Ρωσία: Συνεχίζεται η ουκρανική εισβολή στην Κουρσκ – Η αντίδραση του Πούτιν

Διαβάζεται σε 4'
Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ
Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ Governor of Kursk region telegram channel via AP

Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως πρόκειται για μεγάλη πρόκληση της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «άλλη μια μεγάλη πρόκληση», μετά από αναφορές των αμυντικών αξιωματούχων ότι ουκρανικά στρατεύματα διέσχισαν την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, την Τρίτη (6/8).

Η Μόσχα δήλωσε ότι τα στρατεύματα, που απαρτίζονται από 11 τανκς και πάνω από 20 θωρακισμένα οχήματα μάχης, διέσχισαν τα σύνορα κοντά στην πόλη Σούντζα, 10 χλμ από την πρώτη γραμμή.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις που μεταδόθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (7/8), ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν ότι η «προέλαση» στην περιοχή Κουρσκ είχε σταματήσει με τις ρωσικές δυνάμεις να «συνεχίζουν να καταστρέφουν τον αντίπαλο σε περιοχές αμέσως γειτονικές με τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα».

Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο κ. Γκερασίμοφ δήλωσε επίσης ότι έως και 1.000 ουκρανοί στρατιώτες είχαν εισέλθει στην περιοχή με σκοπό την κατάληψη της περιοχής γύρω από την πόλη Σούντζα, και ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη σκοτώσει 100 άνδρες και τραυματίσει άλλους 215. Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις ρωσικές κατηγορίες.

Αεροπορικές επιδρομές στην Κουρσκ – Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το BBC.

Μιλώντας πριν από μια συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «αδιάκριτους πυροβολισμούς» σε κτίρια και κατοικίες.

Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ
Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ Governor of Kursk region telegram channel via AP

Μάλιστα, αναφέρθηκε πως οι μάχες διαδραματίστηκαν σε διάφορα χωριά σε ρωσικό έδαφος την Τρίτη. Ακολούθησαν ουκρανικές αεροπορικές επιθέσεις που σκότωσαν τρεις πολίτες και συνεχίστηκαν μέχρι τη νύχτα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Είκοσι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, τραυματίστηκαν από τον ουκρανικό βομβαρδισμό της παραμεθόριας περιοχής, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εμπόδισε τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το να προχωρήσουν «βαθιά στο ρωσικό έδαφος» στην περιοχή Κουρσκ και είπε ότι κατέστρεψε αρκετά ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν στην Κουρσκ, όπου οι τοπικές αρχές παρότρυναν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και ακυρώθηκαν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις.

Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ
Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ Governor of Kursk region telegram channel via AP

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και επαληθεύτηκαν από το BBC, έδειχναν μαχητικά αεροσκάφη να πετούν χαμηλά στην περιοχή την Τρίτη.

Ο προσωρινός περιφερειάρχης, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάσταση, η οποία είπε ότι ήταν υπό έλεγχο.

Ο κ. Σμιρνόφ δήλωσε, επίσης, ότι αρκετές χιλιάδες άτομα είχαν εγκαταλείψει την περιοχή λόγω των επιθέσεων και πρόσθεσε ότι γιατροί από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη κατευθύνονταν για να προσφέρουν βοήθεια.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη σχολιάσει καμία από τις αναφορές για τα γεγονότα στην Κουρσκ.

Ένας συνταγματάρχης του ουκρανικού στρατού, ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ, δήλωσε στο σημαντικό κανάλι Nexta ότι η επίθεση ήταν «προληπτική».

Με τις ουκρανικές δυνάμεις ήδη να είναι υπερφορτωμένες και αριθμητικά κατώτερες, κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν όσα μπορούν να επιφέρουν τέτοιες διασυνοριακές επιδρομές. Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη εισβολή στη Ρωσία από μαχητές με βάση την Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα