Μολονότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες, το «χάσμα οργασμού» δεν έχει 'κλείσει'. iStock

ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΕ ΟΡΓΑΣΜΟ

Μελέτη επιβεβαίωσε το «χάσμα οργασμού» μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η διαφορά φτάνει στο 30%. Ποιοι είναι οι πιο «ριγμένοι».

Φίλη, ηλικίας 50 ετών μού εξομολογήθηκε πρόσφατα πως κατά την σεξουαλική της ζωή -διάρκειας πολλών δεκαετιών- δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα του οργασμού της.

Είχε εστιάσει στην γενικότερη ευχαρίστηση που λάμβανε, ιδιαίτερα μέσω της πνευματική διέγερση που της πρόσφεραν οι σύντροφοι της, πιστεύοντας πως αυτό είναι το ζητούμενο των σχέσεων της (η αγαπημένη της ατάκα ήταν πως «όλα αρχίζουν από το μυαλό»).

Μόλις πριν λίγα χρόνια, όταν ανακάλυψε τον οργασμό και αναθεώρησε. Κάτι που ωστόσο, μπορεί να μην ισχύει για όλους, αφού δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ως εκ τούτου, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο το τι μπορεί να θεωρεί ως ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Κάποιοι αποζητούν τη σύνδεση, άλλοι την άνεση και την εμπιστοσύνη και ορισμένοι τον οργασμό.

Ο καθένας/η καθεμία όπως τη βρίσκει -την απόλαυση. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε. Είμαστε όμως, εδώ για να επισημαίνουμε την ελλιπή σεξουαλική εκπαίδευση που επιτρέπει σε απαρχαιωμένα και άστοχα «πρέπει» να διαιωνίζονται.

Αυτά έχουν δημιουργήσει ένα «χάσμα οργασμού» μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ήταν και το αντικείμενο πρόσφατης εργασίας. Να πούμε όμως, πρώτα τα βασικά.

Τι είναι ο οργασμός;

Ο οργασμός λοιπόν, είναι μια ψυχοφυσιολογική απόκριση στη σεξουαλική διέγερση, που χαρακτηρίζεται από μυϊκές συσπάσεις, ορμονικές αλλαγές και απελευθέρωση έντασης.

Συμβάλλει σημαντικά στη σεξουαλική ικανοποίηση και την ευημερία, φτιάχνει τη διάθεση μας (με την έκκριση ντοπαμίνης, σεροτονίνης, οξυτοκίνης και τη μείωση επιπέδων της κορτιζόλης -ορμόνη του στρες), βελτιώνει τον ύπνο, κάνει πιο δυνατή την λεκάνη μας (βλ. πύελος) κάτι που αποτρέπει την ακράτεια ούρων και κοπράνων, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και ανακουφίζει από τον πόνο, μεταξύ πολλών άλλων.

Οι ερευνητές της δουλειάς που δημοσιεύτηκε στο Sexual Medicine είχε ως αντικείμενο το «χάσμα οργασμού», σε σχέση με την ηλικία. Κάτι που δεν είχε μελετηθεί έως τώρα.

Ο επιστήμονες ασχολήθηκαν με τις διαφορές στο επίπεδο οργασμού σε όλες τις ηλικίες, τα φύλα και τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΣΜΟ ΜΑΣ

Αν αναρωτιέσαι για το λόγο που γίνονται πάρα πολλές έρευνες για τον οργασμό, οι ερευνητές έγραψαν πως στόχος είναι «η κατανόηση των παραλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών επιρροών στη σεξουαλική υγεία και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής» όλων.

Δουλεύουν μήπως και κάποια στιγμή βιώσουν όλοι οι μετέχοντες στη διαδικασία σεξουαλική ευημερία. Για αυτό και έθεσαν ως αντικείμενο να διαπιστώσουν αν οι γυναίκες έχουν αυξήσει την ικανοποίηση τους, όπως βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση τους και δεν ντρέπονται να ανακαλύψουν τι τους αρέσει.

Δεδομένου ωστόσο, ότι πρόκειται για πολύπλοκη φυσιολογική και ψυχολογική εμπειρία, υπάρχουν και πολλές προκλήσεις.

Για παράδειγμα, αυτές που έχουν να κάνουν με το υποκειμενικό της εμπειρίας. Εν τω μεταξύ, τα ξεχωριστά φυσιολογικά χαρακτηριστικά μεταξύ των βιολογικών φύλων κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη δημιουργία καθολικού ορισμού. Προφανώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα επηρεάζουν σημαντικά την εμπειρία.

Πώς μέτρησαν οι επιστήμονες τον οργασμό

Oι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από οκτώ συγχρονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις HΠΑ από το 2015 έως το 2023. Το δείγμα περιελάμβανε συνολικά 24.752 συμμετέχοντες με ηλικιακό εύρος από 18 έως 100 ετών.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, σχετικά με τα μέσα ποσοστά οργασμού κατά τη σεξουαλική επαφή, έγιναν σε μια κλίμακα από 0% έως 100%. Από τα δεδομένα συλλέχθηκαν πληροφορίες και για την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τη φυλή ή την εθνικότητα των συμμετεχόντων.

Ακολούθως, έγινε κατηγοριοποίηση σε πέντε ηλικιακές ομάδες (αναδυόμενοι ενήλικες, νεαροί ενήλικες, πρώιμοι μέσοι ενήλικες, όψιμοι μέσοι ενήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας). Προσδιορίστηκε και η επίδραση του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού στο ποσοστό οργασμού σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Πάμε τώρα και στα ευρήματα.

Το μέσο ποσοστό οργασμού σε ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης ήταν 65%

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ομοφυλόφιλοι και bisexual άνδρες και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά οργασμού. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανόηση του ατόμου για τις σεξουαλικές ανάγκες και προτιμήσεις βελτιώνεται με την ηλικία.

Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχει ‘κλείσει’. Όπως είπε στους New York Times η επικεφαλής ερευνήτρια, Amanda Gesselman «η κοινωνία εξακολουθεί να θέτει ως προτεραιότητα την ευχαρίστηση των ανδρών και υποτιμά τη σεξουαλική απόλαυση των γυναικών, κάτι που συμβάλλει σε συνεχείς ανισότητες».

Λαμβάνοντας υπόψη και τις πέντε ηλικιακές ομάδες, παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά οργασμού στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Ενώ τα ποσοστά οργασμού στους άνδρες κυμαίνονταν από 70% έως 85%, στις γυναίκες ήταν από 46% έως 58%. Συνολικά, τα ποσοστά οργασμού στους άνδρες ήταν 22% έως 30% υψηλότερα από τα ποσοστά οργασμού των γυναικών.

Το συγκεκριμένο εύρημα είναι σύμφωνο με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, με το «χάσμα οργασμού» μεταξύ των φύλων να αποδίδεται σε κοινωνικοπολιτισμικούς κανόνες και σε ανεπαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Υπήρχαν επίμονες ανισότητες στα ποσοστά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής (18-24) έως τη μεγαλύτερη ενήλικη ζωή (65+).

Σε ό,τι αφορά τα φύλα, στην όψιμη ομάδα της μέσης ηλικίας παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά οργασμού μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ανδρών σε σύγκριση με τα ποσοστά μη ετεροφυλόφιλων ανδρών. Δεν σημειώθηκαν ανάλογες διαφορές στις πρώιμες μεσαίες και μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Επίσης, οι μεγαλύτεροι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά οργασμού από τους νεότερους συνομηλίκους τους.

Υψηλότερα ποσοστά οργασμού κατεγράφησαν μεταξύ μη ετεροφυλόφιλων γυναικών, σε σύγκριση με εκείνα μεταξύ ετεροφυλόφιλων γυναικών,στην πρώιμη μέση ηλικία. Δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες διαφορές στις όψιμες μεσαίες και μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Στην όψιμη ομάδα της μέσης ηλικίας, υψηλότερα ποσοστά οργασμού σημειώθηκαν μεταξύ των αμφιφυλόφιλων συμμετεχόντων σε σύγκριση με αυτά μεταξύ των ομοφυλόφιλων συμμετεχόντων.

Στην πρώιμη μέση ηλικία, τα ποσοστά οργασμού ήταν υψηλότερα μεταξύ των ομοφυλόφιλων γυναικών από ό,τι στις αμφιφυλόφιλες.

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να ‘κλείσει’ το χάσμα και να ζουν και οι γυναίκες το δικαίωμα τους στον οργασμό, οι ειδικοί προτείνουν εκπαίδευση, ενδυνάμωση, να μην ντρεπόμαστε να λέμε τη λέξη κλειτορίδα ή/και να χρησιμοποιούμε βοηθήματα (δονητές και λιπαντικά), όπως ανακαλύπτουμε τι μας αρέσει.

Αν κοκκίνισες, σημαίνει ότι έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου. Αρκεί να κάνεις το πρώτο βήμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα