Το Ιράν καλεί τις αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του για δύο μέρες

Διαβάζεται σε 3'
Το Ιράν καλεί τις αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του για δύο μέρες
Εικόνα αρχείου AP Photo/Jae C. Hong

Το Ιράν ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες της να αποφύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για 2 ημέρες, λόγω “στρατιωτικών ασκήσεων”.

Το Ιράν προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του, μετέδωσε το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News TV, επικαλούμενο έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τα πολιτικά αεροσκάφη θα πρέπει να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου, λόγω στρατιωτικών ασκήσεων.

Αίγυπτος: ΝΟΤΑΜ για αποφυγή του ιρανικού εναέριου χώρου

Η Αίγυπτος έδωσε οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (8/8), μεσούσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Η NOTAM, αναφέρει πως η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από τις 04.00 έως τις 07.00 ώρα Ελλάδας. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους έκδοσης της NOTAM.

«Όλες οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το FIR της Τεχεράνης. Κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνει αποδεκτό για πτήσεις πάνω από αυτήν την περιοχή», επισημαίνεται στην προειδοποίηση, που αναφέρεται σε αυτό το διάστημα τριών ωρών.

Σε αναβρασμό η Μέση Ανατολή – Σε αναμονή του “χτυπήματος” του Ιράν στο Ισραήλ

Η αναμονή για τα αντίποινα του Ιράν στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, που αποδίδεται στο Ισραήλ, διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι ανέμεναν αρχικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο σαουδαραβικό κρατικό δίκτυο Al Arabiya.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al Arabiya, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η απάντηση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Το Ιράν ενδέχεται να περιμένει την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, που είναι ο δεύτερος μετά τον ΟΗΕ πολυπληθέστερος, σε κράτη-μέλη, διεθνής οργανισμός. Όπως αναφέρεται, η Σύνοδος πραγματοποιείται σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στο μενού των συζητήσεων περιλαμβάνεται η ιρανική απάντηση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να εκτιμήσουν σωστά τη μορφή της απάντησης του Ιράν και αν αυτή θα περιλαμβάνει συντονισμένη δράση με τη Χεζμπολάχ ή άλλους συμμάχους στο Ιράκ ή την Υεμένη. Ο Χασάν Νασράλα έχει ήδη δηλώσει ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ θα απαντήσουν, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης επίθεσης μεγάλης κλίμακας, σε πολλαπλά μέτωπα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα