O απολογισμός στις υποδομές την σεζόν 2023-2024: Υπογραφές και νέα έργα

Διαβάζεται σε 5'
Αμβρακία Οδός
Αμβρακία Οδός ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Η κορυφαία στιγμή της σεζόν 2023-2024 στις υποδομές της χώρας. Τα νέα έργα που αναμένουμε και οι καινούργιες δημοπρατήσεις.

Μια πολύ πλούσια περίοδος αποδείχθηκε τελικά η σεζόν 2023-2024. Στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2023 και μέχρι τον Αύγουστο όπου ολοκληρώνεται, οι εξελίξεις στον χώρο των υποδομών ήταν σημαντικές. Παραδόσεις έργων, νέοι διαγωνισμοί, αλλά και ωρίμανση έργων ήταν μέσα στο μενού.

Επίσης υπήρξαν σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν τις εξελίξεις όπως η καταιγίδα Daniel και η καταιγίδα Elias οι οποίες κατά κάποιο τρόπο διαφοροποίησαν προτεραιότητες και ανάγκες. Στο επιχειρηματικό πεδίο των κατασκευών οι 4 μεγάλοι κατασκευαστές είδαν τα ανεκτέλεστα και τα έσοδα τους να συνεχίζουν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και μάλιστα σε μια περίοδο που η έλλειψη προσωπικού είναι η σημαντικότερη πρόκληση για την υλοποίηση έργων.

Μέσα στην εξεταζόμενη περίοδο η άνοδος της ιδιωτικής κατασκευής συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς με αιχμή του δόρατος το Ελληνικό. Παράλληλα η σταθερή συμβολή των δημόσιων έργων που συνεχίζει να είναι ο βασικός πυλώνας των κατασκευών, διατήρησε το κλίμα ευφορίας και προσδοκιών.

Κορυφαία στιγμή της σεζόν 2023-2024 είναι η παράδοση στην κυκλοφορία των τμημάτων του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Καλαμπάκα. Ο Ε65 με αυτές τις παραδόσεις έπαψε να είναι ο τυφλός αυτοκινητόδρομος αποκτώντας σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Πλέον ο τρίτος κάθετος άξονας της χώρας, έχει μήκος 141 χιλιόμετρα ξεκινώντας από την Λαμία και φτάνοντας μέχρι την Καλαμπάκα. Τα έργα ολοκλήρωσε η ΤΕΡΝΑ, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πολύ μεγάλη στιγμή ήταν και στις αρχές του έτους η συνολική παράδοση του άξονα της Αμβρακίας Οδού. Ο δρόμος Άκτιο-Αμβρακία που ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια με τα σκαμπανεβάσματα στην κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με την απόδοση και του τελευταίου τμήματος Βόνιτσα-Δρυμός από την ΜΕΤΚΑ, μέλος του Ομίλου Metlen. Για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι δύο παραπάνω παραδόσεις υπήρξαν δύο σημαντικά κλεισίματα πολύ μεγάλων έργων που αλλάζουν τις μετακινήσεις σε Περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

Πέρα από αυτές τις κορυφαίες στιγμές στις κατασκευές είχαμε και παραδόσεις έργων σε πιο τοπικό επίπεδο, όπως αυτή του δρόμου Καλλονή-Σίγρι στη Λέσβο ή του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου στη Φθιώτιδα. Εξίσου σημαντική ολοκλήρωση έργου είναι και αυτή από την Dimand με τον Πύργο Πειραιά να λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένος και σύγχρονος, ένα μεγάλο τοπόσημο για τον Πειραιά.

Τα νέα έργα

Σε επίπεδο νέων μεγάλων έργων το υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει να επιδείξει πολύ πλούσιο έργο. Μέσα στο καλοκαίρι υπέγραψε σημαντικά έργα όπως το Φράγμα Τσικνιά (ΑΚΤΩΡ), την ύδρευση Πρέβεζας-Αρτας-Λευκάδας (ΤΕΡΝΑ) και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία (INTRAKAT).

Σημαντικές υπογραφές θεωρούνται επίσης και αυτές για την Παράκαμψη Γιάλοβας (INTRAKAT) στη Μεσσηνία, ο ποδηλατοδρόμος της Αθηναϊκής Ριβιέρας (ZITAKAT), το Riviera Galleria (METKA) στο Ελληνικό και σε επίπεδο μεταφορών οι συμβάσεις για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για άλλα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου. Επίσης έπεσαν υπογραφές για την παραχώρηση των λιμένων Καβάλας, Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας. Ακόμα μια σημαντική υπογραφή είναι αυτή για το Φράγμα Αγιόκαμπου στη Λάρισα.

Το μεγαλύτερο σε αξία έργο υπεγράφη τον Δεκέμβριο για την ανέγερση του IRC στο Ελληνικό για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και HARD ROCK. Εξίσου μεγάλο είναι και το έργο για τα Data Centers της Microsoft στα Σπάτα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Έργα είδαμε επίσης να ξεκινούν για τα οικιστικά συγκροτήματα στον Άγιο Κοσμά και για το Thess Intec, το πρώτο νέο κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας της χώρας.

Μεγάλο έργο είναι και αυτό για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά από την Dimand που ξεκίνησε στην εξεταζόμενη περίοδο. Τα έργα ξεκίνησαν και αναμένεται να δώσει ζωή σε μια περιοχή που παλαιότερα υπήρξε βιομηχανική περιοχή.

Οι νέες δημοπρατήσεις

Σε επίπεδο νέων διαγωνισμών, ως κορυφαίο έχουμε να επιδείξουμε αυτόν για την επέκταση της Ιόνιας Οδού με το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά. Με αυτό το έργο πρακτικά ολοκληρώνεται η Ιόνια Οδός ενώ προωθείται και το ελληνικό τμήμα της Αδριατικής Οδού που ξεκινά από την Τεργέστη στην Ιταλία και φτάνει μέχρι την Ελλάδα. Στον διαγωνισμό έχει επικρατήσει η ΑΒΑΞ.

Σχεδόν μισό δισ. ευρώ είναι και ο διαγωνισμός που ξεκίνησε για το Κυβερνητικό Πάρκο “Ανδρέας Λεντάκης” στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και προβλέπει την μεταφορά 9 υπουργείων και πολλών ακόμα φορέων.

Σημαντικότατος είναι και ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής από το ΤΑΙΠΕΔ. Στον χώρο προβλέπεται να μετακινηθούν πολλές μεταφορικές εταιρείες που σήμερα εδρεύουν στον Βοτανικό. Τούτο λεχθέντος, σε εξέλιξη είναι και ο διπλός διαγωνισμός για τις υποδομές και το πράσινο στον Βοτανικό. Ανάδοχοι έχουν ανακηρυχθεί η ΟΔΟΣ και η ΖΙΤΑΚΑΤ.

Μεγάλος είναι και ο διαγωνισμός για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης. Θα ενώσει το λιμάνι της Καβάλας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε εξέλιξη είναι και οι διαγωνισμοί για τα Δικαστικά Μέγαρα Ηρακλείου-Ρεθύμνου ενώ στο Ελληνικό σχεδόν ολοκληρωμένοι είναι οι διαγωνισμοί για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις και το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα