Φωτιές: Μπροστά μας οι πιο δύσκολες μέρες – Ο επικίνδυνος συνδυασμός

Διαβάζεται σε 3'
Φωτιές: Μπροστά μας οι πιο δύσκολες μέρες – Ο επικίνδυνος συνδυασμός
Από το Σάββατο έως την Τετάρτη 14/8 δεν χρησιμοποιούμε φωτιά για κανένα λόγο. EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Από το προσεχές Σάββατο θα αρχίσει το πιο επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Πού οφείλεται.

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και αυτό του 2024 καθημερινά ξεσπούν δεκάδες πυρκαγιές και κάποιες έχουν απειλήσει οικισμούς, όπως κι έχουν καταστρέψει δασικές εκτάσεις από τις λίγες που έχουν απομείνει σε αυτήν τη χώρα.

Δεν έχει σημειωθεί ωστόσο, ακόμα φαινόμενο ανάλογο με αυτό που ζήσαμε πέρυσι, όταν χάθηκαν 28 ζωές και 1.800.000 στρέμματα από τις φωτιές που έγιναν καταστροφικές πυρκαγιές. Μεταξύ τους ήταν το 58% του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς -εκ των σημαντικότερων προστατευόμενων περιοχών σε διεθνές επίπεδο.

Η λανθασμένη διαχείριση της πυρκαγιάς είχε ως συνέπεια τη μεγαλύτερη σε έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά αυτό το καλοκαίρι, αρχικά αναπτύχθηκε η θεωρία των ιδιωτών που ενδεχομένως να μην είχαν καθαρίσει τις ιδιοκτησίες τους, πριν επαναληφθεί το αφήγημα της κλιματικής κρίσης -που φταίει για όλα- και τελικά, οι κυβερνώντες εξάρουν -τακτικά- τους πυροσβέστες και το πλάνο που εκπονήθηκε για φέτος.

Μεταξύ άλλων περιλάμβανε και drones που λειτουργούν.

Σε αυτό το κλίμα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης πως αυτή η χρονιά θα είναι εξαίρεση του κανόνα που θέλει να εξαφανίζονται οι «πνεύμονες» της Ελλάδος, το ερευνητικό έργο FLAME που είναι ειδικό επί των πυρομετεωρολογικών συνθηκών ενημέρωσε πως το διάστημα από το Σάββατο 10/8 έως την Τετάρτη 14/8 θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Μιλήσαμε με τον Δρ Θεόδωρο Γιάνναρο, επιστημονικό διευθυντή του Flame Project για να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους που χρειάζεται εξτρά προσοχή το προσεχές διάστημα.

Όπως αναφέρει και η ενημέρωση, τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα από το σαββατοκύριακο, κάτι που οφείλεται στην αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας «που είναι η κίνηση των αέριων μαζών στην ατμόσφαιρα και εξαρτάται από πολλά πράγματα».

Κρατήστε την ουσία, πως «καθορίζει τις κινήσεις των αέριων μαζών».

Η αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία τώρα, έχει να κάνει με έναν συνδυασμό:

α) την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική Ευρώπη και τη Βαλκανική χερσόνησο και

β) τις χαμηλές πιέσεις πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτός θα οδηγήσει στην ενίσχυση των βόρειων ανέμων πάνω από το Αιγαίο και τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

«Ο συνδυασμός υψηλών πιέσεων στα βόρεια και χαμηλών στα νοτιοανατολικά οδηγεί στην ενίσχυση των βορείων ανέμων πάνω από το Αιγαίο. Επειδή υπάρχουν υψηλές πιέσεις από πάνω, θα έχουμε καθοδικές κινήσεις του αέρα και ως εκ τούτου χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Δηλαδή, ξηρό ατμοσφαιρικό αέρα» λέει ο κύριος Γιάνναρος.

Μελτέμια ωστόσο, είχαμε πάντα στην Ελλάδα και δη αυτήν την περίοδο του χρόνου. Ο συνδυασμός υψηλών και χαμηλών πιέσεων τα κάνει πιο επικίνδυνα φέτος;

«Η δυσκολία που υπάρχει αυτήν την στιγμή, ενώ είμαστε στα μέσα του Αυγούστου, είναι πως είμαστε ήδη πολύ καιρό χωρίς αξιόλογες βροχές. Υπήρχαν κάποιες καταιγίδες σε ορισμένες περιοχές. Γενικά όμως, η εικόνα είναι πως παραμένουμε σε πλαίσιο ξηρασίας. Άρα τα πάντα είναι εύφλεκτα».

«Γίνεται πολύ εύκολο να υπάρξει έναρξη πυρκαγιάς και με τον ενισχυμένο άνεμο και τον ξηρό ατμοσφαιρικό αέρα είναι πιο εύκολο να εξαπλωθεί γρήγορα και να αποκτήσει μεγάλη ένταση».

Άρα, από το Σάββατο έως τον Δεκαπενταύγουστο δεν κάνουμε χρήση φωτιάς για κανέναν λόγο. Δεν πετάμε τσιγάρα, δεν παρκάρουμε σε ξερά χόρτα και δεν χρησιμοποιούμε τον όποιο εξοπλισμό παράγει σπίθες (συμπεριλαμβανομένων των βεγγαλικών και των φωτοβολίδων που κάνουν θραύση σε πάρτι και γάμους), αν δεν θέλουμε να γίνουμε μάρτυρες άλλης μιας καταστροφής -ή να ρισκάρουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα