Σπύρος Μιχαλόπουλος: Ο “Άγιος Έρωτας” δεν είναι remake του “Άγγιγμα Ψυχής”

Διαβάζεται σε 8'
Ο σκηνοθέτης Σπύρος Μιχαλόπουλος με τους πρωταγωνιστές Δημήτρη Γκοτσόπουλο και Δανάη Παππά
Ο σκηνοθέτης Σπύρος Μιχαλόπουλος με τους πρωταγωνιστές Δημήτρη Γκοτσόπουλο και Δανάη Παππά ALPHA TV

Ο σκηνοθέτης της νέας σειράς “Άγιος Έρωτας”, Σπύρος Μιχαλόπουλος, μιλά στο NEWS 24/7 για την συγκλονιστική ιστορία που θα δούμε και απαντά σε όσους τη συγκρίνουν με το “Άγγιγμα Ψυχής”.

Πληθώρα καινούργιων σειρών μυθοπλασίας καταφθάνει αυτή τη σεζόν στην ελληνική τηλεόραση, ενώ ορισμένες εξ αυτών έχουν αρχίσει ήδη να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών με την “ιντριγκαδόρικη” θεματική, το ταλαντούχο καστ και την ενδιαφέρουσα ιστορία τους.

Ο “Άγιος Έρωτας”, η νέα καθημερινή δραματική σειρά εποχής του Alpha, που φιλοδοξεί να γίνει μετά τον επιτυχημένο “Σασμό” η νέα μας συνήθεια, αποτελεί ένα “τρανταχτό” παράδειγμα. Πρόκειται για μια δυνατή ιστορία αγάπης που αναμένεται να καθηλώσει το κοινό, και μια εξαιρετική πλειάδα ηθοποιών που υπόσχεται δυνατές ερμηνείες.

Σκηνοθέτης της νέας σειράς είναι ο αγαπητός και ταλαντούχος Σπύρος Μιχαλόπουλος, ο οποίος μάς έχει χαρίσει εξαιρετικές στιγμές στην ελληνική τηλεόραση, αφού έχει “υπογράψει” σπουδαίες δουλειές όπως οι: “Βέρα στο δεξί”, “Έρωτας”, “Η Επιστροφή”, “Άγριες Μέλισσες”, “Ο Όρκος”, με τους “Πανθέους” πέρυσι να είναι η πιο πρόσφατη.

Η σειρά ακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού ιερέα και καθηγητή θεολογίας που αναστατώνει μια μικρή πόλη με την άφιξή του. Εκτός από γοητεία, όμως, κρύβει και μυστικά. Κανείς δεν γνωρίζει ότι βρίσκεται εκεί διψώντας για εκδίκηση. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, πόσο μάλλον ο ίδιος, ότι η νεαρή κόρη του ισχυρότερου άντρα της περιοχής θα αποδειχθεί για εκείνον η μεγαλύτερή του δοκιμασία.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της σειράς, ο Σπύρος Μιχαλόπουλος μιλά στο NEWS 24/7 για τα όσα πραγματεύεται ο “Άγιος Έρωτας” και τον αδιέξοδο έρωτα που θα δούμε στο επίκεντρο της ιστορίας, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να “θιχτεί” η θρησκευτική πίστη των θεατών, αλλά και ότι η σειρά δεν έχει καμία σχέση με το “Άγγιγμα Ψυχής”, όπως πολλοί διατείνονται διαβάζοντας την υπόθεση.

Ο Σπύρος Μιχαλόπουλος στα γυρίσματα του "Άγιος Έρωτας" ALPHA TV

Φέτος αναλάβατε τη σκηνοθεσία μιας νέας σειράς, στον Alpha, με τίτλο “Άγιος Έρωτας”. Τι σας έκανε να πείτε το “ναι” σ’ αυτή τη δουλειά; Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον;

Η αλήθεια είναι ότι αποδέχτηκα την πρόταση του Alpha και της εταιρείας Prima visione, εξαιτίας του σεναρίου και των συνθηκών παραγωγής. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση με πολύ δυνατούς συντελεστές είτε πίσω από τις κάμερες, παραγωγή σενάριο, είτε μπροστά από αυτές, δυνατό cast. Είναι και το κανάλι που έχει μεγάλη πείρα στη μυθοπλασία. Όλα αυτά είναι εγγυήσεις για μια σοβαρή δουλειά.

Πρόκειται ξανά για μια σειρά εποχής, μετά από τους “Πανθέους” πέρυσι στον ΣΚΑΙ. Όμως, το ύφος φαίνεται να διαφέρει αρκετά, ενώ έχει έντονο το σκοτεινό στοιχείο. Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς την σειρά;

Η σειρά είναι εποχής όντως, διαδραματίζεται σε μια χρονική περίοδο που πιάνει από το 1957 έως το 1965. Ξεκινάει από μια μετεμφυλιακή Ελλάδα σε μια επαρχιακή κωμόπολη, όπου τα μίση, τα πάθη και οι κοινωνικές ανισότητες είναι πολύ έντονες. Πραγματεύεται όμως μια πολύ δυνατή και αδιέξοδη ερωτική ιστορία. Δεν είναι σκοτεινά χρόνια, αλλά χρόνια όπου υπάρχει η ανάγκη να φωτιστούν κάποιες πτυχές της ελληνικής κοινωνίας που είναι ακόμη σκοτεινές.

Βλέποντας το trailer της σειράς, διαπιστώνουμε πως οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, ενώ αναμένονται φορτισμένες και συγκλονιστικές στιγμές, που θα καθηλώσουν τους τηλεθεατές. Τι μπορείτε να μας πείτε εσείς για όσα μας περιμένουν;

Η ιστορία της σειράς είναι από μόνη της συγκλονιστική. Μια αυτοκτονία, μια εκδίκηση, ένας παθιασμένος απαγορευμένος έρωτας, μια απιστία, ένα ξεκαθάρισμα και κυρίως ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του, όλα σε ένα περιβάλλον όπου όλα καταρρέουν από λεπτό σε λεπτό. Αυτή είναι η τροχιά της σειράς. Η συγχώρεση παίζει και εδώ το παιχνίδι της, μόνο που είναι δύσκολο να πει κανείς ότι θα πετύχει την συμφιλίωση. Πυκνή ιστορία, πρωτοφανής για την ελληνική τηλεόραση. Αυτό από μόνο του είναι προκλητικό.

Στον πυρήνα της ιστορίας, έχουμε έναν απαγορευμένο έρωτα ανάμεσα σε έναν παπά και μια νέα κοπέλα, όλα αυτά τοποθετημένα στην επαρχία της δεκαετίας του ’50. Διαχρονικά, οι δυνατοί έρωτες και δη οι αδιέξοδοι έρωτες, σε οποιοδήποτε πλαίσιο κι αν «γεννηθούν», συγκινούν τους τηλεθεατές, έτσι δεν είναι; Τι είναι αυτό που μας ιντριγκάρει σε αυτούς;

Οι αδιέξοδοι έρωτες είναι από τις βασικότερες κολώνες της παγκόσμιας και της ελληνικής λογοτεχνίας. Είναι ο λόγος για τον οποίο γράφτηκαν σελίδες επί σελίδων χωρίς να καταφέρει κανείς να δώσει διέξοδο χωρίς κόστος. Να θυμηθούμε την περίπτωση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας; Ένας αδιέξοδος έρωτας που κατέληξε στον αφανισμό των εραστών. Στην περίπτωση της σειράς μας θα ζήσουμε έναν αδιέξοδο έρωτα που θα δοκιμαστεί μέσα από μια σειρά γεγονότων με απρόβλεπτες εξελίξεις. Ε, αυτό είναι που θα ιντριγκάρει τους θεατές αλλά και εμάς.

Γυρίσματα της σειράς "Άγιος Έρωτας" στο Γαλαξίδι
Γυρίσματα της σειράς "Άγιος Έρωτας" στο Γαλαξίδι ALPHA TV

Η σειρά “αγγίζει” το κομμάτι της θρησκείας και της πίστης. Αν και βρισκόμαστε στο 2024, έχουμε δει πολλές φορές να προκαλούνται αντιδράσεις όταν προσεγγίζονται τέτοιου είδους θέματα. Έχετε σκεφτεί ότι, ενδεχομένως, να υπάρξουν αρνητικά σχόλια;

Η σειρά με κανέναν τρόπο δεν θα “θίξει” το θρησκευτικό συναίσθημα των θεατών. Ούτε αυτός είναι ο σκοπός μας ή ο στόχος μας. Η σειρά σέβεται τα σύμβολα, την πίστη και δεν θα χρησιμοποιήσει “φτηνά” τερτίπια για να κάνει “ντόρο”. Μη ξεχνάμε ότι η αγάπη έχει ευλογηθεί και έχουν γραφτεί εκατοντάδες ιερά κείμενα γύρω από αυτήν. Αρνητικά σχόλια βεβαίως και θα υπάρξουν, αλλά για θέματα λεπτά και ουσίας όχι.

Φαίνεται, πάντως, πως ο έρωτας ανάμεσα στον πατέρα Νικόλαο και τη νεαρή Χλόη, έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις στα social media, αναφορικά με τη διαφορά ηλικίας τους και το κατά πόσο είναι σωστό ή προβληματικό να προβάλλεται σε μια σειρά του 2024. Πώς βλέπετε αυτά τα σχόλια;

Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη μου τέτοια σχόλια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα κατανοώ. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε την εποχή που πραγματεύεται η σειρά. Είμαστε δεκαετία του ‘50, δεν είναι σωστό να συζητούμε με όρους 2024. Είμαι σίγουρος πως κάθε οικογένεια με έναν τρόπο έχει τέτοιες περιπτώσεις.

Πολλοί τηλεθεατές, προτού καν ξεκινήσει η σειρά, την συγκρίνουν με το “Άγγιγμα Ψυχής” του 1998, λόγω παρόμοιας θεματολογίας. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Δεν έχει καμία σχέση με τη σειρά “Άγγιγμα Ψυχής” του ’98. Είναι άλλη η θεματική της, άλλα τα μηνύματα που θέλουμε να τονίσουμε, άλλος ο τρόπος προσέγγισης. Δεν έχουμε κοινά στοιχεία, ούτε θα μας ενδιέφερε να έχουμε. Όσοι από τους θεατές πιστεύουν ότι θα δουν ένα remake της παλιάς σειράς θα εκπλαγούν ευχάριστα.

Έχετε δηλώσει σε προηγούμενη συζήτησή μας: “Επιζητώ πάντα την πρόκληση στη δουλειά μου”. Στην περίπτωση του “Άγιου Έρωτα”, ποια είναι η μεγάλη πρόκληση με την οποία έρχεστε αντιμέτωπος;

Εξακολουθώ να το πιστεύω και θεωρώ ότι ένας δημιουργός πρέπει να επιζητά την πρόκληση συνεχώς. Στην περίπτωση του “Άγιου Έρωτα”, η πρόκληση είναι να μπω όσο πιο βαθιά μπορώ στον πυρήνα της ανθρώπινης ψυχής όταν έρχεται αντιμέτωπη με διλήμματα, όταν λείπουν οι επιλογές κι όταν ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Έχω ξαναπεί: είμαι ανθρωποκεντρικός και με βασανίζει η ανθρώπινη ύπαρξη.

ΣπύροςΜιχαλόπουλος
Σπύρος Μιχαλόπουλος

Τελικά, “Πόσο δυνατός είναι ο άνθρωπος απέναντι στα πιο μεγάλα του πάθη; Τον έρωτα και το μίσος;”, όπως λέει και το σλόγκαν της σειράς;

Ο άνθρωπος απέναντι στα μεγάλα του πάθη είναι έρμαιο των συναισθημάτων του. Έρμαιο των συνθηκών των “πρέπει” και των “θέλω” του. Είναι αδύναμος στο να κατανοήσει ότι η ζωή είναι μία, ότι δεν έχει δεύτερη ευκαιρία και όταν φύγει θα έχει ένα και μοναδικό παράπονο. Ότι δεν έκανε τίποτε για να είναι ευτυχισμένος πραγματικά. Να αναρωτηθούμε λοιπόν τι μας κάνει ευτυχισμένους και πώς θα το καταφέρουμε σ’ αυτήν την ζωή, γιατί όπως λέει και ο Ελύτης στο “Παράπονο” του, “Δεύτερη ζωή δεν έχει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα