). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Ο κ. Γιούνους δεν παρευρέθηκε, σύμφωνα με τους NYT.

“Δημιουργούμε μια κυβέρνηση σε μια εξαιρετική κρίσιμη κατάσταση”, δήλωσε ο Ασίφ Ναζρούλ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, που ήταν επίσης παρών στη συνάντηση με τον πρόεδρο. “Η θητεία της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί”, είπε, επισημαίνοντας πως είναι ακόμα αβέβαιο το χρονικό διάστημα που θα διατηρήσει ο Γιούνους τα νέα του καθήκοντα.

Τα υπόλοιπα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση.

Διαδηλωτές στη Μπάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές
Διαδηλωτές στη Μπάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές (AP Photo/Rajib Dhar)

Ο Μοχάμεντ Γιούνους έχει δύο άμεσα καθήκοντα, επισημαίνει δημοσίευμα των New York Times.

Πρώτον, θα πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη σε μια χώρα 170 εκατομμυρίων πολιτών, που έχει ταραχθεί από μαζικότατες φοιτητικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν σκοτώσει περίπου 300 ανθρώπους.

Και δεύτερον, θα πρέπει να καθορίσει τον ρόλο της προσωρινής κυβέρνησης και ποια θα είναι η εντολή της μέχρι να διεξαχθούν εκλογές στο Μπανγκλαντές για την εκλογή νέου ηγέτη.

Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Μπανγκλαντές
Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Μπανγκλαντές (AP Photo/Abid Hasan)

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιούνους ήταν πρωτοπόρος στην ιδέα της μικροχρηματοδότησης – δανεισμός σε ανθρώπους πολύ φτωχούς για να λάβουν τραπεζικά δάνεια ώστε να βρουν οικονομικές ευκαιρίες – και έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 για το έργο του, μαζί με την Grameen Bank, το ίδρυμα που ίδρυσε το 1983.

Το 2007, όταν το Μπανγκλαντές βρισκόταν υπό μια στρατιωτικά υποστηριζόμενη προσωρινή κυβέρνηση, ο κ. Γιούνους ξεκίνησε ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο, ωστόσο, σύντομα διέλυσε και αποχώρησε από την πολιτική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα